Japanfonder som har mer att ge

Fondanalys Investerarna är optimistiska efter det japanska valet. För den som tror att den japanska börsen har mer att ge har Placeras fondexpert Pär Ståhl ett par favoritfonder att rekommendera.

Den japanska börsen har fått en börsrevansch i år och ökat med drygt 14 procent sedan årsskiftet. Nikkei index har nått den högsta indexnoteringen sedan 1996.

Det finns flera faktorer som ser ut att gynna en fortsatt uppgång. Premiärminister Abes valvinst talar för en fortsättning av den nuvarande policyn med den ekonomiska politiken- Abenomics - för att få upp inflationen och förbättra tillväxten.

Den expansiva ekonomiska politiken sker både från regeringshåll och från centralbanken, Bank of Japan (BoJ). Söndagens valresultat också ökar sannolikheten för att BoJ-chefen Haruhiko Kuroda, som anses vara duvaktig, kommer få förnyat förtroende när hans mandatperiod tar slut i mars nästa år.

Haruhiko Kuroda

Det är en viktig pusselbit för marknaden, då BoJ-chefen anses gjort ett bra jobb med att kontrollera såväl kort- som långräntorna. Genom att hålla låga realräntor vill man håll hålla valutan svag mot andra viktiga valutor. Man har gått så långt att man sagt att man ska hålla den japanska 10-årsräntan runt noll procent under överskådlig tid. Det gynnar de stora japanska exportbolagen och börsen.

Utöver det är centralbanken unik med att den genomför tillgångsköp på aktiemarknaden och inte bara på obligationsmarknaden. Centralbankens ETF-program är på 6 trilljoner Yen per år, vilket motsvarar 3 procent av dagsvolymerna på Tokyobörsen under ett år. Tillgångsköpen sker via tre stycken ETF:er som är inriktade på olika aktieindex som innefattar stora som medelstora bolag: Topix, Nikkei 225 och JPX-Nikkei 400. Det har gett börsindex stöd i uppgången.

Den svaga japanska yenen är bra för börsbolagen. Det ger ökad export som skapar ökade vinster. De japanska bolagen uppvisar en stabil vinsttillväxt de kommande åren. De japanska storbolagen värderas till p/e-tal 14,3 på nästa års vinster och japanska småbolag till 13,8, vilket är en attraktiv värdering. Det är betydligt lägre än MSCI världsindex på p/e-tal 16,9 och MSCI globala småbolagsindex på hela 19,7. Utöver det så fortsätter reformer inom bolagsstyrning som ska ge ökat aktieägarfokus.

En viktig pusselbit för fortsatt bra börsklimat är att det inte blir någon eskalering av konflikten med Nordkorea.

Den japanska aktiemarknaden anses vara en av världens mest effektiva. Det innebär att det är svårt att skapa överavkastning genom aktiv förvaltning. Det gör att Placeras två fondval består av en indexnära fond och en fond med fokus på små- och medelstora bolag.

För den som köpa en billig indexfond rekommenderar vi Basfonden Länsförsäkringar Japan indexnära. Den följer de 320 största bolagen som ingår MSCI Japan index. Andelen stora bolag är knappt 93 procent och medelstora bolag utgör 7 procent. Bolagen i fonden har i genomsnitt ett börsvärde på 83 miljarder kronor.

Fondens fem största innehav väger knappt 12 procent. Klart störst börsbolag på Tokyobörsen är Toyota Motors som har ett marknadsvärde på hela 1 280 miljarder kronor och väger 4,8 procent i index.

Fonden är industritung och består av mycket cykliska bolag, knappt 19 procent består av industribolag och cykliska konsumentbolag utgör näst största sektorn på 18 procent. Teknologibolagen är tredje största sektorn på 15,5 procent.

Avkastningen har varit bra och fonden har gått bättre än kategorisnittet på både tre års sikt och sedan årsskiftet, till en högre risk. Länsförsäkringar Japan indexnära har belönats med tre stjärnor av Morningstar och vi gillar den låga förvaltningsavgiften på 0,2 procent.

För den som vill ta högre risk rekommenderar Placera spetsfonden Henderson Horizon Japanese Smaller Companies. Fonden är aktivt förvaltad sedan 2005 av Yun-Young Lee.

Yun-Young Lee

Investeringsprocessen är analysdriven och teambaserad. Därtill drar man fördel av Hendersons stora analysorganisation. En central del av fondens investeringsprocess är att äga långsiktigt undervärderade aktier.

Fonden har en koncentrerad portfölj på 55 investeringar, vilket är lägre än snittet för liknande fonder som är drygt 390 bolag.

Långsiktigheten i investeringarna är tydlig, omsättningshastigheten bland fondens investeringar är låg.

De fem största bolagen väger drygt 22 procent av fondens värde. Fonden har en tydlig lutning mot småbolag, nästan 60 procent är investerade där.

Medelstora bolag utgörs av 32,2 procent och stora bolag endast 8,4 procent. Det är en stor avvikelse från index och kategorisnittet.

Industribolag är fondens största sektor just nu på 26,2 procent av fondens placeringar. Näst största sektor är konsumentbolag på 26 procent, följt av teknikbolag med 16 procent.

Henderson Horizon Japanese Smaller companies fund har de tre senaste åren haft en tydlig överavkastning och stigit med 90 procent till en lägre risk än kategorin och MSCI Japan Small cap index. Den har klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererat en påfallande hög avkastning sett till graden av risk.

Den årliga avgiften består av en fast avgift på 1,2 procent och en rörlig del. Den rörliga delen är 10 procent på överavkastningen mot Russell/Nomura Small cap index. Förra året motsvarade det en totalt årlig avgift på 1,9 procent, vilket är i nivå med kategorisnittet. Men den överavkastning som förvaltaren genererat genom åren motiverar likväl en köprekommendation för fonden som har en totalrating på fem stjärnor av fem möjliga hos Morningstar och förvaltar drygt 5,2 miljarder kronor.

Placera ser Henderson Horizon Japanese Smaller companies fund som ett bra komplement i en långsiktig fondportfölj. Den fungerar dessutom bra som krydda till en billig japansk storbolagsfond.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.w

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Länsförsäkringar Japan Index Köp 107,46 -
Janus Henderson Hrzn Jpn Smr Coms A2 USD Köp 487,35 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -