Fördel för småbolagsfonderna

Fondkommentar Trots att årets sista kvartal inte var till Sverigefondernas fördel, så slutade helåret 2017 med nästan tvåsiffrig avkastning. Placera har listat vinnarna och förlorarna.

Placera har listat de bästa Sverigefonderna och de sämsta från Avanzas fondutbud -  totalt handlar det om 100 fonder, ett riktigt getingbo.

Det breda SIX Return Index som omfattar Stockholmsbörsens slutade på plus 9,5 procent inklusive utdelningar för helåret. Det är knappt 2 procentenheter bättre än det smalare OMXS30-index som endast omfattar de 30 mest omsatta och största bolagen på Stockholmsbörsen.

Flera av de riktigt stora bolagen har haft en svag avkastning under 2017. Som exempel backade Hennes & Mauritz hela 33 procent.

Även banker som väger tungt i index hade ett svagt år, vilket påverkar OMXS30-index i stor utsträckning.

Som index indikerar har det har varit fördel Sverigefonder som investerar huvuddelen i små- och medelstora bolag, kategorisnittet Sverige små- och medelstora bolagsfonder har avkastat hela 11,7 procent, enligt Morningstar.

Vinnarlistan innehåller som förväntat en övervikt av Sverigefonder med inriktning mot små- och medelstora bolag. Hela sex av de tio fonderna hör hemma där.

Det var en liten marginal mellan de två bästa fonderna under året. Nordea Swedish Stars knep första platsen precis före Spiltan Aktiefond Dalarna.

Nordea Swedish Stars steg knappt 18 procent. Fonden är aktivt förvaltad och investerar med en kombination av finansiell analys och analys av hur företagen hanterar risker och möjligheter när det gäller miljö, sociala frågor samt affärsetik. Vinnarfonden tar stor hänsyn till ansvarsfulla investeringar, vilket har betalat sig.

Till fondens bästa bidragsgivare hittar vi flera cykliska industribolag med stora uppgångar i ryggen: Volvo, Sandvik och ABB. Fonden har även fått betydande bidrag från investmentbolaget Kinnevik och telekomoperatören Tele2.

Spiltan Aktiefond Dalarna är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag med anknytning till Dalaregionen, vilket har varit en vinnande strategi under 2017. Målet är att fonden ska utgöras av minst 50 procent aktier med anknytning till Dalarna.

Vi hittar ABB och Stora Enso bland vinnaraktierna i fonden. Av fondens 24 innehav har bara fem gått sämre än SIX Return index. Klart sämst avkastning har detaljhandelsbolaget från Insjön, Clas Ohlson. Det är enda bolaget i fonden med negativ avkastning 2017, aktien backade 11 procent.

Där finns också en fond med systematisk investeringsprocess. Fondbolaget Simplicity använder en systematisk investeringsprocess som utifrån statistisk analys screenar efter kvalitetsbolag. Det har varit ett vinnande koncept 2017 och deras Sverigefond avkastade nästan 17 procent.

Ett fondbolag som har hela tre fonder på vinnarlistan är Öhman Fonder. Bäst av deras fonder är Öhman Sweden Micro Cap följt av Öhman Småbolagsfond. Båda fonderna förvaltas aktivt av den erfarne förvaltaren Stefan Kopperud.

På förlorarlistan hittar vi två fonder har inte lyckats nå upp till positiv avkastning under 2017.

Den fond som har haft sämst utveckling är Affärsvärldenfonden som backat drygt 1 procent. Förvaltningsprocessen bygger på idéer från tidningen Affärsvärldens modellportfölj. Fonden innehåller 20 innehav och bland de största förlorarna hittar vi konsultbolaget Rejlers och skandalbolaget Eltel.

Även Coeli Select Sverige har levererat negativ avkastning 2017. Ansvarig förvaltare är Mattias Eriksson, som tog över förvaltningen under våren 2017. Det är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i stora och medelstora svenska bolag. Fonden är koncentrerad och består 15 innehav.

Han kan inte lastat för den svaga avkastningen. Två av fonden sämsta bidragsgivare, Hennes & Mauritz och danska smycketillverkaren Pandora, är aktier han fått ärva av den tidigare förvaltaren. Både innehaven är nu sålda.

Längre ner på listan hittar vi två Catellafonder som inte hängt med i årets uppgång för index. Det är Catella Småbolag och Catella Sverige Aktiv Hållbarhet. I småbolagsfonden hittar vi Mycronic och Nobia bland de aktier som haft den svagaste avkastningen.

Catella Sverige Aktiv Hållbarhet har likt Coeli Select Sverige varit tungt investerad i Hennes & Mauritz, vilket dragit ner avkastningen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -