Julklappstips från Placera

Aktier Inför julen brukar vi julpyssla på Placeras redaktion. För den som är sent ute finns det flera möjliga finansiella klappar att hitta på finansmarknaderna. Här är några.

En drönare

Det började som en militär produkt men nu tar civilsamhället över drönarmarknaden. Dammsugsroboten blev årets julklapp, självkörande bilar är snart här, flygande drönare ska leverera produkter åt både Amazon, Google och Walmart... Den tekniska utvecklingen talar för att drönarna har sin bästa tid framför sig.

Enligt BI Intelligence väntas den civila drönarmarknaden årligen växa med 19 procent till 2020, att jämföra med 5 procent för den militära marknaden. Teal Group spår att värdet på den globala drönarmarknaden stiger från dagens 4 miljarder dollar till 93 miljarder dollar på tio år.

På Clas Ohlson och Teknikmagasinet går det att köpa en drönare för allt mellan några hundralappar och 35 000 kronor beroende på mängden lull-lull.

För den som söker aktier med anknytning till drönarmarknaden så har vi svenska Cybaero för 10 kronor stycket och emissionsaktuella Intuitive Aerial för cirka 6 kronor per aktie.

Riskerna i branschen är dock höga och ingen vet ännu vem som kommer att bli den stora vinnaren på den väntade tillväxten. Det finns ett antal aktiealternativ i USA som Aerovironment, Invensense, Ambarella, Ixys och Transdigm.

 

En present till alla

Känner du någon som flyger kors och tvärs? Kostnaden för att klimatkompensera flygresan har kanske aldrig varit billigare än nu. Fördelen är att det inte bara är mottagaren som gynnas.

Kostnaden för att klimatkompensera 0,12 ton koldioxidutsläpp (motsvarar en flygresa mellan Stockholm och Göteborg) ligger på cirka 40 kronor. Varför inte slå till med en tusenlapp i klimatkompensation? För det kan man med gott samvete flyga tur och retur till London fyra gånger.

Avlatsbrev, säger belackarna. Kanske, men det ger investeringar i klimatförbättrande åtgärder, säger anhängarna.

 

En värmande manick

Nibe tillverkar en massa olika värmeprodukter, från värmepumpar till kaminer och element. En braskamin kan vara en nog så lönsam investering för hela familjen, Förutom trivselfaktorer som ljudet av sprakande björkved så kan en braskamin bidra till lägre energiförbrukning. Det kan också värmepumpen, och elementet, men de är oftast inte lika roliga att titta på.

Som ett alternativ till produkten kan Nibe-aktien vara nog så intressant. Värderingen är visserligen hög – och vi på Placera har en lite försiktig syn på kort sikt – men för den långsiktige spelar det nog mindre roll om företaget infriar sitt mål att växa omsättningen till 20 miljarder kronor år 2020. Är det kanske dags att köpa Rettig ICC?

Som en liten bonus kanske en aktie blir fyra i sommar om styrelsen föreslår en split, som Placera tror.

 

Skänk bort din aktieutdelning

Svensken tenderar att bli mer givmild när julen närmar sig, men få känner till att det går att skänka bort aktieutdelningar skattefritt till ideella organisationer som exempelvis Rädda Barnen eller Röda Korset. Alla som äger utdelningsaktier på ett vanligt aktiekonto kan skänka skattefritt. 100 kronor blir 143 kronor om utdelningen skänks skattefritt.

För att slippa skatten behöver du avstå från rätten till utdelning innan du har fått den utbetald. Kontakta därför din bank eller mäklare före bolagsstämman, hos flera nätmäklare går det att ordna direkt via inloggningen. 

Men, det är lite ont om tid att skänka bort utdelningen. Regeringen slopar avdragsrätten för gåvor till ideella organisationer från och med årsskiftet.

 

Information

Lyxalternativ

Placeras systertidning Börsveckan håller lika bra som julklapp i år igen. Det är den perfekta gåvan till placerare som är intresserade av de lite mindre bolagen som inte får så mycket uppmärksamhet i medierna eller bland analytikerna.

Den smått legendariska Börsveckanportföljen har slagit index varje år utom ett sedan starten på 1980-talet. Börsveckan kommer ut i 42 nummer om året och Avanzakunder får rabatt.

Budgetalternativ

En prenumeration på Placera. På nättidningen Placera kan du läsa nyheter, aktieanalyser, makrokommentarer, spartips, fondtips och mycket annat.

Hur mycket kostar då kalaset undrar säkert prismedveten julklappsköpare? Ingenting, Placera är helt gratis! Något som är för bra för att vara sant är oftast också det, men Placera är faktiskt undantaget som bekräftar regeln. Att bli "prenumerant" är superenkelt. Surfa bara in på placera.se i din webbläsare och börja ta del av innehållet direkt. Enklare än så blir det inte.

För den som vill få de senaste börsnyheterna direkt i mejlen varje morgon finns också ett nyhetsbrev att anmäla sig till, via vår förstasida.

 

En läskande dryck

Fjolårets julklappstips Kopparbergs blev en succé som vi tror kan hålla ett år till. NGM-bolagets cider kanske påminner mer om alkoläsk men säljer trots det, eller tack vare, enorma mängder ute i världen.

Den som köpte Kopparbergs inför förra julen har i skrivande stund en kursuppgång på 244 procent i aktien. Det motsvarar i runda slängar 24 normala årsavkastningar på börsen.

 

En världsförbättrare

Tycker du att etiska fonder är lite mellanmjölk så finns det en fond som har ambitionen att rädda världen. CB Save Earth Fund är en global miljöfond som investerar i tre megatrender: Förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering.

Det är inte en fond för den som hoppas på att dubbla pengarna på kort sikt – men den som väntar på något gott kan säkerligen vänta ett tag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -