Genom gränderna till en jättebörs

Placera i Asien En kort bussresa på trånga gator leder fram till Hongkong-börsen. Börsen är navet i regionen och här kan du handla såväl Hongkongnoterade aktier som kinesiska A-aktier.

Vi får en genomgång av börsens historia, och hur den växt fram till en stor och dominerande marknadsspelare. Här sker handeln av Kinas största bolag Tencent, Hongkongbörsens största och mest omsatta bolag.

Hongkong-börsens egen aktie hör till de mest handlade. Tillväxten på börsen har varit stark då man de senaste åren öppnat upp handeln med de två fastlandsbörserna i Kina Shanghai och Shenzen. Hongkong-börsens senaste rapport var stark med ett rekordresultat.

Många av de globala investerarna som vill handla kinesiska noterade akter föredrar att göra det via Hongkong. Du äger en kinesisk aktie, men ditt investerade kapital är placerat i Hongkong, vilket många ser som säkrare.

Man tror att de globala investerarnas intresse för kinesiska A-aktier kommer att fortsätta öka. Det beror till stor del på att de stora indexleverantörerna fortsätter att öka andelen kinesiska A-aktier i många globala tillväxtmarknadsindex som fonder följer att replikera.

Samtidigt har tillväxten för nynoterade bolag i år varit den högsta i världen. Här leder Hongkong-börsen före New York-börsen.

Hongkong-börsens planer för de närmaste tio åren är innebär att man ska börja handla kinesiska räntepapper. Här tror man att världens investerare som bara äger 2 procent kinesiska räntepapper kommer att öka andelen betydligt. Den kinesiska obligationsmarknaden är stor, både för företag och statens obligationer.

De investerare som investerar i Hongkong-börsens aktie gör det för att de får en exponering mot Kina och det är den stora tillväxtpotentialen. Aktien visar sig inte vara billig den handlas på ett p/e-tal över 30.

Här läser du alla artiklar från Asien-resan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -