Recept mot ränteångest

Fondanalys Placeras fondexpert Pär Ståhl tipsar om fonderna för dig som är trött på börssvängningar, sover dåligt inför tänkbara räntehöjningar och vill ha en lugnare utveckling i portföljen.

De senaste veckorna har finansmarknaderna blivit allt mer nervösa och sommarens bedrägliga lugn ser ut att vara förpassat till historieböckerna.

Vinstvarningarna har kommit allt tätare och räntorna har sakta men säkert börjat klättra från tidigare bottennivåer. Den svenska kronan skvalpar omkring allt mer förarlöst på valutahavet. Även guldet har slutat skina med en tydlig nedgång från toppen.

Det är inte det bästa klimatet för vare sig aktie- eller ränteinvesterare.

Vi har tidigare skrivit om räntefonder som det säkra fondvalet som blivit allt mer osäkert. När marknadsräntorna rör sig uppåt kommer det att oundvikligen resultera i förluster för obligationer. Och flertalet obligationsfonder kommer då att vara en dålig placering.

Det finns dock räntefokuserade fonder som har möjlighet att skapa positiv avkastning även när räntorna stiger. För opportunisten har vi två spetsfonder som hör till låg- och medelrisksegmentet bland hedgefonderna.

Blackrock Fixed Income Strategies Fund är en hedgefond som jobbar med så kallat räntearbitrage och skapar avkastning både när räntan går ner (som en vanlig räntefond) och vid ränteuppgångar.

Investeringsfilosofin bygger på att ha en starkt diversifierad portfölj med många innehav för att sprida riskerna. Universet av investeringar är brett och görs i flera olika typer av ränteplaceringar och derivat för att skapa positiv avkastning oavsett marknadsrörelser. Fonden har i huvudsak europeisk ränteexponering.

Huvudförvaltaren Michael Krautzberger har varit med sedan starten av fonden 2009. Värt att notera är svenske medförvaltaren Johan Sjögren. Blackrock är världens största kapitalförvaltare och fondens förmögenhet är drygt 56 miljarder kronor.

I år har förvaltarna lyckats väl med avkastningen, den är i nivå med Stockholmsbörsen till en betydligt lägre risk.  

Vi ger Blackrock Fixed Income Strategies Fund köprekommendation. Fonden passar för den som tror att räntorna rör sig sidledes eller sakta är på väg upp och vill kunna tjäna pengar på det.

Vårt andra val är Atlant Stability som historiskt hört till Placeras favoritfonder i lågrisksegmentet.

Man bör dock uppmärksamma att fonden drabbades av rejält bakslag för snart ett år sedan. Det som spökade då var oljepriset. Fonden hade investerat i ett antal norska företagsobligationer i oljesektorn. Obligationerna föll kraftigt i värde när marknaden mer eller mindre kollapsade i början på året.

Atlant Fonder har tagit konsekvensen av oljesmällen och valt byta en av förvaltarna och minska risken. Sedan botten i februari har fonden stadigt klättrat sakta uppåt.

Fonden har levererat bra i turbulenta perioder och den strävar efter att vara markandsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling. Det är egenskaper man gärna vill ha i portföljen när marknaden är mer nervös.

Placera har varit kallsinniga till fonden en tid men bedömer att förvaltarna är på rätt spår. Nu när oljepriset har stabiliserats så tror vi att fonden kan börja leverera som vanligt. Vi ger Atlant Stability en köp-stämpel.

Placera ser de här två hedgefonderna med låg och medelhög risk som ett utmärkt komplement till övriga fonder i en bred portfölj. Med hedgefonder som komplement till aktier och räntor kan risken sjunka i portföljen och höja avkastningen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Atlant Stability Köp 1 306,34 -
BSF Sustainable FxIncStrats A2 EUR Köp 1 163,34 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -