Det försiktiga fondalternativet

Köptips Det finns få alternativ till aktier för den som vill ha avkastning och trots senaste månadens turbulens har börsen gått bra i år. Volatiliteten är rekordlåg men värderingarna höga.

Det överraskande Brexit utfallet i det brittiska EU-valet för ett år blev startskottet på en av de starkaste börsuppgångarna på flera år. Stockholmsbörsen har avkastat smått otroliga 30 procent inklusive utdelningar, och lyckats utklassa världsindex med marginal.  

Placera har ett alternativ för den som tycker att börserna gått för starkt och vill ta mindre risk i en miljö med negativ ränta.

Tanken med Placeras alternativa fondplacering är att få en stabil och jämn avkastning till en betydligt lägre risk än aktiemarknaden. Avkastningen de senaste tolv månaderna har varit jämn - vilket är syftet. Fonderna har tillsammans gett en avkastning motsvarande mellan 20 och 40 procent av den på Stockholmsbörsen – till en betydligt lägre risk.

Den senaste tremånadersperioden har också varit en bra period, avkastningen var drygt 2,5 procent. Tre av fyra hedgefonder har lyckats leverera positiv avkastning under perioden. På ett års sikt är avkastningen knappt 10 procent och alla fyra fonderna är på plus. En hedgefond ska inte gå upp lika mycket som ett aktieindex då man oftast har en lägre exponering och risknivå.

Den senaste månaden har världens börser tappat tempo, dragit med sig även Stockholmsbörsen nedåt. Men den alternativa fondplaceringen har fortsatt leverera en positiv avkastning. Det är värt att notera obligationsfonderna har negativ utveckling de senaste niomånaderna i spåren på stigande marknadsräntor.

Placeras alternativa strategi kombinerar fyra fonder som till viss del tar ut varandras riktningar, och därmed minskar risken betydligt i portföljen. Tillsammans skapar de möjlighet till positiv avkastning även på en svårnavigerad marknad. Grundtanken beskrivs i krönikan En helig graal.

Våra alternativa placering utnyttjar en av den finansiella teorins stöttepelare – diversifiering. Genom att sprida riskerna så minskar den totala risken till en fortsatt hög förväntad avkastning.

Vi väljer att investera lika vikt, alltså en fjärdedel i varje fond. I grafen ser vi den alternativa investeringsstrategins historiska utveckling jämfört med Stockholmsbörsen inklusive utdelningar och kategorisnittet för obligationsfonder.

Rekommendationen SEB Asset Selection Opp C-H SEK, Norron Select R, PriorNilsson Idea och RPM Galaxy som alternativstrategi med låg risk och bra riskjusterad avkastning. Fondernas egenskaper beskrivs i Det försiktiga fondalternativet.

Den alternativa fondstrategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala portföljrisken eller ge ett bra skydd i portföljen vid en längre börsnedgång. Det tål att upprepas att den alternativa strategin bygger på att fondernas historiska avkastningsmönster upprepas i framtiden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -