Smart med utdelningshöjare

Fonder En av de hetaste trenderna inom kapitalförvaltning är Smart beta-förvaltning. I Sverige har flera fonder lanserats. Placera har tittat närmare på Prior Nilsson Smart Global som varit i gång ett år.

Smart beta-förvaltning använder sig av regelbaserade investeringsstrategier. Smart beta-förvaltningen bygger på att förvaltaren skapar ett urval av bolag utifrån en viss strategi.

I sin enklaste form kan det handla om att investera i lika vikt i alla bolag, oberoende av deras börsvärde i ett index. Ett vanligt aktieindex bygger oftast på att bolagets börsvärde styr deras vikt i indexet.

Mer avancerade strategier kan vara att investera i olika teman som AI och robotföretag, småbolag, tillväxtbolag eller bolag med hög utdelning.

Målet är att genom ett bra urval och passiv förvaltning med låga kostnader kunna överprestera mot det traditionella marknadsviktade indexen gärna till en lägre risk.

Smart beta-förvaltning är inte ny utan har sitt tänk 20–30 år tillbaka i tiden. Risknivå, bolag med hög direktavkastning, branschfokus och olika typer av strategier som värdebolag kontra tillväxtbolag fanns redan då.

Prior Nilsson Smart Global såg dagens ljus 1 mars 2017, förvaltare är Martin Lindqvist. Det är en global aktiefond som investerar i en portfölj på mellan 80–120 bolag, som har haft minst 15 år av stigande utdelningar.

Martin Lindqvist

”Modellen är egenutvecklad och det centrala är den 15-åriga utdelningshistoriken. Det finns mycket finansiell forskning kring bolag som har en historisk förmåga att höja utdelningen. Forskning visar exempelvis att bolag som höjer utdelningen införlivar externa krav på bolagsledningen som kan vara positivt för bolagsstyrning och aktieägare”, säger Martin Lindqvist på Prior Nilsson

”Företag som kan visa på höjd utdelning på lång sikt som 15 år, visar sig klara både upp och nedgångar i konjunkturen, vilket ger ett tydligt signalvärde om en stark underliggande stabilitet och viss tillväxt i bolagens affär. Vi har även andra kriterium som diversifiering mellan regioner och sektor, när vi skapar portföljen. Vi har en neutral regionfördelning jämfört med index, amerikanska bolag utgör 60 procent vilket är i nivå med globalt aktieindex .”

Att utvärdera en fonds strategi och avkastning på ett år är en alldeles för kort tidsperiod. Men det första året har fonden avkastat i nivå med en global aktieindexfond.

”Det är främst två saker vi ser som motvind för Smart Global under det första året. Fonden är underviktade teknikaktier som har haft den klart bästa avkastningen av all sektorerna det senaste året. Här har fonden 3,7 procent jämfört med index på drygt 16 procent. Det andra är fondens övervikt i allmännyttiga bolag. Allmännyttiga bolag har påverkats negativt av ränteuppgången i USA under vintern”, säger Martin Lindqvist.

”Smart Global ett alternativ för de som vill ha ren indexinvestering. Genom att investera i bolag som har höjt utdelningen varje år får vi med bolag som har en viss underliggande tillväxt. Investerar du bara i bolag med högst direktavkastning får du stor del billiga värdebolag med mindre eller negativ tillväxt.”

”Fonden består till stor del av stora defensiva bolag och har direktavkastning på runt 3 procent vilket är högre än globalt index som ger kring 2,6 procent. Största övervikt är mot konsumentvarubolag som väger drygt 22 procent i fonden, mot knappt 9 procent i index”, säger han.

”De två största bolagen i fonden är Coca-Cola och Kimberly-Clark två typiska defensiva konsumentbolag. Men de väger inte mer än 2,1 respektive 1,9 procent var. De minsta innehaven är på drygt 0,5 procent och totalt har fonden 90 innehav. Omsättningshastigheten i fonden är låg och runt 30 bolag har varit med sedan start”

”Smart Global är en defensiv strategi som bör gå bättre än index när det blir mer oroligt på finansmarknaden. Det visar vår back-testing från millennieskiftet. Under hela den tidsperioden skapar den höjda utdelningsstrategin överavkastning mot världsindex. Det är särskilt tydligt vid tillfällen med större marknadsoro. I mars som var oroligt har fonden avkastat bättre än globalt aktieindex.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook och på Twitter @placerase

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -