Bammer: Lanserar plattform för räntebärande värdepapper utanför börsen

CISION PROMOTED Bammer lanserar en plattform som enligt bolaget erbjuder individer möjligheten att investera i utvalda projekt till en fast avkastning under en förbestämd löptid.

"Genom plattformen får investerare tillgång till den globala marknaden för erbjudanden som inte kan hittas via någon publik handelsplats", berättar bolagets vd Magnus Wikström i en intervju.

De bolag som erbjuder produkter på Bammers plattform har redan erbjudanden som handlas av privata investerare, företag och institutioner globalt, men enligt Magnus Wikström gör plattformen det enklare för svenska investerare att nå dessa utvalda projekt.

"Det finns en stor marknad för bolag som inte är noterade. I och med att bolagen vill behålla den privata ägandestrukturen så länge som möjligt är det ett alternativ att ge ut fastränteerbjudanden för att ta in kapital", säger Magnus Wikström om bolagen som ger ut produkterna som marknadsförs på plattformen.

För att investerare ska vara intresserade av denna typ av produkt menar han att erbjudandet måste vara attraktivt när det gäller avkastning, säkerhet och löptid.

"Man måste hålla nere löptiderna i och med att man konkurrerar med börsmarknaden, samtidigt som den förbestämda avkastningen måste vara attraktiv. Säkerhetsaspekten är viktig för bolagen som tar in kapitalet, det måste finnas en hög säkerhet annars kommer ingen att vilja investera", resonerar han.

"Fokus i samtliga produkter är säkerheten och villkoren för investeraren", fortsätter Magnus Wikström.

Ett exempel på medel som de flesta bolag tar till för att öka säkerheten i sina produkter är att man kopplar in en oberoende part, eller "trustee" på engelska, som tar tillvara på investerares intressen och ofta har förmånsrätt å investerares vägnar.

"Vissa bolag har även investerarhistorik på upp mot tio år och för nyare bolag måste det finnas något slags kontrakt på plats som påvisar framtida intäkter. Det kan även kombineras med bolagsborgen eller personlig borgen på ett belopp som överstiger det kapital som bolaget tar in genom emissionerna", tillägger Magnus Wikström.

På plattformen siktar Bammer på att erbjuda fem till sju olika projekt åt gången, där emissionerna varierar i storlek från cirka 40 miljoner kronor upp till 1 miljard kronor. Projekten i regel är inom områdena grön energi och fastigheter eller där investeraren får ett ägarskap i fast egendom.

"Det är dessa områden som erbjuder de mest kvalitativa produkterna och därmed lockar mest intresse. Sedan väljer vi ut exakt vilka projekt inom dessa områden som ska finnas tillgängliga på plattformen", säger han.

Vilka erbjudanden som görs tillgängliga på plattformen beror på en mängd kriterier:

"Först och främst så granskar vi den underliggande säkerheten, men även den legala strukturen och hur dokumentationen ser ut. Det är viktigt att avtalen mot investeraren ser bra ut, men även att bolagen betalar på en nivå som är attraktiv för investerare. Det är också en förutsättning att produkternas löptid är rimlig."

 Bammer riktar sig enligt Magnus Wikström till investerare som är vana vid att bedöma risker i ett finansiellt erbjudande.

"Det finns tillräckligt med material på plattformen för att investeraren ska kunna bedöma risken på egen hand. I och med att erbjudandena är internationella och ingångsbeloppen på plattformen är lite högre än vad man vanligtvis kan se hos andra aktörer så är det naturligt att vi riktar in oss mot mer erfarna investerare, produkterna som börjar på det lägsta beloppet ligger ofta kring 125.000 kronor", beskriver Magnus Wikström.

Investeraren ingår avtalet direkt med bolaget som ger ut produkten, vilket innebär att alla transaktioner går mellan investeraren och bolaget. Bammer får i sin tur sina intäkter från bolagen som lägger upp sina erbjudanden på plattformen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -