Toppförvaltare startar ny fond

Fondkommentar Nu är det klart att succéförvaltarduon Carl Armfelt och Erik Sprinchorn startar den nya fonden Core Ny teknik. (Text+TV)

Det har varit tyst om vad de två framgångsrika förvaltarna av fonden Swedbank Robur Ny Teknik ska syssla med efter de sade upp sig under hösten. Det är två glada och förväntansfulla förvaltare som kommer till redaktionen för att berätta om det nya fondbolaget de startat och fonden Core Ny teknik som de startar idag.

”Vi är uppbackade av investmentbolaget Bure i vår nya satsning TIN Fonder. Bure är ett investmentbolag av kött och blod. De kan och är intresserade av teknik och de är långsiktiga precis sådana egenskaper som vi värdesätter väldigt mycket”, säger Carl Armfelt.

Det nystartade fondbolagets första fond blir Core Ny teknik. Det är en fond med huvudfokus på innovativa små och medelstora bolag i Norden, vilket till stora delar är vad som förvaltarna framgångsrikt fokuserat på tidigare.

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn

Core Ny teknik kommer att investera i bolag inom teknik, hälsovård och digitala varumärken. 

”Vi kommer att ha ungefär en tredjedel i varje område. Vi kommer att investera i bolag med hög lönsamhet och starka kassaflöden. Gärna med en stark entreprenör som är kvar i bolaget. Bolagen ska ha en tydlig och hög innovation, och vi undviker förhoppningsbolag och biotechbolag.”, säger Erik Sprinchorn.

De förklarar att de ser flera fördelar med att investera i småbolag: Det finns oftast ett tydligt entreprenörskap. Små bolag har tydligare fokus och en mer renodlad verksamhet. Och det är lättare att växa från en liten bas. Inte minst så är mindre bolag underanalyserade. Och historiskt har det varit ganska många uppköp för just små- och medelstora innovativa bolag, vilket gett en bra avkastning.

Men just den sista punkten med uppköp av nordiska innovativa bolag har de tänkt om från tidigare. 

”Vi är långsiktiga investerare och har en investeringshorisont  på mellan 5 till 10 år. Vi ska försöka  agera mer som ett investmentbolag. Idag finns det ingen som värnar tillräckligt  om nordiska innovativa teknikbolag. Vill vi aktivt jobba för att få hit mer bra innovativa bolag för att kunna skapa ett ekosystem, måste vi bli bättre på att blockera bud och inte bara sälja iväg intressanta innovativa teknikbolag. Om Lego ägs av danskar, varför ska Minecraft som är så lönsamt ägas av Microsoft? Vi måste kunna lyfta blicken och bortse från dagsavkastning och budpremie. Tror vi på bolaget långsiktig ska vi säga nej till uppköp”, säger Carl Armfelt.

Fonden ska bestå av mellan 45 till 60 bolag. 70 procent av fonden ska vara investerat i nordiska bolag med fokus på innovativa små bolag. Det är en region som förvaltarna kan sedan gammalt. Utöver det har förvaltarna ett 30 procentigt mandat att investera globalt. 

”Vi kommer sannolikt att investera i medelstora bolag i stället för småbolag utanför Norden. Och vi letar efter innovativa bolag med liknande affärsmodell och karaktär som våra nordiska champions. Fast då talar vi om billigare bolag än i norden. Det ger fonden en bra flexibilitet, dessa sektorer drivs trots allt av globala trender. ”, det säger Erik Sprinchorn.

”Tror man på oss och vår strategi bör man komma in tidigt fonden och vara med länge – en fond för alla som tror på innovation.”, säger Carl Armfelt.

Fonden är dagligt handlad och går att handla genom Avanza, Nordnet och SEB. Den årliga förvaltningsavgiften landar på 1,5 procent. Och minsta insättning är 100 kr.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -