Investmentbolagen: Så ser rabatten ut

Aktiekommentar Investmentbolagen har fallit med övriga börsen, vilket också innebär att substansrabatterna har förändrats en hel del.

Mest iögonfallande är utvecklingen i Kinnevik. Substansrabatten har stigit till 33 procent, vilket är den högsta nivån i alla fall sedan 2016, enligt data från Ibindex.

Kinnevik har slopat sin utdelningen för att fokusera på en portfölj med  många digitala start up:er. Utdelningsbeslutet passar kanske inte alla, men känns rimligt givet bolagets fokus på innovationsbolag som ibland kräver nytillfört kapital.

Kassaflödet kommer från Tele2-innehavet som står för 36 procent av substansen. Ungefär lika mycket väger tyska klädhandlaren Zalando. Klädbolaget förväntas på sikt också bidra till försörjningen av övriga mer riskfyllda start up:erna.

Resterande cirka 30 procent är det bokförda värdet av de onoterade verksamheterna. Dessa kan alltså sägas följt med på köpet i och med rabatten.

Kinnevik

Lundbergföretagen har under åren handlas både till rabatt och med premie. I det senaste raset utmärker sig aktien markant. Medan de underliggande innehaven, så som, Holmen, Hufvudstaden och Industrivärden har rasat så har Lundberg-aktien istället stått pall.

Delvis beror detta på den begränsade handeln i aktien, men oavsett har detta resulterat i att premien på investmentbolagets aktie stigit till 23 procent beräknat per stängningen den 24 mars. Ett par dagar tidigare var dock den beräknade premien ännu högre, hela 31 procent.

Lundbergs

Trots kursfallet i Latour är substanspremien hög, per tisdagens stängning 14,5 procent. Toppnoteringarna för premien från i år är närmare 20 procent. Historiskt har det  funnits bättre tillfällen att köpa aktien, i alla fall sett till substanspremien.

Under 2018 handlades aktien faktiskt med tioprocentig rabatt, även en kort tid under 2017 närmade sig rabatten dessa nivåer.

Senast aktien var så dyr som nu i relation till substansvärdet var i slutet på 2017. Den som köpte aktier då är idag  ungefär plus-minus-noll på sin investering.

Latour

I klenoden Investor har rabatten krympt under perioden 2018-2019. Nu har den snabbt blivit billigare i relation till det beräknade substansvärdet. Här finns alltså ett litet fyndläge, relativt sett, för den som vill. Substansrabatten uppgår till 21,8 procent.

Investor

I Industrivärden har substansrabatten minskat, även det är delvis ett resultat av att aktien hållit emot bättre än de noterade innehaven. I en historisk jämförelse måste vi gå tillbaka till 2016 för att hitta en längre period då substansrabatten varit så här låg. Förutom under en kort period 2019.

Industrivärden

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -