Så kan du investera i cybersäkerhet

Fondkommentar I takt med digitaliseringen kommer cyberattackerna öka i omfattning. För den som vill investera i cybersäkerhet finns det nu en fond med tydligt fokus.

Vi läser nästan dagligen om cyberattacker. Häromdagen hackades exempelvis Electronic Arts och mängder med data som stals är redan ute till försäljning.

På global basis sker det en cyberattack var 39 sekund, det innebär 2 244 attacker igenomsnitt per dag. Många företag är ovetande om att de utsätts för cyberattacker medan andra märker det och vi kan läsa om det i media. Senast var det när den viktiga amerikanska oljeledningen Colonial pipeline tvingades stänga ner, då den utsattes för en utpressningsattack en så kallad ransomware-attack av hackargruppen Darkside

Coronapandemin har accelererat den stora digitaliseringsmegatrenden. Digitaliseringen gör företagens och våra liv lättare.

Idag har två tredjedelar av världens befolkning på 7,8 miljarder en egen mobil, 59 procent är dagliga internetanvändare och 54 procent är aktiva på sociala media. Att var ständigt uppkopplad, använda internet och konsumera data är det nya normala i våra liv. Tillväxten för social mediaanvändning växer med närmare 14 procent per år. Det skapar en ofantligt mängd med nya data, som skapar möjligheter för nya cyberattacker.

Det är inte bara människor som ständigt är uppkopplade. I en allt snabbare takt kopplas allt flera maskiner och enheter upp sig via internet. 2025 spås över 30 miljarder enheter var uppkopplade. Nästa generations mobilnät 5G byggs ut i en allt snabbare takt. 5G gör att uppkopplingen till internet blir snabbare, stabilare och inte minst kan det hantera mycket större mängder data i realtid. Och snart kommer vi att se självkörande bilar på gatan och hela industrier som är ständigt uppkopplade.

Baksidan av en digitaliserad värld där datamängden växer dramatiskt, företag använder molntjänster som kräver ständig uppkoppling och är beroende av ett fungerande internet, är ett ökat hot av cyberattacker.

Teknikbolaget IBM uppskattar att genomsnittskostnaden under 2020 för attackerade företag var 3,9 miljoner dollar. Det tar igenomsnitt 207 dagar innan ett dataintrång upptäcks och under den tiden kan företaget både förlora kunder och investerare. Det högsta beloppet som betalades ut för en utpressningsattack under 2020 var drygt 5 miljoner dollar för att få tillbaka data och nyckel så verksamheten kan fungera.

Förutom utpressningspengar så orsakar angreppen betydande ekonomisk skada när verksamheten i vissa fall ligger nere. Det kräver oftast nya investeringar i säkerhetsprogram på olika it-nivåer.

Den globala cybersäkerhetsmarknaden omsatte 120 miljarder dollar året före coronapandemin 2019 och uppskattas omsätta hela 434 miljarder dollar år 2030. Det motsvarar en årlig tillväxt 12,6 procent per år. Enligt den amerikanska konsultfirman Accenture ser de ett tydligt mönster att företagens totala IT-budget investeras en allt större del av den i cybersäkert.

Hur tar man då del av den starka tillväxten inom cybersäkerhet som investerare? Det är enkelt att konstatera att det är en väldigt komplex sektor med olika nivåer och typer av säkerhetsfrågor. Det handlar bland annat om nätverkssäkerhet, databassäkerhet, applikationssäkerhet, säkra inloggningar och brandväggar. Det är en fragmenterad sektor som växer snabbt med många aktörer.

Ett enklare alternativ är att ta rygg på en etablerad fondförvaltare som kan cybersäkerhetssektorn. En av de första fonderna på området som fångar upp den växande cybersäkerhetstrenden är Allianz Cyber Security AT USD.

Förvaltarna är baserade i San Fransisco. Huvudförvaltare är Walter Price som sköter fonden tillsammans med Huachen Chen och Mike Seidenberg. De har förvaltat en cybersäkerhetsstrategi på 3,9 miljarder dollar för Allianz sedan 2017. Den nya UCITS fonden Allianz Cyber Security AT USD är baserad på samma investeringsfilosofi.

Förvaltarna delar upp cybersäkerhetssektorn i fem olika nivåer där de letar bolag. De investerar i globalt i mellan 25 och 45 aktier som är verksamma på de olika nivåerna inom cybersäkerhet. I första hand letar man efter bolag som i första hand fokuserar på cybersäkerhet och fonden ska ha en bred exponering mot cybersäkerhet. Det handlar om att identifiera framtida vinnarna inom sektorn och tyngdpunkten är medelstora bolag som har en hög tillväxt.

Allianz Cyber Security AT USD tio största innehav

De tio största bolagen väger 45 procent och amerikanska endpointsäkerhetsbolaget Crowdstrike är fondens största innehav på 6,6 procent. Fondens fördelning enligt förvaltarnas fem nivåer i cybersäkerhet gör att applikationssäkerhetsbolag väger mest i fonden med 25,3 procent följt av datassäkerhetsbolag på 24,2 procent.

USA-bolag utgör den klart största delen i fonden på drygt 88 procent. Sydkoreanska bolag väger 6,6 procent följt av Storbritannien på 1,7 procent.

Fonden är dagligt handlad och går att handla genom Avanza, minsta insättning är 100 kr. Den årliga avgiften landar på drygt 2 procent, vilket är en väl tilltagen avgift.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -