IPS och tjänstepension

Fonder Det finns sparande som man inte är inkomstbeskattat ännu, exempelvis privat pensionssparande, PPM och tjänstepension. Man betalar först skatt när man tar ut pengarna och sparandet är låst tills man fyllt 55 år. Uttagen måste ske minst under fem år.

Privat pensionssparande

Avdragsrätten för privat pensionssparande, såsom IPS och pensionsförsäkring, avskaffades från och med årsskiftet 2016. Avdragsrätten sänks då från 1 800 kronor per år till 0 kronor per år.

Du som har ett autogiro eller månadssparande – varning för dubbelbeskattning!

Har du ett månadssparande eller gör insättningar till en IPS eller Pensionsförsäkring kommer du att dubbelbeskattas om förslaget om ett slopat avdrag går igenom. Du behöver därför avsluta ditt månadssparande eller insättningar för att undvika dubbelbeskattning.

Du kommer inte längre att få göra avdrag för summan du sparar och vid utbetalning av pensionen beskattas du med inkomstskatt. Då har du med andra ord satt in skattade pengar och skattar sedan igen när pengarna betalas ut.

Tjänstepension

Förutom den allmänna pensionen har de flesta som arbetar någon form av tjänstepensionslösning, eller avtalspension som den kallas för arbetare inom SAF-LO.  Hela eller delar av premien kan du själv placera i fonder.

Pensionssparandet är ett mycket långsiktigt sparande vilket innebär att man bör ta högre risk för att få en rejäl avkastning. Hur hög risk man vill ta beror på vart man är i livet är man ung och vuxen högre risk och lång tid till pensionen.

Mitt i karriären och fortfarande med familj så kan du ta hög risk för att få högre avkastning. För dig som börjar närma dig pensionen kan det vara klokt att fördela sparandet så att det påverkas mindre av börsernas svängningar.

Även den som närmar sig pensionen så bör fundera på det smartaste sättet att ta ut pengarna. Kanske behöver du inte allt på en gång, tänk på att pensionen blir lägre om du tar ut den i förtid.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -