Draghis glädjebesked till svenska bolånekunder

Kommentar ECB sänker räntan ytterligare – och skickar gratispengar till bankerna. Det har fått fart på europeiska börser men en marginell euroeffekt bidrar också till att dämpa trycket på Riksbanken att agera.

ECB-chefen Mario Draghi lyckades, lite mot förväntningarna, faktiskt överraska finansmarknaden i samband med dagens penningpolitiska besked. Bredden på åtgärderna som presenterades var det som kanske överraskade mest, samtidigt som europeiska banker fick nya möjligheter att låna pengar från ECB till noll eller till och med minusränta.

Att ECB sänkte räntan på inlåning med 10 punkter till -0,40 procent var allmänt väntat, liksom att banken utökade de månatliga köpen av obligationer till 80 miljarder euro. Det sistnämnda var möjligen en något högre takt än väntat. Obligationsköpen väntas pågå till mars 2017.

Dessutom sänktes den ordinarie styrräntan från 0,05 procent till 0,00 procent. Detta trots att Draghi, när räntan sänktes till 0,05 procent, var ganska tydlig med att det var den lägsta möjliga räntan för banken. Så var tydligen inte fallet.

Mario Draghi meddelade också att räntan kommer att hållas på extremlåga nivåer, minst så länge som obligationsköpen pågår, och högst troligt en längre tid efter det.

Eftersom det här har en stor påverkan på Riksbankens möjligheter att höja sin ränta så borde det vara ett glädjebesked för alla svenska som sitter med rörlig ränta på sina bolån. Det lär dröja något eller snarare några år innan Riksbankens styrränta, som i dag ligger på -0,50 procent, kommer att orka över nollstrecket.

Det som fick börserna i Europa, och då främst bankaktierna, att ta ett glädjeskutt efter ECB:s besked var däremot inte främst räntesänkningarna utan beskedet att bankerna kommer att erbjudas nya direktlån till bankerna (TLTRO2). Räntan på dessa lån kan bli så låg som inlåningsräntan på 0,40 procent. Med andra ord kan bankerna komma att få betalt för att låna hos ECB.

En förutsättning är dock att pengarna ska användas för vidareutlåning och de banker som redan i dag har hög utlåning blir de som kan låna mest till de nya, gynnsamma villkoren.

Fyra sådana låneauktioner ska hållas och lånens längd är satt till fyra år.

Marknadsräntorna har rört sig nedåt och snart har vi säkert en tysk tioårsränta som ligger runt nollstrecket. Däremot har den initiala euroförsvagningen hävts och i stället är euron starkare mot såväl den svenska kronan som dollarn än innan ECB-besluten kablades ut.

Noterbart är att ECB fortfarande ser att tillväxtriskerna är på nedsidan. Det kan därmed vara så att detta inte är den sista extremåtgärd vi får se från ECB:s sida. Att kronan försvagats mot euron betyder i sin tur att dagens ECB-besked inte lär bidra till några panikåtgärder från den svenska centralbankens sida.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -