Fäst blicken på den här aktien

Aktieanalys Världens ledande mikrokirurgi- och oftalmologibolag (ögonsjukdomar) Carl Zeiss Meditec uppvisar robusta tillväxttal och fin vinsttillväxt i en framtidssektor. Nu har aktien kommit ner en bit och ger ett långsiktigt köpläge.

Carl Zeiss Meditecs aktie har hittills i år fallit drygt 30 procent i spåren av den allmänna börsoron, oro för brutna leveranskedjor och nedstängningar i Kina.

Trots nedgången uppvisar bolaget mycket starka siffror. Orderboken är rekordstor och första halvåret i det brutna räkenskapsåret 21/22 uppvisade bolaget en omsättningstillväxt på 11,5 procent till 866 miljoner euro.

Vinsten under samma period steg 28 procent till 1,44 euro.

Både oftalmologidelen som står för drygt tre fjärdedelar av omsättningen och mikrokirurgidelen uppvisar stabil tillväxt.

Bolaget växer i alla världsdelar särskilt stark är dock tillväxten i Japan och Sydkorea. Nedstängningarna i Kina har påverkat bolaget negativt.

För helåret spår bolaget fortsatt stabil tillväxt trots leveransproblemen. Rörelsemarginalen spås ligga mellan 19–21 procent.

  2021 2022 2023 2024
Omsättning MEUR 1 647 1 834 1 995 2 163
Rörelsemarginal, % 22,7 21,2 21,6 22,2
Vinst/aktie EUR 2,64 2,9 3,29 3,66
Utdelning EUR 0,9 1,04 1,09 1,18
         
Källa: Marketscreener      


Både långsiktigt och kortsiktigt finns det mycket som talar för bolaget. Antalet människor med ögonsjukdomar kommer att öka när allt fler blir äldre och har alltmer pengar.

Dessutom ökar kunskapen och samtidigt också förväntningarna hos patienterna. De vanligaste åldersrelaterade ögonsjukdomarna är grå och grön starr.

Områden där bolaget just nu gör stora investeringar är inom telemedicin och AI-drivna lösningar för diagnostik och operation. Detta är något Carl Zeiss spår kommer att helt revolutionera branschen och att det därför gäller att här ligga i framkant.

Idag är Carl Zeiss det enda bolag som erbjuder produkter för hela kedjan inom oftalmologi från diagnostiska verktyg till operation. Till kunderna hör främst ögonkliniker och sjukhus.

Inom mikrokirurgi är det framför allt verktyg för minimalinvasiva operationer som visualiseringslösningar för neurokirurgi och öron-näsa-hals-operationer och intraoperativ strålbehandling som företaget tillverkar och säljer.

Det som idag är Carl Zeiss Meditec AG grundades 2002 och var en avknoppning från Zeiss AG. Zeiss AG i sin tur har sina rötter från 1846, då Carl Zeiss öppnade en verkstad för mekanik och optik i staden Jena.

Zeiss AG är stiftelseägt och fortfarande största ägaren i bolaget med en ägarandel på 59,1 procent.

Carl Zeiss Meditec har runt 3200 anställda. Huvudkontoret ligger i Jena i delstaten Thüringen i Tyskland.

Företaget är en del av det tyska techindexet TecDax och indexet för medelstora bolag MDax.

Carl Zeiss-aktien bevakas av tolv analytiker. Sex av dessa sätter köp på aktien, tre år neutrala och tre sätter undervikt på aktien.

Den genomsnittliga riktkursen ligger på 158 euro. Det är cirka 24 procent under vad aktien handlas till idag.

Carl Zeiss har uppvisat en imponerande och stadig tillväxt under många år. Både inom området ögonsjukdomar och inom mikrokirurgi.

Trots nedgången är Carl Zeiss Meditec knappast billig, men det är hög kvalitet och sådana aktier blir sällan riktigt billiga. Carl Zeiss Meditec handlas till ett p/e-tal på 39 för nästa år. Ev/ebitda ligger på 20.

Aktien passar väl in i en långsiktig portfölj med fokus på framtidsteman som åldrande, mer krävande och välbeställdare befolkning

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Carl Zeiss Meditec A G Köp 125,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -