Aktien är inte människans bästa vän

Krönika Det är bevisat att starka känslor grumlar den mänskliga förmågan att fatta rationella beslut. Det gäller i hög grad också på börsen.

När kärleken spirar har vi lätt att se förbi vår älskades brister och i stället lyfta fram det vi ser som vackrast i dem. Det gäller såväl människor som husdjur och… investeringar.

Att gå genom eld och över vatten för den man älskar har det skrivits otaliga kärlekssånger om och i romantikens värld är det ädelt att offra sig själv för den man älskar.

Förutom att vända ett blint öga mot våra kärastes sämre sidor har vi en förmåga att snabbt fatta tycke för söta djur. Uppmärksamheten vi ger dem besvaras till synes villkorslöst och det har sagts att hunden skulle vara människans bästa vän.

Årets börshöst hör till de mest känsloladdade perioder jag hittills upplevt under mitt tioåriga liv på börsen. Stämningen är faktiskt mer hätsk än under finanskrisen. Men också mer kärleksfull. Det finns ett antal exempel på bolag som inte benämns vid sina riktiga namn, utan som fått smeknamn.

Nyhetssajternas kommentarsfält översköljs av kärlekshälsningar om innehållet i artikeln överensstämmer med läsarens världsbild. Men lika nära verkar det vara till hat, hot och avsky om någon uttrycker en åsikt som inte faller i lika god jord.

När det kommer till våra relationer är det irrationella i vårt beteende som fungerar som ett kitt och som håller oss samman. Vi förlåter, skyddar, förbiser och vänder andra kinden till. Men det som är rationellt inom familjen och den nära vänskapskretsen är allt annat än rationellt när det kommer till investeringar.

På börsen hör känslor inte hemma. Inga tillgångsslag, vare sig det är aktier, obligationer eller certifikat, förtjänar gulliga smeknamn och det finns inga anledningar som kan motivera varför ett värdepapper skulle behöva en fanclub.

Tanken med de aktieforum som finns, bland annat i Placeras regi, var inte att de skulle fungera som bönehus eller åsiktslikriktare. Syftet förfelas när en samling aktieägare, som delar sina kunskaper och erfarenheter, hetsar varandra likt ett gäng uppjagade fotbollshuliganer.

Välkomna i stället olikheter och se avvikande åsikter som ett utmärkt sätt att pröva din egen bild av företaget och utvärdera ditt investeringsbeslut.

Det fina med börsen är att oavsett syn eller analysmetod kan den som lämnar bordet med mer pengar på fickan alltid kalla sig vinnare.

Den ene blankar en aktie på en veckas sikt. Den andre sparar långsiktigt till barnbarnen. Båda parter kan få rätt.

Men börsen är i en mening ett oundvikligt nollsummespel där någon måste vilja sälja för att en annan ska kunna köpa. Skulle den långsiktiges sinnen svärtas ned av den kortsiktige blankarens åsikter riskerar denne att bli den som betalar för lunchen.

Se inte negativa inspel som ett hot utan som en möjlighet – om du nu är säker på din sak. Och bara för är du själv är övertygad om att du har rätt, det vill säga att din investering kommer att öka i värde, finns ingen anledning att kasta ur sig svordomar och idiotförklara den som inte delar dina åsikter.

För att återknyta till de här med smeknamn. Att använda smeknamn på aktier som Trelle, Lux eller Classes bidrar bara till att grumla vår objektiva syn med känslor. Vi fäster oss i en villfarelse och vid en idé som inte behöver vara sann. Den kan vara sann ett tag, men det kan komma ny information som kullkastar en tidigare sanning.  

Det är närmast omöjligt att sälja ett husdjur som du både döpt och gett ett smeknamn. Motsatsen bör gälla för alla typer av investeringar. En aktie svarar inte med tillit och värme bara för att du råkar älska den. Den handlas på en kall marknad av tusentals aktörer precis som en råvara.

Säljarna dumpar aktier när de tycker varan blivit övervärderad och köparen samlar på sig för att senare hoppas kunna sälja dyrare.

Så om det är gemenskap du saknar, sök medlemskap i en idrottsklubb.

Är den en ömsesidig förälskelse du trånar efter, vänd uppmärksamheten mot ett levande väsen som kan älska dig tillbaka.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -