Tre frågor och svar om elstödet

Elpriser Idag kom regeringens besked om hur hushållen med högst elförbrukning ska kompenseras för de rekordhöga elpriserna. Placera svarar på de vanligaste frågorna.

1. Vilka får stödet?

Alla som haft en förbrukning på minst 700 kilowattimmar per månad i december 2021 och januari och februari 2022 får stöd. Ju större förbrukning, desto större stöd, men taket ligger på 2 000 kilowattimmar.

De som har fritidshus kan få dubbla stöd, men det beräknas per fastighet, alltså kan man inte lägga ihop elförbrukningen för sitt permanentboende och sitt fritidsboende.

Stödet når ungefär två miljoner hushåll, mer än vart tredje i Sverige.

Det spelar ingen roll om du har rörligt eller fast elpris eller om du bor i norra eller södra Sverige. Det är alltså förbrukningen av el – inte hur mycket du betalat för din el – som bestämmer hur mycket stöd just du får. Stödet är inte inkomstprövat.

2. Hur mycket pengar får man?

Som lägst får man 100 kronor per månad och som högst 2 000 kr per månad. Det maximala stödet för perioden (december till och med februari) man kan få är alltså 6 000 kronor.

I tabellen nedan ser du vilken nivå på förbrukningen som krävs för att få vilket stöd.

Tabell från infrastrukturdepartementet. Observera att vänsterkolumnen anger elförbrukning per månad och högerkolumnen den totala ersättningen för hela perioden dec-feb. Källa: Regeringskansliet

3. Hur och när får man pengarna?

Det är väl inte riktigt 100 procent klarlagt, mer än att pengarna kommer att komma automatiskt och att det kommer att ske via elnätsbolagen. Du behöver alltså inte ansöka om stödet. Antagligen kommer det ske genom kreditfakturor i mars och/eller april.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -