Med makrovy över Hongkong

Placera i Asien Hongkong, en plats som skiljer sig mycket från Seoul. Här är det trångare på gatorna och husen ligger betydligt närmare varandra. Det mycket varmare och fukten i luften är påtaglig. Första mötet är hos en av världens största investerare, amerikanska Fidelity

Medha Samant, investeringschef på Fidelity, berättar att Fidelity är den största aktiva investeraren i Hongkong. De sköter både fondförvaltning och all handel i fonderna för Asien via sitt Hongkong-kontor.

Medha Samant talar om att Asien har stigit betydligt mer än övriga tillväxtmarknadsländer de senaste fem år. Men i år har regionen haft en svag utveckling med dålig avkastning.

Hon ser tre betydande faktorer som lett till svaga utveckling:

Den första är en stark amerikansk dollar. Men den har varit ett större problem för en del länder utanför Asien, som Turkiet och Argentina.

Den andra är handelskriget mellan USA och Kina, som skapar mycket stor osäkerhet. Det ger idag ett osäkert sentiment för investeringar med högre riskpremium, och ligger som en våt filt över marknaden. Hon poängterar att Finansmarknaden idag har prissatt den mesta av problemen med ett dåligt utfall.

Sist men inte minst oroar sig finansmarknaden för att Kinas tillväxt ska sjunka ytterligare. Kina är tillväxtmotorn för grannländerna i Asien. De senaste 20 åren har Asiens ekonomi blivit allt mer sammanflätad, säger hon.

Den svaga avkastningen i år för flera av de stora kinesiska teknikjättarna som Tencent och Alibaba, har gjort att aktierna har kommit ner till mer normala värderingsnivåer. De kinesiska börserna är nu lägst värderade i Asien efter Sydkorea.

Medha Samant tycker att värderingen i Asien nu är låg och attraktiv. Ser man på Asiens värdering relativt övriga tillväxtmarknader, tyder det på att allt dåligt redan inprisat i kurserna. Kinas regering kan på sikt öka stimulanser i ekonomin vilket skulle vara positivt för hela Asien.

”Ingen på marknaden talar om ett möjligt handelsavtal, de flesta investerare är pessimistiska idag. Men om det blir en lösning på konflikten så finns det en stor uppsida och aktiemarknaden i Asien och särskilt i Kina kan stiga mycket när kapitalet kommer tillbaka”, avslutar Medha Samant.

Här läser du alla artiklar från Asien-resan.

Läs även:

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -