Made in Småland är guld värt

Fondanalys Placeras fondexpert Pär Ståhl tipsar om en svensk småbolagsfond som i huvudsak investerar i en expansiv svensk region med en strålande historisk avkastning.

Småland är hemvist för IKEA och Gnosjöandan. En region som lagt grunden till en mängd välskötta bolag med produkter och tjänster som behövs oavsett konjunktur och i många fall letat sig utanför landets gränser.

På många sätt är det en unik region som är synnerligen intressant ur investerar perspektiv. Flera bolag har tydliga ägare och grundare av kött och blod som skapar värde till bolagets aktieägare. Ett fondbolag som gjort slag i saken och startat en fond med inriktning på småländska bolag är Spiltan.

Mitt under brinnande finanskris 2008 startades Spiltan aktiefond Småland. En spetsfond som lyckats synnerligen väl med avkastningen.

Fonden förvaltas av Per Andersson sedan starten. Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på bolag i Småland. Målet är att fonden ska utgöras av cirka 60 procent aktier med anknytning till Småland som att huvudkontoret eller viktig produktion finns i regionen.

Fonden innehåller allt från det internationella värmeväxlarbolaget Nibe med huvudkontor och produktion i Markaryd till Inwido som har cirka 25 procent av produktionen i Vetlanda. Den resterande delen plockar förvaltaren in från enskilda val från Stockholmsbörsen. 

Per Andersson förvaltar även framgångsrikt Spiltan aktiefond Sverige och flera av favoritbolagen från Sverigefonden utan Smålandsanknytning hamnar även i Smålandsfonden, exempelvis Assa Abloy, Hexagon och Aarhuskarlshamn.  

Investeringsstrategin bygger på välskötta bolag med starka balansräkningar. Stort fokus läggs på bolagets ledning och affärsidé - gärna i kombination med starka och tydliga ägare.

Bolagets produkter och tjänster ska efterfrågas oavsett konjunktur och representera en långsiktigt uthållig verksamhet. Det är viktigt att bolagen har en god intjäning för att kunna skapa värde och även dela ut pengar till aktieägarna. De kallar det kort och gott Spiltan-bolag.

Man hittar inga prospekteringsbolag, forskningsbolag eller annan typ av förhoppningsbolag i fonden.

Typiska Spiltan-bolag i fonden är Nibe, Troax, ITAB och XANO Industrier – bolag som framgångsrikt växer med tydliga ägare.

Spiltan Aktiefond Småland klassificeras av Morningstar som en småbolagsfond. I dagsläget är fondens exponering mot småbolag 55 procent och medelstora bolag utgör 29 procent.

Fonden har en koncentrerad portfölj på 34 bolag som avviker mycket från kategorisnittet småbolagsfonder som i genomsnitt har 324. Med relativt få bolag får förvaltaren en generellt bättre kunskap om bolagen, vilket Placera värdesätter.

Fondens största bett är industrisektorn (39 procent) samt konsumentbolag (25). Av dessa utgör fem bolag – Troax, Bufab, Inwido, Nibe och New Wave Group – 27 procent av portföljen.

Förvaltaren har en långsiktig investeringshorisont på tre till fem år. Långsiktigheten är tydlig då 13 av fondens innehav har varit med från starten 2008.

Sedan starten i juni 2008 har fonden stigit över 300 procent, jämfört med Stockholmsbörsen inklusive utdelningar som stigit med 150 procent. Den har även avkastat bättre än kategorisnittet för svenska småbolagsfonder. Risken mätt i standardavvikelse de tre senaste åren är 15,8 procent för fonden jämfört med kategorisnittet på 14,5 procent.

De senaste fyra åren fonden stigit i värde under 36 enskilda månader, motsvarande 75 procent vilket är mycket bra, jämförelseindex har 65 procent värdeuppgångar. Historiskt har förvaltaren lyckats balansera mellan upp- och nedgångarna på ett mycket bra sätt.

Den årliga avgiften är 1,5 procent vilket är mer än kategorisnittet på 1,4 procent. Fonden har fyra stjärnor av fem möjliga hos Morningstar och förvaltar idag drygt 1,1 miljarder kronor.

Vi tycker att Per Andersson lyckats mycket bra och vi rekommenderar köp för spetsfonden Spiltan Aktiefond Småland. Placera tycker att kan vara lättare att ta rygg på en framgångsrik småbolagsförvaltare än att leta bolag själv på småbolagslistorna.

Placera ser fonden som en utmärkt val i en portfölj med Sverigeexponering. En högpresterande aktivt förvaltad småbolagsfond fungerar dessutom bra som komplement och krydda till en billig indexfond.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Spiltan Aktiefond Småland Köp 382,36 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -