Fed-höjningen är bombsäker

Makrokommentar Fortsatt starka arbetsmarknadssiffror bäddar för en amerikansk räntehöjning på nästa veckas penningpolitiska möte.

Den amerikanska arbetsmarknaden fortsätter att uppvisa en imponerande styrka och lyckades i februari återigen slå högt ställda förväntningar. Antalet sysselsatta steg med 235 000 personer, vilket var en bit högre än de 200 000 som marknadsaktörerna skruvat upp sina förväntningar till efter starka arbetsmarknadssiffor tidigare i veckan.

Arbetslösheten sjönk från 4,8 procent i januari till 4,7 procent i februari. Att arbetslösheten inte faller snabbare beror på att allt fler amerikaner finner det mödan värt att söka jobb vilket ökar utbudet av arbetskraft.

Den här gången riktades också extra stort fokus på utvecklingen för timlönerna, eftersom löneökningstakten varit förvånande låg och ett bekymmer för den amerikanska centralbanken inför nästa veckas penningpolitiska möte.

Nu steg den genomsnittliga timlönen med 2,8 procent i årstakt och landade därmed i linje med förväntningarna.

2,8 procent är visserligen en fortsatt måttlig löneökningstakt men ändå den sista pusselbiten som saknades för Federal Reserve. Nu är det i princip bombsäkert med en räntehöjning på 0,25 procentenheter den 15 mars.

På finansmarknaden prisar man redan i en höjning vid nästa veckas möte och flertalet bedömare tror dessutom att Federal Reserve utöver detta kommer att höja räntan två gånger till i år. Någon gång under andra respektive fjärde kvartalet.

I samband med nästa veckas penningpolitiska möte kommer dessutom ledamöterna i räntekommittén (FOMC) att presentera nya prognoser över den tänkta ränteutvecklingen. Enligt den tidigare bedömningen väntade sig ledamöterna tre räntehöjningar i år och ytterligare tre räntehöjningar under 2018.

Federal Reserve Building

Efter fredagens starka arbetsmarknadssiffror lär i alla fall inte ränteprognoserna justeras ner. Dilemmat för Federal Reserve är snarast att det är den enda större centralbank som befinner sig på åtstramningståget och att dollarn därmed riskerar att fortsätta stärkas från en redan historiskt hög nivå.

Noterbart är ändå att dollarn tappat något efter att arbetsmarknadssiffrorna publicerats. Nu handlas dollarn till 8,99 kronor efter att tidigare ha legat kring 9,04. Det är en något förvånande rörelse som vi tror kommer att reverseras i närtid. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -