Spararna trotsade blankarna i februari

Aktier Aktiemarknaden bjöd på den sämsta februarimånaden sedan 2001 och börsen sjönk hela 7 procent. Även privatspararna har tryckt på säljknappen. Mest köpta aktierna är SBB, Swedbank och Ericsson, det visar statistik från Avanza.

”Rysslands invasion av Ukraina sände ut en chockvåg över de globala finansmarknaderna. Historien visar dock att det inte behöver vara ett självklart säljläge”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Det fruktansvärda faktum att vi nu har krig i Europa har skrämt börsen och fått många sparare att trycka på säljknappen. Motvikter till detta är en stark rapportsäsong och det faktum att många aktier redan fallit mycket senaste året.

”Historien har lärt oss att utbrott av krig inte lett till de största nedgångarna. Sedan invasionen av Ukraina har börsen stigit över 6 procent från bottennivån”, säger Nicklas Andersson.

Fastighetsbolaget SBB är den näst mest ägda aktien hos Avanza och tillika den mest nettoköpta aktien under 2022. Under månaden publicerades en blankarrapport på SBB som skapade en vild handel i aktien med stora svängningar som följd. Spararna ansåg uppenbarligen att det var ett bra köpläge och med facit i hand stängde aktien månaden med en högre aktiekurs och fler ägare än innan rapporten.

”SBB som nu tagit steget till att bli en månadsutdelare bjöd samtidigt på 32 procents utdelningstillväxt i samband med bokslutet. Därutöver ser vi att spararna köper bankaktier som lockar med hög direktavkastning. Swedbank bjöd till och med på en värmande extrautdelning under månaden”, säger Nicklas Andersson.

Nicklas Andersson

I köptoppen hittar vi även Ericsson som tappade en fjärdedel av börsvärdet under månaden efter uppgifter om mutskandalen i Irak. Ericsson är en folkaktie som har många ägare hos Avanza, både direkt och indirekt via Investors innehav. Spararna valde att trycka på köpknappen under den kraftiga nedgången.

Månadens säljlista toppas av Evolution, följt av Tesla och Astrazeneca.

”Spelunderleverantören Evolution fortsätter att vara den mest nettosålda aktien för tredje månaden i rad. Till skillnad från den senaste tidens vinsthemtagningar ser vi nu att antal ägare faktiskt minskar, vilket inte tillhört vanligheten historiskt. Rimligtvis bidrar den allmänna krigsoron till att en del ägare tackar för kaffet”, säger Nicklas Andersson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -