Försvarsaktierna håller ställningarna

Aktier Aktierna i världens tio största vapenproducenter har hittills i år stigit 9 procent i snitt. Bäst har det gått för europeiska försvars- och vapentillverkare.

USA trycker på hårt för att NATO-länderna ska nå upp till målet om att varje land ska lägga minst 2 procent av sin BNP på försvaret. 2017 var det bara USA, Grekland, Estland och Storbritannien som nådde upp till målet. Jätten Tyskland lade bara 1,24 procent av BNP på försvaret. Det talar för försvarsaktier på lite sikt.

Särskilt de amerikanska producenterna gynnas av att USA:s president Trump lovat att höja försvarsutgifterna med 10 procent 2018. Sju av världens tio största vapentillverkare är amerikanska. 

Världens största vapenproducent är Lockheed Martin. Totalt står vapenförsäljningsdelen för 86 procent av intäkterna.

Hittills i år är aktien oförändrad. Tre fjärdedelar av de 19 analytiker som bevakar bolaget har satt köp på aktien. Den viktade riktkursen ligger på 378 dollar per aktie, enligt 4-traders. Idag handlas aktien till kursen 320 dollar. Analytikerna ser alltså en uppsida med 18 procent.

Världens näst största vapentillverkare är flygplanstillverkaren Boeing. Cirka en tredjedel av Boeings omsättning kommer från vapendelen. Boeings vapendel tillverkar allt från välkända attackhelikoptrar, drönare, bombplan, attackplan, missilförsvar och presidentplanet Air Force One.

Boeing är ett jätteföretag med över 150 000 personer anställda. Boeings aktie har gått strålande i år. Hittills i år är aktien upp 18 procent. Boeings aktie var förra årets vinnare på Dow Jones med en uppgång på hela 89 procent. Bolaget  gynnats av den ökande efterfrågan på flygplan främst från Asien, där flera stora lågprisbolag bygger ut kapaciteten kraftigt. 

Boeing värderas i skrivande stund till p/e 21 för innevarande år och p/e 23 för kommande år. Direktavkastningen ligger på 2 procent. Merparten av de 26 analytiker som bevakar bolaget har satt köp på aktien, enligt 4-traders. Den viktade riktkursen ligger på 404 dollar. Aktien handlas idag för 348 dollar.

Europeiska luftfartsjätten Airbus är världens sjunde största försvars- och vapentillverkare. Totalt kommer 17 procent av Airbus omsättning från försvarsdelen.

Främst kommer omsättningen från nya transportplanet A400M och stridsflygplanet Eurofighter. Airbus aktie är den som gått starkast hittills i år av världens största vapenproducenter. Airbusaktien har gått upp med 30 procent sedan årsskiftet.

Näst starkast har franska försvarsjätten Thales gått med en uppgång på hela 28 procent i år. Franska staten är största ägare med 26 procent av aktierna. Bolaget har 64 000 anställda i 54 länder.

Amerikanska Raytheon som bland annat tillverkar luftvärnssystemet Patriot som Sverige nu kommer att köpa in har bara stigit 4 procent hittills i år. Raytheon är världens största tillverkare och leverantör av robotvapen.

Sveriges största försvarsaktie är Saab. Saabkoncernen ligger på plats 30 i världen. Hittills i år har aktien stigit med 3 procent. Av de åtta analytiker som bevakar Saab har majoriteten satt köp. Viktade riktkursen ligger på 448 kronor per aktie. Aktien handlas för närvarande till 410 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -