Läs det här innan du blir daytrader

Aktier När börsen har gått upp under en lång period hör man från olika håll om aktieintresserade som vill börja handla aktier på heltid. Den här artikeln kan förhoppningsvis ge dig realistiska förväntningar på hur en sådan tillvaro kan se ut och vilka kunskaper, färdigheter och kapitalstorlek som är bra att ha.

”Jag har funderat på att bli daytrader.” Just den meningen har synts ett otal gånger i Facebook-grupper med aktieinriktning, och intervjuerna med nyblivna, framgångsrika daytraders i media har duggat tätt i år. Det är lätt att tolka som en signal för att börsen gått väldigt bra under en lång tid.

I verkligheten är det dock ett väldigt litet antal personer som lyckas med att leva på sina intäkter som daytrader över tid, eftersom det helt enkelt är svårt att tjäna så pass mycket pengar att det ska vara värt det. Man kan också anta att det är vanligt att man underskattar det hårda arbete som det faktiskt krävs för att ha aktiehandel som levebröd.

Vad är egentligen en daytrader?

En daytrader handlar i huvudsak med finansiella instrument över dagen, därav namnet. Med andra ord så stänger en daytrader generellt sina positioner, ”trades”, när börsdagen är slut. Helt enkelt lever en daytrader på, ofta väldigt många, kortsiktiga affärer.

Såklart kan även en daytrader hålla en eller flera positioner över natten, men då är dessa ofta ”hedgade”. Med det menas att man använder någon form av finansiell produkt för att skydda sin position.

Vilken typ av värdepapper man riktar in sig på och vilken strategi man använder är olika, men de flesta handlar med aktier och utnyttjar flödena på aktiemarknaden. Det berättar Alexander Jovanovic, som är teamleader på Pro på Avanza, som ger service till över 3 000 daytraders.

”En typisk trade kan till exempel vara att identifiera större säljare av en aktie, blanka den när kursen pressas av de stora försäljningarna, och sen köpa aktien när försäljningen avtagit och kursen studsar tillbaka. Det omvända gäller när köpintresset är större i en aktie, då försöker man i stället ta del av kursuppgången på uppsidan.”

Alexander Jovanovic

”Då kan en daytrader se det mönstret i orderböckerna, men det kräver mycket skärmtid. Många av de som är framgångsrika har suttit i flera år framför skärmarna”, säger Alexander Jovanovic.

Många aktieintresserade gillar själva bolagen, men en daytrader kan handla vilka aktier som helst. För dem är det i stället ett genuint intresse för hur marknaden fungerar och hur olika värdepapper rör sig som man slår mynt av.

Hitta en nisch

Eftersom det krävs en hel del skicklighet för att bli en bra daytrader, gäller det att hitta sin nisch och bli riktigt bra på den.

Flödeshandel och/eller eventdriven handel kan som i fallet som beskrivs ovan vara att man tjänar pengar på en aktie som är under högt köp- eller säljtryck, men kan också vara att man snabbt försöker göra en förtjänst på en förväntad rörelse till följd av en nyhet, till exempel en rapport eller ett vd-byte.

Detta är alltså bland det vanligaste sättet att bedriva daytrading på den högsta nivån, och oftast den mest lönsamma, enligt Alexander Jovanovic.

”Här hittar vi de flesta av de som är mest framgångsrika i sin daytrading. Ett bra sätt att börja är att läsa av orderböcker och lära sig hur handeln ser ut i enskilda aktier. I förlängningen kommer det ge en mer fördjupad bild av marknaden och underlätta hur man ska tolka framtida situationer när möjligheterna dyker upp framför skärmarna. För att bli långsiktig och uthållig över tid krävs därför en stor grad disciplin och tålamod när man ska tillämpa den här och andra strategier.”

Aktierna som handlas är generellt inte de största bolagen på börsen, eftersom det är svårt att tjäna pengar på dem. Bra aktier är ofta de som handlas med stor volatilitet, men med hygglig likviditet, eftersom det annars kan vara svårt att komma in och ur sina positioner annars, vilket förstås är av största vikt.

”För tillfället är aktier som Oncopeptides och Aergbio, alltså aktier som rasar, eller Note och Ctek, där goda nyheter gjort att de stigit kraftigt, exempel på aktier som passar daytraders väldigt bra eftersom det är stora volymer och kraftiga prisrörelser”, säger Alexander Jovanovic.

Aktier som det händer mycket kring och som har kraftiga prisrörelser och stor handelsvolym passar bra för daytrading.

När man hör ordet daytrading kanske man ofta tänker på teknisk analys, vilket också är en vanligt förekommande strategi bland många, där man kan uppnå framgång.

Teknisk analys är i sig en djungel som innefattar många olika taktiker. Det kan till exempel vara att man tittar på ett glidande medelvärde på en viss nivå eller ser om en aktie är överköpt eller översåld samt stöd och motstånd vid olika prisnivåer.

”Teknisk analys kan också vara ett stöd i en annan strategi, men de som i huvudsak förlitar sig uteslutande på TA är inte lika vanlig. Det finns många framgångsrika TA-traders, men kanske inte i lika stor utsträckning som flödes- och eventtraders”, säger Alexander Jovanovic.

Market making är att göra affärer så att köpare och säljare av en aktie kommer närmare varandra i sina köp- och säljkurser. Daytradern tjänar pengar på mellanskillnaden, det vill säga spreaden.

Scalping var tidigare den snabbaste formen av handel, men fått se sig slagen av så kallad HFT (high frequency trading) och det är numera i princip omöjligt för en person att konkurrera med den så kallade robothandeln.

Scalping kan exempelvis vara att köpa när en kurs är i det nedre spektret av ett prisintervall och köpa när den är i det högre. Ofta sker detta hundratals gånger i en och samma aktie under en dag.

HFT i sin tur, kallas också algotrading, och kräver god kunskap inom programmering eftersom man själv programmerar sin automatiserade handel. Dessutom är det ofta dyrt, eftersom det sker genom ett stort antal, ibland sekundkorta affärer där man tjänar lite pengar i varje affär.

Utöver ovan nämnda strategier en daytrader också handla indexterminer, råvaror, valutor eller kryptovalutor.

Börja i liten skala

Den som är intresserad av att bli daytrader behöver först och främst ta reda på om den strategi som man valt kommer att fungera. För att inte bränna hela ditt sparkapital och sedan stå med mössan i hand på sitt gamla jobb är det klokt att börja med en liten del av ditt kapital.

På det sättet märker du om planen kommer att kunna hålla dig flytande tills det att du blir mer varm i kläderna. Tänk på att det kan ta flera år innan du blir så pass duktig att du faktiskt tjänar mer än du gör på ditt vanliga jobb eller ens blir lönsam.

Se till att du handlar lagligt

Att ha koll på vad som räknas som marknadsmanipulation och inte kan vara bra när du ska börja göra ett stort antal affärer per dag. Det är till exempel inte tillåtet att lägga upp ordrar där avsikten inte är att de ska gå igenom, att trycka upp eller ned kursen för mycket (det kan alltså ske utan avsikt) eller handla med sig själv.

Här kan du läsa om vad som räknas som marknadsmissbruk och här kan du läsa om sanktionsförelägganden, alltså exempel på vad som räknats som marknadsmanipulation.

Andra sätt att testa

Ett sätt att testa din strategi är att göra backtesting. Du simulerar alltså din strategi i en marknad som redan hänt, vilket det finns olika sorters dataprogram för.

Ett annat sätt är att simulera sin handel, det vill säga ”låtsashandla”. Både när det gäller simulering och backtesting gäller det att vara sann mot sig själv vad det gäller exempelvis vilka faktorer du lägger in och också inse skillnaden, inte minst den psykologiska, mellan att handla med riktiga och låtsaspengar.

Marknaden ser olika ut i perioder

Den som har handlat med aktier ett tag vet att börsen ibland går upp och ibland ned. En daytrader måste kunna tjäna pengar i både upp- och nedåtgående marknad. Den värsta typen av marknader är förstås den som inte är volatil, eftersom det är på rörelser som daytraders tjänar pengar.

Att vissa marknadsklimat är lättare än andra kan vara bra att tänka på när du testar din handelsstrategi och värderar hur bra det går.

Så mycket pengar behöver du

Som tidigare nämnts är ett bra sätt att börja med daytrading att använda en hyfsat liten del av sitt kapital för att testa om strategin fungerar. Det kräver ju förstås att du har lite hopsparat som du kan leva på under din testperiod.

Alternativet – att bränna en stor del av sitt kapital om din handel inte går som du tänkt dig – är definitivt sämre.

När du väl börjar kan det räcka med så lite som 100 000 kronor. Varför det kan räcka med så lite är dels för att du kan handla med belåning, vilket förstås är mer friskfyllt, dels för att en daytrader ibland gör tusentals affärer om dagen. Du omsätter alltså pengarna flera gånger om.

”Våra största daytraders kan ibland omsätta flera hundra miljoner kronor per dag och stå för en större del av dagsomsättningen i en aktie, säger Alexander Jovanovic.”

Om man investerar i produkter med hävstång gäller det att förstå hur de fungerar, till exempel vilka som lämpar sig för korta affärer (certifikat) och längre affärer (minifutures).

”Ett vanligt misstag är att man inte förstått skillnaden mellan certifikat och minifutures och inte insett i vilken betydelse urholkningseffekten får exempelvis”, säger Alexander Jovanovic.

Här kan du läsa om certifikat respektive minifutures.

Vikten av riskhantering

Betydelsen av att hantera risk för en daytrader går knappast att överdriva. Historien bjuder på många exempel på professionella traders som gått bort sig fullständigt.

”Går man back 10 procent några dagar i följd, vilket är lätt hänt med belåning eller annan typ av hävstång, och motgångarna fortsätter i kombination med en väldigt riskfylld trading, så tar det inte lång tid innan man tappar större delen av depåvärdet”, säger Alexander Jovanovic.

Att inte använda för stor del av sitt tradingkapital i en enskild affär är ett annat sätt att hantera risken.

”De mest erfarna brukar sällan ha uttalade regler kring positionsstorlek per trade, då detta kan begränsa agerandet och sin edge. Man fokuserar i stället på risken i varje enskild trade och vilken tolerans man har på nedsidan innan man stänger sin position med förlust, men även när man ska ta hem sin vinst. Positionsstorleken kan därför variera och styrs av olika situationer”, säger Alexander Jovanovic.

Det kan till exempel innebära att man är villig att ta betydligt större position i en aktie på OMSX30 efter en positiv eller negativ nyhet som skapar volatilitet, jämfört med motsvarande händelse i en mindre aktie listad på Spotlight.

”I startgroparna av sin trading kan det däremot vara en bra idé att ha strikta regler och inte riskera mer än 5–10 procent av sitt kapital i varje trade,” säger Alexander Jovanovic.

En av de viktigaste egenskaperna som en daytrader kan ha är disciplin. Helt enkelt för att det är när man frångår dina egna uppsatta regler som det kan gå riktigt illa. Det är ofta svårare än man tror att hålla huvudet kallt.

Logga din handel

Se till att lära av dina misstag. Det är en stor behållning att skriva upp alla sina affärer, eftersom det kommer att göra att du lär dig bli en bra daytrader snabbare. Du ser vad du gjort fel, men också vad som gick bra när du gjort lyckade affärer.

”För loggbok. Det kostar för mycket att inte dra lärdom av tidigare erfarenheter. Som nybliven trader är det återigen viktigt att riskminimera till en början. Starta därför i mindre skala med ett fåtal aktier. Därefter kan såväl positionsstorlek och antal aktier öka successivt när man hittat en strategi som visat framgång. ”, säger Alexander Jovanovic.

Tänk på kostnaderna

Courtage, skatter, kostnader för kursdata och programvara och valutaväxlingsavgifter är kostnader som du måste räkna med. På Avanza räcker det att man gör två affärer per dag för att tillhöra Pro. Då betalar man 2 000 kronor i månaden i courtage, berättar Alexander Jovanovic.

”Courtaget är en väldigt viktig del och det gäller att man ligger i rätt courtageklass.”

Inte minst gäller det att göra rätt om man gör många, mindre affärer där courtageklassen Mini kan vara en lämplig nivå. Men betalar man 0,25 procent per affär och handlar med 100 000 kronor då blir det 250 kronor och alltså betydligt mer än det fasta pris som gäller för så kallade Pro-kunder.

”Vi har kvartalsavstämningar för att se vilken nivå man ligger på, då kan man både bli höjd och sänkt utifrån hur mycket courtage man erlagt under perioden”, säger Alexander Jovanovic.

En annan kostnad som är av största vikt är växlingsavgiften. Den kan vara rabatterad om du uppnår bankens givna courtagenivåer.

Så mycket behöver du tjäna för att gå plus

Att portföljen går bra relativt index kanske är något man kan skryta med som passiv investerare, men det hjälper inte att ligga på minus 1 procent i avkastning jämfört med minus 10 procent för index, eftersom minus 1 procent inte betalar dina räkningar.

Som daytrader bör du i stället räkna ut i kronor vad du bör tjäna per dag för att klara dina kostnader. Den som aspirerar på att kalla sig daytrader så småningom har förmodligen som mål att tjäna gott om pengar och gå plus jämfört med att fortsätta sitt vanliga jobb.

Därför borde intjäningen som daytrader, förutom att vara din lön, dessutom åtminstone täcka avsättning till pension, semester och dessutom ta luft för den ekonomiska risken man faktiskt tar jämför med att ha ett fast jobb.

Utöver det kan det vara bra att tänka på vad som skulle ske om du blev för sjuk för att jobba, eller om du ska vara föräldraledig. Den som verkligen vill jämföra plånboken som daytrader jämfört med att ha sin vanliga månadslön bör även räkna med vad den skulle tjäna på sitt kapital om det vore investerat i en global indexfond/bred aktieportfölj med en förväntad avkastning om exempelvis 8 procent per år.

Ta ett räkneexempel:

Alicia funderar på att börja som daytrader och räknar ut hur mycket hon måste tjäna i genomsnitt per dag för att gå plus jämfört med det jobb hon har nu och hennes passiva aktieportfölj. Hon har 500 000 kronor att använda till sin handel.

Nettolön: 20 000 kr

Avsättning till allmän pension: (18,5 % av bruttomånadslön på 30 000 kr) = 5 550 kr

Avsättning till tjänstepension: (4,5 % av bruttomånadslön på 30 000 kr) = 1 350 kr

Avsättning till semester: (12 % av bruttoårslön på 360 000 kr) = 43 200 kr / 12 månader = 3 600 kr

Marginal för att risken: Alicia har kommit fram till att en rimlig ”riskpremie” är 10 000 kr i månaden, dels för att hon tar en ekonomisk risk som hon vill bli kompenserad för i och med att hon går från fast månadslön till daytrader, dels för att täcka upp att hon förlorar sin SGI, friskvårdsbidrag, möjlighet till ränte- och rutavdrag bland annat.

Alternativ avkastning på genomsnitt 8 % på 500 000 = 40 000 kr (första året) /12 månader = 3 333 kr

Alicia räknar med sex veckors semester per år och räknar med att det blir 230 handelsdagar. När hon lägger ihop beloppen ovan kommer hon fram till att hon måste tjäna 43 833 per månad, vilket omräknat till 10,5 månader blir 50 100 kr per månad och alltså 2 500 kronor per dag.

Eftersom skatt och andra kostnader inte är medräknat tänker hon att 3 000 kronor är ett rimligt belopp per dag, vilket hon tror att hon kommer klara.

Alicia använder därmed sin semester till att testa sin strategi med 50 000 kronor (10 procent av tradingportföljen) för att se om hon kan göra en förtjänst på i genomsnitt minst 300 kronor per dag (alltså 10 procent av vad hon har räknat ut att hon måste tjäna som daytrader). I sin utvärdering ser hon till att justera för att courtagekostnaderna antagligen blir procentuellt högre, eftersom positionerna blir mindre under testperioden.

Den som inte tycker att det är viktigt att bli kompenserad för avsaknaden av exempelvis pension och semester kan kanske nöja sig med en slant man kan leva på och förtjänst om 20 000 kronor. I ett sådant fall räcker det att tjäna lite drygt 1 100 kronor per dag efter skatt och kostnader.

Saknar du något tips i artikeln? Mejla gärna mig: ellinor.beckett@placera.se

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -