Bultens utdelning räcker inte

Aktieanalys Bultens utdelning lockar men en flackare orderingång och nedjusterade prognoser för fordonsproduktionen får oss att vackla något i vår tro på bolaget.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Trots svårigheter för Bulten i Kina och oron som följde efter Volkswagens utsläppskandal valde vi att märka fästelementstillverkaren med en spekulativ köprekommendation efter utgången av tredje kvartalet. Vår förväntning var ett uppsving för affärerna under sista kvartalet 2015, vilket också var vad som hände. Däremot har kursutvecklingen i aktien lämnat mer i övrigt att önska.

Bultens omsättning ökade med 7,3 procent i fjärde kvartalet och rörelsemarginalen steg till 7,1 procent. De europeiska affärerna har rullat på men oroligheterna i Kina har varit ständigt hack i häl. Tillika har verksamheten i Ryssland fortsatt sin kräftgång och problemen har till viss del hämmat koncernens utveckling. Men trots svårigheterna lyckades Bulten växa organiskt med 6,4 procent i senaste kvartalet. Det är lägre än helårssiffran på närmare 8 procent, men fortfarande starkt.

Analytikerkåren var inte nöjd med Bulten på alla punkter i SME Direkts prognosinsamling. Omsättningen i fjärde kvartalet var i linje med förväntan och EBIT-resultatet något högre än väntat. Längre ner i räkenskaperna glappade det mer och nettoresultatet var 9 procent svagare än förhandstipset, vilket kan förklara varför aktien snabbt tappat fart efter rapporten.

Ledningen bedömer Bultens marknadsandel till 17 procent under 2015, vilket är 2 procentenheter mer än året före. Under 2016 väntas den underliggande marknaden för lätta fordon i Europa öka med 2,3 procent på årsbasis. Tyvärr har den prognosen tvingats ner under vintern.

Estimaten för Bultens framtida försäljning och rörelsevinst följer samma mönster och sedan i höstas rör sig prognossiffrorna lägre längs en flack utförslöpa enligt databasen Factset.

Fordonsproduktionen slog rekord under 2015 och det sammanföll väl med nya högre höjder på världens börser. Och att börsutvecklingen surnat rejält kan tolkas som indicier för att fordonsförsäljningen kan komma ner lite under våren.

Bulten har bevisat att försäljningen kan växa snabbare än den underliggande fordonsmarknaden. Under 2014 var den organiska tillväxten 34 procent, i fjol uppgick den till 8 procent. För i år väntar sig analytikerna en tillväxt på 3 procent.

Den högre rörelsemarginalen från fjärde kvartalet tros till viss del bestå och under 2016 spås en rörelsemarginal kring 6,5 procent. Det kan räcka för att vinsten per aktie ska stiga till 6,40 kronor vilket ger ett p/e-tal kring 11 på det innevarande året.

Det är en värdering i nivå med aluminiumvalsaren Gränges, som också levererar främst till den lätta fordonsindustrin. Gränges väntas dock klara en högre marginal men har samtidigt en större Kinaexponering.

Under hösten har Bulten genomfört stora återköp av egna aktier. Under tredje och fjärde kvartalet köptes för 54,7 Mkr in från marknaden. Det har gjort Bulten till storägare i sin egen aktie med en ägarandel på 3,6 procent. Mandatet tillåter ytterligare återköp för cirka 95 Mkr före årsstämman i slutet på april.

Ägandet får dock aldrig uppgå till mer än 10 procent av totala antalet aktier. Vidare återköp är långt ifrån självklara men det återköpsprogram som pågått måste anses ha haft en positiv effekt på aktiekursen. Till Bultens fördel talar även en förväntad direktavkastning på 4,7 procent för 2016 vilket känns mycket attraktivt.

Den som letar svaghet oroas dock av ordertappet på närmare 5 procent i fjärde kvartalet och att orderstillväxten år mot år var sämre än tidigare år under 2015.

I kombination med en allmän konjunkturoro och nedjusteringen av den tilltrodda tillväxttakten för fordonsindustrin i Europa finns risk att 2016 blir ett mindre expansivt år för Bulten. Givet den osäkerheten känns prislappen p/e 11 rimlig för en sakta växande underleverantör.

Den förväntade utdelningen får det förvisso att vattnas i mungiporna men för att ett ordentligt köpsug ska infinna sig krävs mer.

I stället får oron kring framtidsutsikterna och den vikande tillväxttrenden fälla avgörandet för vårt beslut. Vi sätter en neutral rekommendation på Bulten i väntan på siffor från första kvartalet 2016.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bulten Neutral 72,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -