Heta Listan vågar sig på industriteknik

Heta Listan Ett amerikanskt teknikkonglomerat kvalar till Heta listan. Bolaget har höga marginaler, starkt kassaflöde men också en hög värdering.

Coronaoron har kommit ikapp aktiemarknaderna. Efter en lång period av oavbruten uppgång var börserna i både USA och Sverige redo för en rekyl.

Att börsen faller tungt i Stockholm under måndagen, och väntas göra det även i USA, bör därför inte komma som någon blixt från klar himmel. Osäkerhet är det värsta aktiehandlarna vet och när Coronaviruset nu sprids är det som förstärker den känslan.

Investerarkollektivet har alltid närmare till skräck än till att insikten om sin tidigare girighet, och ett vanligt beteende är att hela tiden jämföra saldot mot den tidigare högsta portföljnoteringen. Det förstärker känslan av att ha förlorat, trots att vinsterna bara funnits på pappret.

Innan USA-börsens öppning på måndagen är effekterna av börsflykten begränsade på Heta Listan.

Detta kan komma att förändras så snart den amerikanska handel drar igång under eftermiddagen. Sedan förra publiceringen för tio dagar sedan har Advanced Drainage Systems, Activision Blizzard och Dollar General stigit.

General Electric har tappat höjd och affärsförslaget visar nu en marginell förlust. Jag väljer att avvakta utvecklingen då trenden fortfarande är stigande för bottenfisket. Stop loss-nivån på 11,60 dollar förblir sista anhalt.

I senaste Heta Listan-artikeln presenterades norska kandidaten Bonheur. Aktien har inte rört sig högre och har därför heller inte nått sin triggerkurs 225 kronor. Det förslaget läggs nu på is.

Nu väntar sannolikt en stormigare vecka på börsen. Ha det i åtanke när ni tar beslut om veckans nya kandidat. Var noga med att avvakta att aktien faktiskt stiger över triggerkursen.

Roper Technologies

Trigger: 395,00 dollar     Stop loss: 375,00 dollar

Amerikanska industriteknikkonglomeratet Roper Technologies levererar både mjukvara på abonnemang och diverse fysiska industriprodukter.

Ett urval av produkterna är pumpar, flödesmätare, avancerade ventiler, inträdessystem, trafikövervakning samt diverse testutrustning och instrument.

Gruppen består av 45 fristående verksamheter inom många olika nischer, uppdelade i fyra affärsområden. Application Software, Network Software & Systems, Measerment & Analytic Solutions och Process Technologies.

Affärsområdet Application Software rymmer mjukvarubolag som Aderant, Deltek och Intellitrans. Affärsområdets omsättning är 1,5 miljarder dollar och levererar en ebitda-marginal kring 40 procent per år. Cirka 85 procent av intäkterna kommer från USA och omfattar närmare 30 procent av den totala omsättningen i Roper.

Network Software & Systems omsätter 1,4 miljarder dollar i bolag som Constructconnect, DAT och Transcore. Ebitda-marginalen har historiskt legat över 40 procent. Nästan alla affärerna här görs i USA.

Measurement & Analytics har mindre exponering mot hemmamarknaden, bara 63 procent. Näst störst marknad är Europa, följt av Asien.

Omsättningen inom affärsområdet uppgår till 1,7 miljarder dollar och ebitda-marignalen har historiskt legat kring 33 procent. Några av bolagen är Alpha Technologies, Civco Radiotherapy, Dynisco och Hansen Technologies.

Sista affärsområdet Processing Technologies är också minst, med en samlad omsättning på närmare 700 miljoner dollar, och en lönsamhet på ebitda-nivå kring 36 procent.

Cirka 50 procent av omsättningen inom Processing kommer från hemmamarknaden, resterande är jämt spritt över Europa, Asien och Övriga världen. Affärsområdet rymmer bolag som PAC, Roper Pumps, Amaot, Vitran och Metrix.

Sammantaget under 2019 hade Roper en omsättning på 5,4 miljarder dollar, ett ebitda-resultat kring 1,9 miljarder (motsvarande 36 procent), vilket kokar ned till en ev/ebitda-multipel kring 22.

Det är förstås inte billigt, och värderingen motsvarar cirka 8 gånger försäljningen, men samtidigt har bolaget bra marginaler, rimlig förväntad tillväxt och värderas faktiskt under analytikernas snittriktkurs i skrivande stund. En förklaring till det höga priset är att bolaget generar starkt kassaflöde samtidigt som omsättningen förväntas växa.

År för år har det fria kassaflödet ökat med 12 procent i snitt, till 1 440 miljoner dollar 2019. Affärsmodellen tillåter ytterligare förvärv. Under fjolåret öronmärktes 2,4 miljarder dollar till nya mjukvaruinvesteringar.

Köp aktien om den stiger över 395 dollar. Sätt stopp vid 375 dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -