SSM Holding till börsen – teckningstiden inledd

Cision Promoted Bostadsutvecklaren SSM Holding har haft stark tillväxt under de senaste åren. För att kunna fortsätta den utvecklingen har man nu valt att ansluta sig till den publika handeln.

”Ambitionerna har ökat för verksamheten, och för att säkerhetsställa att nå nästa nivå väljer vi att notera oss på Nasdaq Stockholm” säger SSM Holdings vd Mattias Roos.

SSM Holding är verksamma inom ett nischsegment på bostadsutvecklingsmarknaden som visserligen utgör en stor del av den totala kundgruppen. Med prisvärda och funktionssmarta lägenheter ska SSM Holding attrahera ”nästa generations urbaniter”, som man själv beskriver det. En målgrupp som är mellan 20-44 år, där mycket händer i livet som kan ställa krav på att bostaden förändras med sin ägare.

”Det är ensamhushållen
och par utan barn som vi riktar oss till. Dessa utgör 60-70 procent av den totala kundgruppen på bostadsmarknaden.”, förklarar Mattias Roos.

Det är inte bara
lägenheten som ska vara funktionssmart i SSM Holdings produkter. Hela bostadskomplexet ska bjuda på attraktiva möjligheter.

”Funktionssmart betyder att hushållet innehar möjligheter för ägaren trots en begränsad yta. För alla som varit på en lägenhetsvisning har man märkt att det framförallt är användandet av ytan som bestämmer känslan av lägenheten; dess storlek och duglighet. Används inte ytan bra kan 57 kvadratmeter kännas mindre än 47 kvadrat. På det området arbetar vi mycket med design, till exempel av hallytan som ska kunna användas smartare än i dag. Förutom själva lägenheten möjliggör vi användande av hela bostadsområdet. Vi har sedan 2005 byggt poolområden, utegym, spa-avdelningar och dylikt. Nu tittar vi dessutom på att kunna erbjuda bilar vid våra bostäder.”

1000 byggstarter i år

Arbetet med en börsnotering började redan i fjol, innan sommaren, då SSM Holding genomförde en refinansiering av sitt obligationslån; från 200 miljoner kronor till 400 miljoner. Det möjliggjorde att genomföra de projekt som bolaget hade i pipelinen, och skapa till och med möjligheten att flytta fram den dåvarande amibitionen om 1000 byggstarter under 2018 till 2017. I år ska alltså 1000 byggstarter sjösättas, och långsiktigt ska SSM Holding genomföra 1800 byggstarter vid 2021.

”Byggprojekt kan kantas av förseningar och uppskjutna starter, därför har vi som mål att planera 20-25 procent fler starter än vad vårt mål i affärsplanen anvisar. I år planerar vi till exempel 1300 byggstarter, och förväntar oss då att åtminstone landa på 1000 stycken.”, säger Mattias Roos.

Corner stone-investerarna i erbjudandet är Länsförsäkringar, Malmegård Fastigheter och Grandholm Fastigheter. Dessa har åtagit sig 180 miljoner kronor av erbjudandet, som kan uppgå till 540 miljoner kronor, beroende på hur mycket som säljs under teckningsperioden. Prisintervallet för aktien är 54-64 kronor och slås fast genom ett särskilt anbudsförfarande, så kallat book building.

”Ur ett investerarperspektiv bör det vara lättare att analysera vår affär. Vi är bara verksamma inom ett segment och geografiskt befinner vi oss bara i Stockholms län, med en ambition om att också starta upp i Uppsala. Vi bygger inte allt för alla över hela Sverige, utan förvärvar enbart projekt som passar med vår målgrupp. Dessutom blir det enklare att kommunicera till såväl kunder som investerare vad det är vi kan erbjuda genom att hålla oss till vår nisch.”, säger vd:n.

”Genuin efterfrågan”

På konkurrensfronten då? Mattias Roos anser inte det finnas någon aktör som är lika inriktade mot just prisvärda och funktionssmarta lägenheter som SSM Holding. Besqab och Ikano brukar framhållas som konkurrenter, men det är med vissa reservationer.

”Många bostadsutvecklare har enstaka projekt som kan jämföras med vår nisch, men det är ingen som håller sig inom bara den. Besqab bygger bland annat småhus och Ikano bygger över hela Sverige. Det är få som försöker möta det genuina behov som finns hos de som står i färd med att ge sig in på bostadsmarknaden, eller för de där livet är i en föränderlig fas.”

Och det borde vd:n ha koll på. Han har mångårig erfarenhet från några av de stora namnen inom branschen; Besqab, NCC och JM. Bland annat där har han lärt sig att bostadsutvecklingen i Stockholm framförallt är riktat till primesegmentet.

”Det är de exklusiva lägenheterna som de flesta vill ta fram. Men SSM Holding möter ett mer genuint behov som finns hos vår målgrupp. Dessutom är mindre lägenheter några av de mest omsatta produkterna bland bostäderna, och den efterfrågan vill vi möta.”

/Emelie Lundgren
emelie.lundgren@cisionpromoted.seMer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -