Här är månadens vinnarfonder

Fondkommentar Börserna har stigit den senaste månaden, trots att det varit en del vinsthemtagningar av de amerikanska teknikbolagen. Placera har listat månadens vinnar- och förlorarfonder.

Riskaptiten är fortsatt hög hos investerarna, det visade BofA Securities senaste investerarenkät. Riskviljan har tydligt avspeglat sig på de riskfyllda tillgångarna. Stockholmsbörsen har fortsatt att prestera bra. En bred svensk indexfond har stigit knappt 4 procent sedan mitten på augusti och hör till de bästa utvecklade börserna.

Övriga europeiska börser har inte hängt med Stockholmsbörsen den senaste månaden. En bred europeisk indexfond har stigit knappt 3 procent, vilket är in nivå med en bred amerikansk indexfond.

För ovanlighetens skull har inte kronan hängt med i uppgången som den tidigare har gjort sedan botten noteringen mot den amerikanska dollarn i slutet på mars. Dollarn har stigit runt en procent mot kronan, även euron har samma uppgång mot den svenska kronan den senaste månaden.

USD/SEK

Den senaste månadens dollar- och eurorörelser har ökat värdet på dollar- och eurotillgångar för en svensk fondsparare. En global indexfond har avkastat drygt 2,6 procent den senaste månaden, mätt i kronor. Snäppet bättre har en bred tillväxtmarknadsfond gett.

Placeras makrostrateg Pekka Kääntä har gått igenom börsernas utveckling den senaste månaden. För den som vill fördjupa sig så läs gärna ”Fågelvinge håller börsen på gott humör”.

Placera har i vanlig ordning valt att lista vinnare och förlorare fonder ur Avanzas fondutbud. De tio bästa fonderna har haft en hög avkastning under månaden. Det är ännu en månad där vi uteslutande hittar aktivt förvaltade fonder på listorna. Skillnaden mellan bästa och sämsta fond är 25 procent enheter, vilket är ganska normal avkastning mellan listorna.

Vinnarlistan innehåller flera branschfonder inom fastigheter som har stigit betydligt sedan månadsskiftet. Förutom fastighetsfonder hittar vi en handfull fonder med fokus på nästa generationstillväxtmarknader och en Indienfond.

IKC Fastighetsfond A har gynnats av de senaste veckornas fastighetsrally på Stockholmsbörsen. Fonden har den senaste månaden avkastat 10 procent.

Fonden inriktar sina investeringar på bygg- och fastighetsbolag som är verksamma på den svenska marknaden. Fonden är fondkategorins minsta med bara drygt 100 miljoner kronor under förvaltning. Det lilla kapitalet ger vissa fördelar att man kan investera i betydligt mindre och mindre likvida bolag och samtidigt få en stor andel av fondens värde placerat.

Det lilla fastighetsinvestmentbolaget Fastator med ett marknadsvärde på 2 miljarder kronor är fondens största innehav på knappt 10 procent. Sagax och Balder finns bland fondens största innehav.

Vi hittar tre fastighetsfonder till på topplistan. Bäst avkastning av de tre har Carnegie Fastighetsfond Norden presterat. Fonden investerar främst i renodlade fastighetsbolag där bolagen huvudsakligen äger färdigställda fastigheter. Det är en koncentrerad fond med 35 innehav.

Största innehaven i fonden är Balder på drygt 8 procent, följt av Klövern och Kungsleden på drygt 6 procent vardera. Fondens tre största positioner har stigit mellan 13 och 22 procent den senaste månaden.

Den ökade riskaptiten på finansmarknaden är tydlig när vi ser på näst bästa fond som är Tundra Sustainable Frontier Fund A SEK. Fonden investerar på nästa generations tillväxtmarknader och har stigit drygt 9 procent. Månadens absolut bästa börser hittar vi där. Kenya och Bahrain hör till vinnarna på drygt 10 procents avkastning.

Fonden är koncentrerad och har idag 47 placeringar. Finanssektorn är fondens största investering just nu med 28 procent av placeringarna. Näst största är sektor är teknikbolag på 20 procent följt av hälsovårdsbolag på knappt 19 procent.

En av fondens bästa bidragsgivare är läkemedelsbolaget Beximco Pharma från Bangladesh. Aktien har avkastat drygt 23 procent den senaste månaden. Delvis drivet av nyheten att man ingår samarbetsavtal med ett indiskt läkemedelsbolag kring produktion av vaccin mot COVID-19. 

Vi hittar även Coeli Frontier Markets som också i huvudsak investerar i nästa generations tillväxtmarknader längre ner på vinnarlistan.

Förlorarlistan toppas av ett antal branschfonder inom energisektorn. Inte så konstigt när oljepriset har backat runt 8 procent den senaste månaden.

Vi hittar energifonden Schroder ISF Global Energy A Acc USD överst på förloralistan. Avkastningen den senaste månaden är minus 15 procent, vilket är dubbelt upp mot snittet för liknande fonder. Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på medelstora energibolag. Fonden har ett koncentrerat innehav på 34 innehav, främst i amerikanska bolag.

De tio största innehaven väger drygt 43 procent av fonden. Italienska energibolaget ENI med drygt 6,5 procent är fondens största innehav. Amerikanska Schlumberger räknas som världens största oljeservicebolag och är fondens näst största innehav på drygt 6 procents vikt. Bolagen har sjunkit med 7 respektive 10 procent den senaste månaden.

Oljeprisnedgången är spridit sig till den energitunga Moskvabörsen. Vi hittar ett antal Rysslandsfonder på förlorarlistan. Den stora ryska energijätten Gazprom har backat åtta procent den senaste månaden.

Ett antal östeuropafonder har också haft en tung månad som påverkats av oljeprisfallet. Normalt har de runt 50 procent investerat i Moskvabörsen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -