Därför rasade Wirecardaktien

Börs Förra veckan tappade tyska betaljätten Wirecards aktie som mest nära 40 procent, motsvarande 7 miljarder euro av sitt börsvärde efter en artikel i Financial Times som hävdade att illegala transaktioner genomförts.

Förra veckan publicerades två artiklar i Financial Times av journalisterna Dan McCrum och Stefania Palma. Artiklarna beskriver missförhållanden hos Wirecards verksamhet i Asien. Trots flera dementier har aktien tappat stort. 


FT 30 januari.

Münchenbaserade Wirecard en av världens snabbast växande företag inom digitala betalningslösningar. Bolaget har funnits i 16 år och har drygt 4500 anställda. 2018 gjorde Wirecard inte mindre än tre omvända vinstvarningar. I november blev bolaget en del av indexet för Tysklands största och mest omsatta bolag DAX30.

Onsdagen den 30 januari publicerade Financial Times en artikel som hävdade att illegala transaktioner genomförts via den tyska betaljättens verksamhet i Asien. Uppgifterna kom samma dag som Wirecard släppte kvartalsrapport. Aktien föll med nära 30 procent. Wirecard dementerade uppgifterna. 

Under fredagen publicerades nya och mer detaljerade uppgifter om transaktionerna. Bland annat ska juristfirman Rajah & Tann funnit bevis som bekräftade de illegala transaktionerna. Det fick aktien att rasa ytterligare 30 procent inom loppet av några minuter.

På nytt dementerade Wirecard anklagelserna kraftfullt. 

”Det handlar om ytterligare en oprecis, vilseledande och nedsättande artikel av journalisten Dan McCrum på Financial Times“, skrev Wirecard i ett pressmeddelande på fredagskvällen. 

Under måndagen kom Wirecard med ytterligare en dementi: 

"Fram till idag har varken vår interna complianceavdelning eller Rajah & Tann hittat något som skulle kunna vara straffbart när det gäller agerandet från våra chefer eller medarbetare. Vi motsäger oss kraftfullt rapporteringen från journalisten Dan McCrum."

I den senaste dementin beskriver Wirecard att uppgifterna som Financial Times snappat upp kan komma från ett bråk mellan anställda i Singaporekontoret. En av de anställda hävdar att en annan anställd brutit mot compliancereglerna när det gäller transaktioner på sammanlagt 6,9 miljoner euro. 

Wirecard skriver att man gått till botten med uppgifterna och kommit fram till att det inte finns någon substans i anklagelserna utan att det snarare handlar om att de två anställda är ovänner med varandra.

Dock har Wirecard ändå valt att koppla in juristfirman Rajah & Tann för att undersöka saken. Anledningen till det är att Wirecard vill få en oberoende genomgång av vad som kan ha hänt. Klockan 13 idag kommer Wirecard att hålla en telefonkonferens om saken.

Under måndagen återhämtade sig Wirecardaktien något. Klockan 11:50 handlades Wirecardaktien till 118 euro, vilket kan jämföras med kursen 167 euro innan uppgifterna släpptes.

Dagarna innan Wirecardaktien rasade hade aktien blankats. Så sent som den 30 januari blankade Londonbaserade Odey Asset Management 0,56 procent av Wirecards aktier.

Den tyska finansinspektionen BaFin har börjat undersöka om det rör sig om marknadsmanipulation. Polisen i Singapore har likaledes meddelat att de kommer att undersöka saken. 

2016 inträffade en händelse som liknar det som nu skett i Wirecardaktien. Då visade det sig att det verkligen rörde sig om falska uppgifter.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -