CAG kvalar in i portföljen

Aktieanalys Det lilla konsultbolaget på First North växer fint och med uppåtgående lönsamhet. Med en bra ägarlista, en hög andel av intäkterna mot den konjunkturstabila offentliga sektorn samt en god direktavkastning så kvalar aktien in i Utdelningsportföljen.

CAG Group är ett litet konsultbolag som noterades på First North i december förra året (noteringskurs 66 kr) med ambition att växa och bli större via bland annat förvärv. Vi tog in aktien till BV-portföljen för en månad sedan efter en fin Q1-rapport och tyckte att kombinationen låg värdering, förvärvsmöjligheter och bra ägare var en attraktiv mix när vi blickar framåt. Framförallt gillar vi CAG:s decentraliserade modell där åtta självständiga dotterbolag drivs med egen ledning och vi gillar också att personalen och ledningsgruppen äger en hel del aktier.

Bolaget har över 40 procent av intäkterna från den offentliga sektorn och har på senare tid vunnit rätt många avtal och även fått Creades som storägare. CAG har historiskt kunnat uppvisa en god tillväxttakt, delvis drivet av förvärv men även organiskt har tillväxten legat mellan 5-10 procent de senaste åren. Under 2018 ökade omsättningen organiskt med nära 9 procent och i Q4-isolerat med 13 procent (exkluderat försäljningen av dotterbolaget CAG Mälardalen i somras). Under årets första tre månader var motsvarande siffra 7 procent. Det är ganska bra fart i affärerna just nu med andra ord.

Ser man några år bakåt i tiden så har den totala tillväxten (inklusive förvärv) legat på i snitt 12-13 procent per år sedan 2016 och rörelsemarginalen har legat omkring 8 procent under samma period, justerat för engångsposter. Under första kvartalet steg rörelsemarginalen till 10,5 procent (8,7), klart högre än målet om minst 8 procent över en konjunkturcykel.

Q1-rapporten var stark och ledningen, med vd Åsa Landén Ericsson i spetsen, skriver att man letar aktivt efter förvärv. Målet är att öka omsättningen från nuvarande 490 Mkr de senaste 12 månaderna till 700 Mkr år 2021. Det skulle innebära en tillväxttakt på minst 12 procent i snitt per år mellan 2019-2021.

Och för två veckor sedan meddelade bolaget att man slår till och köper Engvall Security, som är verksamt inom cybersäkerhet och som omsatte cirka 24 Mkr under 2018 med en rörelsemarginal på hela 17,4 procent. Köpeskillingen uppgår till sammanlagt 23 Mkr, varav 11,3 Mkr betalas kontant omgående och ytterligare 4,8 Mkr betalas ut i CAG-aktier baserat på den volymviktade aktiekursen för de 10 handelsdagar som föregått avtalets tecknande. Resterande 6,9 Mkr betalas kontant efter två år. Tillträde sker den 1 augusti.

I samband med affären bildar CAG ett nytt bolag inom cybersäkerhet genom en sammanslagning av dotterbolaget CAG Security och Engvall Security. Det nya bolaget får namnet CAG Engvall Security och kommer på årsbasis initialt att omsätta cirka 40 Mkr med god lönsamhet, som ledningen själva uttrycker det.

CAG hade vid utgången av Q1 en nettokassa på 60 Mkr men skiftade i maj ut 2,6 kr/aktie i utdelning, motsvarande en direktavkastning på 3,5 procent. Justerat för denna utdelning, samt för senaste förvärvet, så blir kassan cirka 30 Mkr och börsvärdet är runt en halv miljard kronor. Det ger ett EV-värde på 470 Mkr.

Vi tror att CAG kan nå en total omsättning runt 510 Mkr i år och att koncernen kan växa uppåt 550 Mkr i omsättning nästa år. Med en rörelsemarginal på cirka 9 procent år 2020 så landar ev/ebit kring 9,5. Det är en hygglig rabatt mot andra konsulter på börsen (med förvisso längre historik) samtidigt som vi ser goda förutsättningar till hög vinsttillväxt de kommande åren.

Vi köper en post till Utdelningsportföljen.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 26 den 24 juni. Läs mer om Börsveckan.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
CAG Group Köp 77,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -