Tillväxttungt i de bästa USA-fonderna

Fondkommentar USA-fonder hör till vinnarna de senaste fem åren. Men det är framför allt USA-fonder som investerat i tillväxtbolag som är de stora vinnarna. Placera har listat de bästa amerikanska fonderna de senaste fem åren.

Källa: Morningstar. Avkastning i kronor

De amerikanska tillväxtbolagen har de senaste fem åren fortsatt att stå för stora delar av avkastningen i de breda amerikanska aktieindexen. Det är tydligt ner vi ser på tabellen som även innehåller index för teknikbolag. Och teknikbolagen här till de riktiga högpresterarna. Något som hjälpt till att drivit upp de amerikanska aktieindexen till solklara vinnare de senaste fem åren.

De amerikanska indexen har mer än fördubblats i värde för en svensk sparare. Man kan inte blunda för att dollareffekten har varit en betydande faktor för totalavkastningen för en svensk sparare i kronor.

USD/SEK fem år

I spåren av Riksbanken och Ingves räntepolitik, har kronan de senaste fem åren tappat mycket i värde mot främst den amerikanska dollarn. En dollar kostade 7,20 kr för fem år sedan, i dag kostar den 9,75 kr. Den motsvarar 35 procents uppgång för dollarn mot den svenska kronan, vilket påverkar total avkastningen positivt när vi räknar hem värdet för de amerikanska fonderna till svenska kronor. Man kan helt enkelt säga att de delvis varit valutadopade. Men även om vi mäter avkastningen i dollar, så hör USA till den bästa regionen.

Källa: Morningstar. Avkastning i amerikanska dollar

Tidigare var akronymen FAANG-bolagen som innehåller de absolut största amerikanska tillväxtbolagen Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google (Alphabet är moderbolaget som är börsnoterat) ett vanligt framgångsrecept i en USA-fond med tillväxt-tilt.

Idag hittar vi en uppsjö av andra snabbväxande bolag i de mest framgångsrika fonderna. Bolag som växt snabbt inom olika delar av teknik-universet. Det kan vara Saas-bolag inom molntjänster, digitala betaltjänstbolag, internetsäkerhet för att nämna några heta tekniksektorer.

Jag har listat vinnarfonderna från Avanzas fondutbud för de senaste fem åren. Det som är intressant när man skärskådar vinnarfonderna är att det är en handfull passivt förvaltade indexnära fonder på listan över de 15 bästa nordamerikafonderna. Det är uppenbart att de senast fem åren varit en tuff marknad för aktiv förvaltning. Och den första indexnära fonden intar redan femteplatsen på listan, vilket vittnar om hur tufft marknad det varit.

Fond 5 år % 3 år % i år % Inriktning
MS INVF US Advantage A  160 84 37 Tillväxtbolag
MS INVF US Growth A 156 90 30 Tillväxtbolag
UBS (Lux) ES USA Growth $ P-acc 123 77 36 Tillväxtbolag
AMF Aktiefond Nordamerika 121 66 33 Tillväxtbolag
Öhman Etisk Index USA A  121 70 33 Etisk indexfond
Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK  120 68 34 Etisk indexfond
UBS (Lux) EF Mid Caps USA (USD) P  120 74 41 Medelstora tillväxtbolag
Swedbank Robur Access USA 119 67 32 Indexfond
Janus Henderson Hrzn US Growth A2 USD  119 70 37 Tillväxtbolag
Franklin US Opportunities A(acc)USD  119 75 36 Bolag flexibel storlek
SPP Aktiefond USA 118 66 33 Indexfond
Länsförsäkringar USA Indexnära 117 65 32 Indexfond
SEB USA Indexfond D USD - Lux utd 114 65 33 Indexfond
Swedbank Robur Amerikafond  111 71 32 Mix bolag
SEB Nordamerikafond Småbolag 111 69 37 Småbolagsfond
Källa: Morningstar & Avanza den 20 september        

 

Med facit i hand är det främst två fonder som imponerar. Det handlar om två aktivt förvaltade fonder som avviker mycket från de etablerade aktieindexen. Listans två bästa fonder mätt som avkastning har båda ett tydligt fokus på tillväxtbolag och förvaltas av samma förvaltningsteam hos den stora amerikanska investmentbanken Morgan Stanley.

Både MS INVF US Advantage och MS INVF US Growth har levererat en avkastning norr om 150 procent, vilket är riktigt bra. Lite enkelt kan man säga att fonderna är systerfonder och överlappat varandra till viss del. MS INVF US Growth har ett större fokus på snabbväxande tillväxtbolag. Och båda fonderna leds av Dennis Lynch som är ansvarig för Morgans Stanleys amerikanska tillväxtteam. Teamet letar investeringar fritt utan påverkan av index och bolagsstorlek med en analysdriven och strukturerad investeringsprocess.

MS INVF US Advantage är aktivt förvaltad och investerar främst i snabbväxande stora bolag med defensiv karaktär som är tydliga marknadsledare. Förvaltarna har en lång placeringshorisont, vilket betalat sig. Det tre största sektorerna är teknik med 37 procent, cykliska konsumentbolag (24) och Industri (17). Fondens största investering är e-handlaren Amazon på 6,6 procent som avkastat runt 30 procent i år.

Twitter som stigit hela 60 procent i år hör till fondens bästa bidragsgivare, tillsammans med molntjänstbolaget ServiceNow.

Systerfonden MS INVF US Growth är en av Placeras amerikanska fondfavoritval. Inriktningen är mer aggressivt inriktad på tillväxtbolag, vilket gör att risken i fonden mätt som standardavvikelse är högre i den här fonden.

Fondens mål är att främst investera i tillväxtorienterade bolag som är hemmahörande på de amerikanska börserna. Bolagen ska ha hög långsiktig tillväxt och ta marknadsandelar i kombination med ett starkt kassaflöde. Fokus ligger på att hitta tillväxtbolag som har en stark långsiktigt underliggande marknadstillväxt.

Inte helt överraskande är teknikbolag är fondens största bet just nu. Drygt 53 procent av fondens placeringar finns i den sektorn. Att förvaltningen är aktivt är tydligt. De bolag man tror extra mycket på investerar man tungt i. De tio största bolagen står för drygt 40 procent av fondens värde, vilket är en stor avvikelse från index.

Även här hittar vi e-handelsjätten Amazon som fondens största innehav på knappt 7 procent, en aktie som varit med under flera år. Även här hittar vi Twitter som ett stort innehav och den hör till årets absoluta vinnaraktier i fonden tillsammans med ServiceNow.

Indexnära fonder

Totalt har det letat sig in sex indexnära fonder på vinnarlistan. Intressant att notera är att två av fonderna har ett uttalat etiskt och hållbarhetsfokus i investeringsprocessen. I toppen hittar vi både Öhman Etiska Index USA och Handelsbanken USA Index Criteria.

Öhman Etisk Index USA har haft högsta avkastning av de indexnära fonderna. Fonden förvaltas indexnära och består normalt av investeringar i 350 – 400 bolag fördelade på olika branscher. Fondens jämförelseindex är MSCI USA Index.

Fondens investeringsstrategi innebär att fonden placerar i de av indexets aktier som rankas högt enligt Öhmans modell för hållbarhetsrating. Fonden investerar i bolag som har ett ledande hållbarhetsarbete.

Knappt en tredjedel av fonden utgörs av teknikbolag, vilket är en klar övervikt mot index. Och sannolikt en stor bidragande anledning till överavkastning mot MSCI USA Index. Näst största sektor är finansbolag på 18 procent och tredje största är sjukvårdsbolag.

Största innehav är världens största bolag mätt i börsvärde Microsoft på 5,7 procent, följt av teknikjätten Apple på 5,5 procent. De är även de bästa bidragsgivarna till årets avkastning. Bolagen har varit i fonden sedan årsskiftet 2002/2003.

Små- och medelstora bolag

Normalt brukar runt hälften av fonderna på en vinnarlista bestå av småbolagsfonder. Men de fem senaste åren så har det helt klart varit en bättre investering att investera i en fond med storbolagsfokus på den amerikanska marknaden.

Men det finns undantag: UBS EF Mid Caps USA som förvaltas av Peter Bye som har Albert Tsuei och Grant Bughman till sin hjälp. De har förvaltat fonden sedan 2016 och teamet har lång tidigare erfarenhet av just förvaltning av amerikanska bolag. Peter Bye förvaltar även UBS EF USA Large Cap Growth Fund som intar listans tredjeplats. Båda fonderna har samma fokus på tillväxtbolag. UBS EF Mid Caps USA investerar i huvudsak i medelstora bolag som har ett marknadsvärde på mindre än 10 miljarder dollar.

Investeringsprocessen bygger på att förvaltarna letar efter tillväxtbolag med starka marknadspositioner och bra långsiktiga framtidsutsikter för strukturell tillväxt. Teamet förlitar sig mycket på egen fundamental aktieanalys för fondens investeringar. Man letar efter kvalitetsbolag med en bra och tydlig organisk tillväxt.

Utifrån de olika tillväxttemana sätter man ihop en diversifierad och koncentrerad fondportfölj på mellan 35 till 50 bolag. Idag finns det 39 innehav i fonden. 38 procent av fonden består av teknikbolag och cykliska konsumentbolag är näst största sektor på 16 procent.

Långsiktigheten i investeringarna är tydlig. Av fondens tio största innehav har sex av dem varit med i fonden mer än 2 år. Största bolag är halvledarbolaget Lam Research på 4,3 procent och Global Payments som utvecklar mjukvara till digitala betalningslösningar med knappt 4 procent.

Lam Research

Lam Research hör till årets bästa bidragsgivare till fonden med en 75-procentig uppgång. Intressant att notera är att bolaget köptes in i slutet på 2013 i fonden – på tal om att långsiktighet som lönar sig.

SEB Nordamerika Småbolag är den bästa småbolagsfonden under perioden. Investeringsprocessen fokuserar på mindre bolag som befinner sig i början av sin tillväxtfas. Drygt halva fonden består av tillväxtbolag inom tekniksektorn (38 procent) och hälsovårdssektorn (16 procent).

Fonden investerar i runt 100 olika bolag och ingen aktie väger mer än 1,8 procent. Största innehav är satellitkommunikations- och teknikbolaget Cubic, som bland annat levererar produkter till det amerikanska försvaret.

Årets aktieraketer i fonden är Lattice Semiconductor som stigit hela 187 procent och det Seattle-baserade mjukvarubolaget Avalara som har en 150-procentig uppgång i ryggen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -