Fonden med fokus på innovation

Fondanalys Den digitala utvecklingen har tagit ett tigersprång mitt i coronapandemin. Det var tydligt när ett av världens mest innovativa bolag lämnade sin rapport för det första kvartalet. Placera har en nygammal favoritfond som investerar i innovativa bolag.

Det rapporterande bolaget var Microsoft. I den senaste kvartalsrapporten kommenterade vd:n Satya Nadella att de senaste två månadernas digitaliseringsutveckling i spåren av corona sannolikt motsvarar två års utveckling på digitaliseringsresan.

Satya Nadella

Det är uppenbart att innovationskraften inom teknikutvecklingen nu sker snabbare än på många år. Teknik och innovation är lösningar på många av framtidens problem. Inte minst för effektivare hälsovård med hjälp av kirurgrobotar, digitalisering, automatiserade diagnostester och artificiell intelligens som ökar hastigheten och precisionen i diagnoser.

Många av världens största tillväxtbolag har innovationskraften gemensamt. Världens tredje största bolag Amazon som har ett börsvärde på drygt 1 000 miljarder dollar startades så sent som 1994.

Listan kan göras lång på innovativa bolag som hittat en nisch med kraftig tillväxt som resultat. Mediastreamingsbolaget Netflix har gjort en liknande resa. Men det är inte bara amerikanska bolag som har stor innovationskraft.

I Sverige har vi en uppsjö med innovativa bolag som växt till stora bolag. Musikstreamingjätten Spotify är noterad på New York-börsen med ett marknadsvärde på knappt 29 miljarder dollar, vilket är i nivå med Volvos - ett bolag som grundades för knappt 100 år sedan.

Vem har inte använt Skype de senaste månaderna i spåren på hemmakarantänen? Ett bolag med tydlig svensk anknytning. Nu är bolaget i händerna på Microsoft som köpte loss det för 55 miljarder kronor 2011.

Minns ni Candy Crush, den svenska spelsuccén som skapades av den svenska spelutvecklaren King? King köptes upp av den amerikanska speljätten Activision Blizzard 2016 för 5,9 miljarder dollar. Betaltjänstbolaget Klarna hör till dagens innovativa stjärnor, bolaget är fortfarande i privat ägo.

Vi hittar många av de nya storbolagen inom en uppsjö av sektorer. Många har gemensamt att de har nya affärsmodeller och ofta digitalisering, men framförallt har de kraften i innovation gemensamt.

Jag gillar själv tillväxtbolag och innovativa företag och inte minst så tycker jag inte att det är fel att investera långsiktigt i en sådan fond.

För den som vill ta ett innovationsbet har Placera tittat på spetsfonden TIN Ny Teknik.

Förvaltarna har en bra historik i att hitta framtida vinnare, främst bland mindre svenska och nordiska innovativa bolag.

TIN Ny Teknik förvaltas av radarparet Erik Sprinchorn och Carl Armfelt.

De startade fonden i februari i fjol.

Före det hade de en framgångsrik period då de under fem år tillsammans förvaltade bland annat Swedbank Robur Ny teknik. En fond som avkastade över 200 procent under den femårsperioden och klådde fondkategorisnittet med bred marginal. Under de fem åren hörde fonden de med absolut högst avkastning.

TIN Ny Teknik är en småbolagsfond med fokus på små- och medelstora bolag i Norden. Där har förvaltarna sitt nätverk och stor kunskap. Utöver det har förvaltarna ett 30-procentigt mandat att investera globalt. 

De investerar i bolag som har en stor innovationskraft. De flesta av bolagen är verksamma inom de tre olika temana mjukvarubolag, hälsovårdsbolag och digitala varumärken. Men de har mandat att investera i innovativa bolag inom andra mer traditionella sektorer. Det är i stora delar vad förvaltarna framgångsrikt fokuserat på tidigare. Ambitionen är att investera ungefär en tredjedel inom varje område.

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn

Förvaltarna ser flera fördelar med att investera i småbolag: Det finns oftast ett tydligt entreprenörskap. Små bolag har tydligare fokus och en mer renodlad verksamhet. Och det är lättare att växa från en liten bas. Inte minst så är mindre bolag underanalyserade. Och historiskt har det varit ganska många uppköp för just små- och medelstora innovativa bolag, vilket oftast ger en bra avkastning.

Investeringsprocessen handlar om att leta efter tillväxtbolag med hög lönsamhet och starka kassaflöden. Gärna med en stark entreprenör som är kvar i bolaget. Bolagen ska ha en tydlig och hög innovation, och de undviker förhoppningsbolag och biotechbolag. Runt 95 procent av fonden är investerat i bolag som visar vinst. Förvaltarna är långsiktiga investerare och har en lång investeringshorisont.

Utifrån de olika tillväxttemana sätter man ihop en diversifierad fondportfölj på mellan 50 – 60 bolag. Idag finns det 50 innehav i fonden. Största tema är digitala varumärken som utgör 32 procent av förvaltat kapital. Hälsovårdsbolag är näst störst på 27 procent och mjukvarubolag på 22 procent. Sverige är största land med drygt 60 procent, följt av amerikanska bolag som utgör 16 procent.

Fonden är koncentrerad och de tio största investeringarna utgör drygt 40 procent av fondförmögenheten. Kassan väger oftast mellan 5 och 9 procent. Förvaltarna vill ha en kassa för torrt krut till nya placeringar, som när det gäller mindre bolag kan dyka upp ganska oannonserat. Nyligen investerade fonden i två riktade emissioner: i mjukvarubolaget Sinch och i cancerforskningsbolaget Oncopeptides.

De fem största innehaven väger knappt 24 procent. Fondens största innehav är Embracer, Evolution Gaming och Stillfront. Av likviditetsskäl har men ett antal stora bolag i fonden. Novo Nordisk är ett av de innehaven. Nya innehav i fonden är danska mjukvarubolaget Simcorp och svenska strålterapibolaget Elekta.

I år är fondens avkastning drygt 12 procents, vilket är betydligt mer än snittavkastningen för fondkategorin. Med tanke på att drygt 60 procent av innehaven är svenska är det en bra prestation. Breda index för Stockholmsbörsen har backar drygt 12 procent i år.

Bland fondens bästa bidragsgivare i år hittar vi Evolution Gaming som rusat 80 procent i år. Stillfont är god tvåa på 71 procent.

Historiskt har förvaltarna lyckats riktigt bra med förvaltningen. Det finns kvitto på det under Swedbank Robur-åren.

Den årliga totala produktavgiften är 1,5 procent vilket är lägre än kategorisnittet. Fonden har inga stjärnor hos Morningstar än, den inte fyllt tre år. Förvaltarnas tidigare fond hade fem stjärnor på både tre och fem års sikt. Fonden förvaltar idag runt 3,2 miljarder kronor.

Placera tycker spetsfonden TIN Ny Teknik är köpvärd för den långsiktige fondspararen. För att tillgodogöra sig förvaltarnas långsiktiga investeringsstrategi är en placeringshorisont på minst 3 till 5 år att rekommendera. Placera ser en investering i en innovativ småbolagsfond som ett utmärkt komplement i en fondportfölj.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
TIN Ny Teknik A Köp 145,12 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -