Ekonomiskt fri med FIRE

Privatekonomi Det finns en uppsjö metoder som sägs leda till ekonomiskt oberoende snabbt. Trenden har växt sig stark och brukar gå under benämningen FIRE som står för ”Financial Independence, Retire Early”.

När de passiva inkomsterna, utdelningar och räntor, från dina investeringar räcker för att täcka dina utgifter, innan du får traditionella pensionsutbetalningar, har du nått FIRE.

Uttrycket FIRE myntades av kanadensaren och bloggaren Peter Adeney mest känd som Mr Money Mustache. Han slutade sitt arbete som IT-tekniker för elva år sedan, då blott 30 år gammal. Vid tillfället hade han hunnit arbetat i tio år.

Precis som namnet antyder så handlar FIRE delvis om att kunna pensionera sig tidigt. För att detta ska vara möjligt krävs ett mycket högt sparande på väldigt kort tid. Till skillnad från ett traditionellt pensionssparande med lågt sparande under lång tid.

Men enligt Peter Adeney så handlar FIRE inte bara om att gå i pension så tidigt som möjligt, det viktigaste är att nå finansiell frihet så fort som möjligt.

”För de flesta som når FIRE så innebär denna finansiella självständighet inte slutet på din yrkeskarriär. Istället handlar det om en fullständig frihet att vara den bästa, mäktigaste, lyckligaste och mest generösa versionen av dig själv”, skriver Peter Adeney i en kommentar.

Peter Adeney

Det finns många olika varianter för att uppnå FIRE. En av de mest populära, och den som Peter Adeney förespråkar, går ut på att du ska ha samlat ihop 25 gånger de pengar du klarar dig på varje år, för att kunna plocka ut 4 procent årligen. 

Hur lång tid det tar beror på hur mycket du klarar av att spara varje månad. Många av dem som följer metoden sparar slaviskt hälften av sin månadslön för att uppnå drömmen så tidigt som möjligt.

Om du exempelvis har 25 000 kronor i lön efter skatt och sparar hälften behöver du totalt 3,75 miljoner kronor innan du når FIRE, eftersom du är van vid och klarar dig på hälften av din tidigare lön, det vill säga 12 500 kronor. (12 500 x 12 = 150 000 x 25 = 3 750 000). 

Om du kan spara halva lönen, enligt exemplet ovan tar det 15 år att nå FIRE med fem procent i årlig avkastning, sparar du 70 procent tar det bara åtta år med samma avkastning.

För att lyckas med uppgiften krävs ett disciplinerat och hängivet sparande, ekonomiska uppoffringar och framförallt en rejäl planering av privatekonomin. FIRE blir därmed en livsstil.

Man räknar på utgifter över tid. En månadskostnad på 100 kronor innebär 100 x 12 x 25 = 30 000 kr mer i kapitalbehov. 

Det handlar inte om att nå ett lyxliv med pengar i överflöd. Det handlar om att ha fler valmöjligheter och att inte vara tvungen att arbeta.

För att lyckas med FIRE krävs det att man tar en del risker i sitt aktiesparande. Det uppenbara problemet med det är att aktiemarknaden kanske inte utvecklas som du har planerat, planerade aktieutdelningar blir inställda och så vidare.

John Skogman, daytrader och en av grundarna till Börspodden, tror att många som strävar efter FIRE drivs av själva tävlingsmomentet, och att de till slut ser sparandet som en drog.

”Det här är ekonomiskt vettiga personer, de är bra på att leva snålt och de har riktigt bra koll på sin ekonomi. De är inte typen som tar sms-lån eller liknande”, säger han.

John Skogman

Men även fast han tycker att det hysteriska sparandet är beundransvärt, att spara ihop mycket pengar är alltid positivt, är det inte ett optimalt sätt att leva.

”Den största risken är att de här personerna vaknar upp när de är 50 och inser att de slösat bort sitt liv på att spara. Sparande är uppskjuten konsumtion och livet blir bara tråkigare och tråkigare när man blir äldre”, säger han och tillägger:

”Ingen är avundsjuk på någon som sparar och gnetar och köper in 200 kilo pasta på extrapris, det är snarare tvärtom, att man tycker synd om dem, de har en försämrad livskvalitet”.

Dessutom tror John Skogman att de som faktiskt lyckas kommer att ha svårt att njuta av de sparande pengarna när dagen då de ska användas väl kommer. Det är kampen och resan dit som är det roliga.

”De här personerna är oftast för snåla för att bränna pengarna och många blir besvikna över vardagen. Vad ska man göra med all tid?”.

Han menar att det som spelar någon roll i slutändan är inte hur mycket pengar man lyckats spara ihop, utan vad man gör med sina pengar, och med sitt liv.

John Skogman tycker att det finns andra bättre sätt att nå ekonomisk frihet än att offra sin ungdom.

”Att ha ett vanligt jobb med en medellön och spara ihop de miljoner som krävs är ett evighetsprojekt och något som väldigt få orkar hålla på med. Alla kan bli rika, men det krävs otroligt mycket tålamod”.

”Ett vanligt misstag som många gör är att de sparar för mycket, exempelvis halva lönen, och det blir för tufft, man tröttnar efter ett tag. Kämparandan kan också ta slut till exempel, när man behöver pengar till en lägenhetsinsats eller något annat som kräver att man säljer av delar av sitt sparande. Sitt inte och vänta på lönen den 25:e, då har det gått för långt”.

John Skogman poängterar åter att det finns fördelar med FIRE, det ökar förståelsen för utgifter och kostnader och ekonomin förbättras och därmed tryggheten om något oförutsett skulle hända.

”Få 20-åringar med målet att gå i pension vid 30 lyckas, men samtidigt kommer du förstås att ha mycket mer pengar än den som inte kämpat så hårt. Du har nått längre, men till vilket pris?”.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, och på Twitter

 

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -