Åtta heta cybersäkerhetsaktier

Aktier Många cybersäkerhetsaktier har stått emot den senaste tech-nedgången bra. Placera har listat ett urval av heta aktier inom temat.

Cybersäkerhet anses vara en icke-cyklisk bransch att investera i. Oavsett hur osäkra de ekonomiska förhållanden blir, kommer IT-säkerhet att vara en av de sista bitarna företag skär ned på. 

Hoten om intrång och andra typer av sabotage växer. Regeringar runt om i världen flaggar för att prioritera cybersäkerhet. Exempelvis har Ryssland använt sig av hackerattacker som en del av deras anfall mot Ukraina och den en kända hackergruppen Anonymous, som förklarat cyberkrig mot Ryssland, har hackat den ryska centralbanken. 

Idag är den globala cybersäkerhetsmarknaden värd cirka 160 miljarder dollar. Prognosmakare spår en genomsnittlig tillväxttakt i branschen på runt 13 procent fram tills 2027. År 2027 väntas den globala marknaden vara värd cirka 350 miljarder dollar, detta enligt Astute Analytica. Det finns en mängd bolag som kapitaliserar på cybersäkerhettstrenden. 

Konkurrenterna Crowdstrike och SentinelOne är verksamma inom cybersäkerhetsområdet Endpoint Security. Endpoint security innebär skydd för datorer, servrar och andra enheter som är anslutna till ett nätverk. SentinelOne noterades ifjol till en värdering om 8,9 miljarder dollar. SentinelOne blev därmed den högst värderade cybersäkerhets-noteringen någonsin. 

SentinelOnes omsättning landade på 200 miljoner dollar under det senaste räkenskapsåret vilket resulterar i stark tillväxt på 120 procent. Bolaget fortsätter dock att blöda pengar och har ett negativt fritt kassaflöde på 105 miljoner dollar. 

Crowdstrikes försäljning uppgick samtidigt till 1,45 miljarder dollar vilket motsvarar en tillväxt på 66 procent. Crowdstrike genererar till skillnad SentinelOne ett positivt fritt kassaflöde på 442 miljoner dollar. 

Crowdstrikes aktie är upp runt 8 procent i år vilket resulterar i ett börsvärde på 50 miljarder dollar. SentinelOnes aktie är under samma period ned runt 20 procent vilket ger bolaget ett börsvärde på 10 miljarder dollar. Bolaget har gått dåligt på grund av multipelkontraktion. 

Branschkollegorna Okta och Ping Identity är verksamma inom cybersäkerhetsbenet Identity. Till stor del handlar Identity om identitetsauktorisering. Förenklat kan identitetsauktorisering beskrivas som ett bank-id. I grunden handlar det om att kunna säkra kopplingar mellan personer och teknik.

Under 2021 uppgick Ping Identitys omsättning till 313 miljoner dollar vilket motsvarar en tillväxt på 22 procent. Oktas försäljning landade på 1,3 miljarder dollar vilket bidrog till en ökning med 50 procent jämfört med förra året.

Ping Identitys börsvärde uppgår till 2,2 miljarder dollar medan Oktas ligger på 23 miljarder dollar. Ping Identitys aktie är upp runt 18 procent samtidigt som Okta är en av förlorarna och är ner runt 30 procent i år. Anledningarna till att aktien är ner under året är främst orsakat av den senaste rapporten men även värderingsskäl. Det skall tilläggas att Okta var med om en cyberattack i januari från den latinamerikanska hackergruppen Lapsus$. Detta blev publikt för ungefär en vecka sedan vilket lade en våt filt över aktien. Oktas ledning har nu lugnat marknaden med att förklara att attacken är över och att attacken inte kommer påverka Oktas verksamhet. Aktien belönades därför med en uppgång på 8 procent under måndagen.

Det amerikanska bolaget KnowBe4 tillhandahåller en molnbaserad utbildningsplattform inom cybersäkerhetsbranschen. Det finns flera typer av tjänster bolaget erbjuder på plattformen. Exempelvis kan phishing attacker simuleras med syftet att träna de anställda. Risken för en så kallad social engineering attack (en typ av dataintrång) reduceras med 7 gånger vid användning av utbildningsplattformen, detta enligt Knowbe4. 

Under 2021 rapporterade bolaget 246 miljoner dollar på översta raden vilket motsvarar en tillväxt på ungefär 40 procent. Den friakassaflödes-marginalen uppgick till 29 procent. 

Börsvärdet ligger idag på 4 miljarder dollar och aktien är upp ungefär 2 procent i år. 

Tenable är verksamma inom sårbarhetshantering. Denna del av cybersäkerhet handlar om att identifiera sårbarheter inom olika företags infrastruktur. Exempelvis kan det röra sig om nätverksbrister och föråldrade applikationer. 

Under 2021 växte bolaget den översta raden med 23 procent vilket resulterade till en omsättning på 541 miljoner dollar. Dagens börsvärde ligger på 6,7 miljarder dollar och aktien är upp 5 procent under 2022.

Zscaler är verksamma inom web-cybersäkerhetssegment där de tillhandahåller en molnbaserad säkerhetsplattform. Inom web-segmentet handlar det om att skydda användare som surfar på internet. Bolaget är ledande inom segmentet enligt Gartner.

I fjol uppgick den totala försäljningen till 673 miljoner dollar vilket leder till en tillväxt på 56 procent. Zscalers börsvärde är idag 34 miljarder dollar. Aktien är ner 24 procent i år. 

Amerikanska jätten Palo Alto grundades 2005 och är verksamma inom flera cybersäkerhetsområden. Exempelvis konkurrerar de med Zscaler inom web-segmentet. Palo Alto erbjuder en betydligt bredare utbud än samtliga bolag ovanför vilket kan anses göra bolaget till en säkrare investering.

Under 2021 uppgick bolagets omsättning till 4,26 miljarder dollar vilket motsvarar en tillväxt på cirka 30 procent. Den fria kassaflödesmarginalen är idag 33 procent. 

Börsvärdet uppgår till 61 miljarder dollar och aktien är upp 10 procent i år. 

EV/S 2022E 2023E 2024E
Crowdstrike  22 17 13
SentinelOne  45 25 x
Okta  12 9 7
Ping Identity  7 6 5
KnowBe4  11 8 7
Tenable  9 7 6
Zscaler  30 22 17
Palo Alto 11 9 7

 

 

 

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

 

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -