Snabbväxande aktie att hissa upp

Aktieanalys Kanadensiska Savaria är en snabbväxare inom mobilitetshjälpmedel och då främst hissar av olika slag. Under de senaste två åren har omsättningen mer än fördubblats tack vare offensiva uppköp.

Savaria är dominerande inom trapphissar i Nordamerika. Allt fler blir äldre och allt fler vill som äldre bo kvar hemma så länge det går. Ett relativt enkelt sätt att förlänga möjligheten att bo kvar hemma är att installera en trapphiss.

Bolaget är uppdelat i de tre segmenten: Accessibility, Span och Adapted Vehicles. Affärsområdet Accessibility sysslar med att designa, tillverka och distribuera och installera trapphissar för olika typer av trappor.

Den här delen av bolaget stod för cirka 50 procent av omsättningen 2018. Under första kvartalet ökade denna del till 70 procent av omsättningen tack vare uppköp.

Affärsområdet Span som sysslar med att ta fram och tillverka olika typer av medicintekniska tryckhanteringsprodukter bland annat sjukhussängar, madrasser och kuddar för personer som är långtidssängbundna.

Cirka 40 procent av Savarias omsättning kom från denna del förra året. Under första kvartalet stod affärsområdet för 24 procent.  

Affärsområdet Adapted Vehicles sysslar med att handikappanpassa bilar och minibussar. Den här delen står för runt 6 procent av omsättningen.

60 procent av omsättningen genereras i USA. Drygt 20 procent i Kanada och 15 procent i Europa.

Bolaget har cirka 1400 anställda och tillverkningen sker i fabriker i Brampton, Laval och Magog, Beamsville, Surrey och Toronto i Kanada och i Greenville i USA samt i Huizhou i Kina och i Milano i Italien.

Under de senaste åren har Savaria växt aggressivt. 2018 köpte bolaget den välrenommerade schweiziska hisskonkurrenten Gaventa med 500 anställda.

I mars köpte bolaget floridabaserade Florida Lifts LLC och vd Marcel Bourassa har lovat att bolaget ska fortsätta växa genom uppköp. Nyligen genomförde Savaria en nyemission för att positionera sig för ytterligare uppköp.

I takt med uppköpen har också omsättningen växt dramatiskt. Det som skaver är att trots att omsättningen ökat har vinsten per aktie inte stigit.

2016 gjorde Savaria en vinst per aktie på 0,34 CAD (kanadensiska dollar) på en omsättning på 120 miljoner CAD. 2018 var vinster per aktie 0,40 CAD på en omsättning på 286 miljoner CAD.

Det var också detta som fått aktien, som länge varit en analytikerfavorit, att rasa från toppnivåerna på över 20 CAD ner till som lägst 11 CAD. Nedgången förstärktes av att besvikelsen kom samtidigt som den kraftiga korrigeringen i slutet av förra året.

Trots att siffrorna för det första kvartalet var mycket starka med en omsättningstillväxt på 54,6 procent och vinsten före skatt ökade 42 procent till 10,5 miljoner dollar så handlas aktien fortfarande på nivåer långt under all time high.  

Blickar vi framåt väntas Savaria växa omsättningen till 392 miljoner CAD under 2019 och till 421 miljoner CAD 2020. Det motsvarar en tillväxt på 37 procent respektive 7 procent.

Vinsten under samma period väntas stiga till 0,58 CAD i år till 0,7 CAD. Det motsvarar ökningar på 45 respektive 21 procent.

Savarias tillväxt bygger på att andelen äldre blir fler och att de äldre lever allt längre och behöver allt mer hjälpmedel för att kunna leva ett drägligt liv. I Kanada var 17 procent av befolkningen över 65 år 2016.

Det motsvarar 5,9 miljoner människor. 2030 väntas denna andel av befolkningen uppgå till tio miljoner människor och tolv miljoner 2060.

Trenden är densamma i USA. Andelen personer över 65 väntas växa från en bit under 50 miljoner idag till 82 miljoner personer 2040. År 2060 väntas andelen uppgå till 98 miljoner människor.

Ungefär 7 procent av de över 65 år lider av någon form av mobilitetsproblem.

En annan sak som mer bolagsspecifikt talar till Savarias fördel är att de flesta mobilitetshissar mer eller mindre är platsbyggda. Det gör det svårare för en ny konkurrent att ta sig in på marknaden genom att erbjuda billiga massproducerade hissar.

En konkurrent till Savaria är svenska Handicare som också är stora inom just trapphissar på den nordamerikanska marknaden. 

Största ägare är Les Elevateurs Savaria med 37,8 procent av aktierna följt av Manulife Asset Management med 3,38 procent och Savarias vd Marcel Bourassa med 2,33 procent.


Savarias vd Marcel Bourassa.

Enligt Factset är det idag sju analytiker som bevakar aktien. Samtliga sätter köp och den genomsnittliga riktkursen är 17 kanadadollar. Aktien handlas idag till drygt 13 kanadadollar.

Den långsiktiga trenden talar onekligen till Savarias fördel och värderingen har kommit ner en bra bit. Aktien är ner 18 procent under det senaste året.

Bolaget handlas nu till ett p/e-tal för innevarande år på 25. Det är inte dyrt för den här snabba tillväxten. Hela bolaget värderas till drygt 700 miljoner CAD, vilket motsvarar runt fem miljarder svenska kronor.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -