Köpvärda fonder i oktober

Köptips Listan över köpvärda fonder har haft en bra utveckling den senaste månaden med alla fonder på plus. Inför oktober gör vi ett byte på listan.

Utifrån Pekka Kääntäs marknadssyn för oktober så rekommenderar vi fortsatt övervikt i aktier och rekommenderar i första hand högrisk- och medelriskfonder.

Inför oktober gör vi en förändring bland våra spetsfonder inom segmentet högre risk. Europafonderna har gått överraskande starkt efter Brexitvalet och vi väljer att ta hem vinsten i AMF Aktiefond Europa, som får lämna listan.

Istället lyfter vi blicken mot Asien där tillväxten är fortsatt hög. Över hälften av världsekonomin finns numer i Asien och fyra av de fem snabbast växande länderna i världen ligger där, med Indien och Filippinerna i täten. Snabbt växande medelklass och halva jordens befolkning är en enorm bas för konsumtionsdriven tillväxt.

Vi tar därför in Carnegie Worldwide Asia som en spetsfond på listan över tio köpvärda fonder.

Förvaltarduon Allan Christensen och Mogens Akselsen har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som de senaste tre åren snittat på 68 procent, betydligt bättre än kategorisnittet 49 procent. För den goda prestationen har fonden belönats med fem stjärnor av Morningstar.

Med spetsfond syftar vi på fonder som fokuserar på marknader eller branscher som bedöms utvecklas bättre än snittet i kategorin. De passar bra för den aktive spararen som är beredd att göra fondbyten med kort varsel.

Räntemarknaden erbjuder i bästa fall blygsam avkastning men får agera som parkeringsplats för kapitalet i väntan på bättre tider. Vi har kvar Spiltan Räntefond Sverige bland våra köpvärda fonder i oktober.

I diagrammet visar vi förhållandet mellan fondernas genomsnittliga avkastning och risk de senaste tre åren. Huvuddelen av fonderna följer den trendlinje som speglar ett positivt samband mellan risk och avkastning. Ju lägre risk man tar, desto lägre avkastning kan man förvänta sig att investeringen ger.

Delphi Nordic har levererat högst genomsnittlig avkastning under perioden. De senaste tre åren har fonden gått upp med 104 procent. Noterbart är att fonden har klarat det senaste årets björnmarknad med positiv avkastning.

First State Global Infrastructure har levererat en hög riskjusterad avkastning under perioden. Risken i fonden har varit på samma nivå som i en global aktiefond.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som delar vår uppfattning om att öka risken ska titta vidare bland våra hög- och medelriskfonder.

För den som tror att aktiemarknaderna kan gå ner hänvisar vi till våra fonder med låg risk.

För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i oktober.

HÖGST RISK

Spetsfond

Carnegie Worldwide Asia A1: En aktivt förvaltad Asienfond med koncentrerad portfölj som avkastat bättre än index och kategorin de senaste åren.

HÖGRE RISK                                

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Fonden är bred och investerar efter MSCI All Countries World Index som inkluderar tillväxtmarknader.

Spetsfonder

Delphi Nordic: En stabil Nordenfond som presterat bra och gett en bra riskjusterad avkastning över tiden. Fonden har en tydlig investeringsprocess – kallad Delphimetoden – bygger på en kombination av fundamentalanalys och trendanalys som varit klart framgångsrik.

First State Global Infrastructure: Infrastrukturinvesteringar ger ett stabilt kassaflöde då de ofta verkar i en monopolliknande situation med förutsägbara intäkter. De ger ett bra skydd mot konjunktursvängningar.

SEB Nordamerika små och medelstora bolag: Investerar i kvalitetsbolag som marknaden underskattar och gärna upplever som lite tråkiga. Förvaltningen är aktiv och fonden har en koncentrerad portfölj med bara 60-talet aktier.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Merrant Alpha Select SEK: En multistrategifond som investerar i 10-20 marknadsneutrala hedgefondsstrategier. Fonden är konstruerad för att generera stabil avkastning med låg risk oberoende av utvecklingen på globala aktie- och räntemarknader, och över hela konjunkturcykeln.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AMF Balansfond Köp 249,49 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 148,82 -
Köp 1 227,54 -
Delphi Nordic A Köp 31 882,27 -
First Sentier Glb Lstd Infra A GBP Acc Köp 25,59 -
Köp 126,99 -
SEB Nordamerika Små och Medelstora Bolag Köp 2 186,31 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 118,54 -
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 99,68 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 249,14 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -