Småbolagsfavoriten som håller

Fondanalys Svenska småbolagsfonder har haft en bra start på året. Placeras fondexpert Pär Ståhl har en favorit i kategorin och upprepar sin köprekommendation.

Att investera i små- och medelstora bolag på Stockholmsbörsen har varit en vinnande strategi sedan millenieskiftet. I  år verkar historien upprepa sig. Fondkategorin svenska små- och medelstora bolag har utvecklats bra och dragit ifrån storbolagsfonderna i år.

De små- och medelstora bolagens framfart på Stockholmsbörsen är tydlig. Carnegies Småbolagsindex har ökat med 800 procent sedan millennieskiftet, medan storbolagsindexet OMXS-30 index (som innehåller de 30 största och mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen) knappt avkastat 255 procent. Båda indexen innehåller återinvesterade utdelningar.

Småbolagseffekten är en anomali, en avvikelse från det normala. Den påvisades i början på 1980-talet av bland annat de två akademikerna Banz och Reinganum. Kort och gott innebär småbolagseffekten att investerare som har en högre andel småbolag sett till börsvärdet i portföljen har lättare att skapa överavkastning över tid.

En anledning till överavkastningen är att mindre bolag tenderar att växa snabbare än storbolag.

Flera av de svenska mindre bolagen är duktiga på att växa, ofta genom internationell expansion och strategiska förvärv. Vi hittar även många små- och medelstora bolag som stöper om hela branscher genom digitalisering och effektivisering, med en snabb tillväxt och en stark kursutveckling som resultat. Tydliga exempel är spel- och bettingbolag, internetmäklare och nischbanker.

Det leder till ökade vinster och stigande vinstmarginaler, men utan accelererande värdering. En annan förklaring är att vi hittar ägare och grundare på ledande positioner i bolagen, vilket sannolikt skapar bra förutsättningar för tydliga och långsiktiga beslut.

För den som vill ta rygg på en etablerad småbolagsförvaltare vill jag lyfta fram en gammal Placerafavorit.

Det är spetsfonden C Worldwide Sweden Small Cap 1A.

Fonden leds av den erfarne förvaltaren Henrik Söderberg som har förvaltat fonden framgångsrikt sedan februari 2010, och lyckats avkasta betydligt bättre än sitt jämförelseindex och kategorisnittet.

Henrik Söderberg kombinerar en aktiv förvaltning med långsiktiga investeringar. Grunden är en aktiv förvaltningsstrategi med fokus på bolag med långsiktiga trender och teman.

Henrik Söderberg

En strukturell underliggande marknadstillväxt underlättar för bolag som vill skapa lönsam tillväxt. Han får hjälp att hitta globala långsiktiga trender från hela C Worldwides förvaltningsorganisation.

Fokus är att hitta mindre bolag med en långsiktig strukturell tillväxt oberoende av konjunktur. Investeringshorisonten sträcker sig oftast mellan 3 – 5 år. Det vittnar den låga omsättningshastigheten om, och det har betalat sig över tid.

Den har under det senaste året haft mellan 30–35 aktier, jämfört med index som har drygt 200 aktier. Relativt få bolag i fonderna bör öka den bolagsspecifika kunskapen, vilket Placera värdesätter hos en aktiv förvaltare.

Fondens fem största innehav är: Trelleborg, Elekta, Swedish Orphan Biovitrum, Hansa Medical och Thule Group - tillsammans utgör de knappt 20 procent. Inget innehav väger mer än 5 procent, vilket ger en bra riskspridning.

Fonden har en tydlig vinkling mot tillväxtbolag inom teknik, cykliska konsumtionsbolag och hälsovårdsbolag. Det är en tydlig avvikelse från jämförelseindex och kategorisnittet.

Avkastningen ligger i den absoluta toppen på både fem- och tre års sikt. Fonden har en snittavkastning de senaste fem åren på 26 procent och i år har den ökat 15,4 procent.  Det är bättre än genomsnittsfonden till en lägre risk.

De senaste fem åren fonden stigit i värde motsvarande 75 procent, vilket är mycket bra. Jämförelseindex har stigit 64 procent och kategorisnittet för svenska småbolagsfonder 72 procent. Historiskt har förvaltaren lyckats balansera mellan upp- och nedgångarna på ett mycket bra sätt.

Den årliga avgiften är 1,6 procent vilket är mer än kategorisnittet på 1,4 procent. Fonden har fem stjärnor av fem möjliga på både tre och fem års sikt hos Morningstar och förvaltar idag drygt 2,3 miljarder kronor.

Vi tycker att Henrik Söderberg lyckats mycket bra och vi rekommenderar fortsatt köp för spetsfonden C Worldwide Sweden Small Cap 1A. Placera tycker att det kan vara lättare att ta rygg på en framgångsrik småbolagsförvaltare än att leta bolag själv på småbolagslistorna.

Placera ser fonden som en utmärkt val i en portfölj med Sverigeexponering. En högpresterande aktivt förvaltad småbolagsfond fungerar dessutom bra som komplement och krydda till en billig indexfond.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
C Worldwide Sweden Small Cap 1A Köp 365,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -