Börsen kvar på minus, Evolution stiger

Börsen Stockholmsbörsens handel inför midsommarhelgen var negativ vid lunchtid på torsdagen och storbolagsindexet höll sig i trakterna av årslägstanivåer.

Runt klockan 13 hade storbolagsindexet OMXS30 handlats ned med 0,3 procent till nivån 1.890 och aktier för cirka 5,8 miljarder kronor var omsatta på börsen i sin helhet. Indexet hade då vänt upp från dagslägsta och befann sig cirka 0,6 procent över intradagsbotten.

De ledande indexen i Europa gick i olika riktningar, med tyska DAX ned med 0,3 procent och franska Parisbörsens CAC40 upp med 0,5 procent.

Inom OMXS30 var livekasinobolaget Evolution upp till topps 3,9 procent högre, medan hygienpappersbolaget Essity klättrade med 1,3 procent och läkemedelsbolaget Astra Zeneca steg med 0,3 procent.

I andra indexänden återfanns mätteknikbolaget Hexagon, 2,5 procent ned och en bit därovan investmentbolaget Kinnevik 1,6 procent ned.

Under onsdagskvällen meddelade börsoperatören Nasdaq Stockholm att samhällsfastighetsbolaget SBB:s B-aktie läggs till i Stockholmsbörsens OMXS30-index den 1 juli. Ut från OMXS30 går Skanskas B-aktie. Skanska sjönk cirka 1,5 procent trots att bolaget presenterade en order värd 760 miljoner kronor för ett bygge av interiör till ett datacenter i Oregon i USA. Aktien var därmed trea från botten.

SBB-aktien inledde upp för att snabbt vända ned igen. I ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen där SBB bemöter ett antal anklagelser som riktats mot bolaget från blankningsspecialisten Viceroy, förnekar SBB att det skulle ha skulder utanför balansräkningen. Aktien tappade ungefär 3 procent.

Lundin Energy handlas exklusive utdelning i den i fjol aviserade Aker BP-affären. All handel i Lundin Energy-aktien avser alltså från och med torsdagen det nya bolaget Orrön Energy. I juli väntas såväl namnbytet som tickerkoden att ändras. Investerarna prisade om aktien till följd av förändringen med en nedgång på 98 procent till 8 kronor.

Oljepriserna har fortsatt sin tillbakagång på torsdagen med nedgångar även i de flesta av basmetallerna.

Volvo Cars gick mot strömmen med en uppgång på 2,2 procent. Aktieägarna i Spac-bolaget Gores Guggenheim röstade på onsdagen för sammanslagningen med elbilsbolaget Polestar, som har Volvo Cars som största ägare. Handeln i Polestar-aktien kommer att påbörjas på Nasdaq i New York under midsommarafton.

Forskningsbolaget Oncopeptides klättrade vidare trots att inga nyheter gick att notera i flödet. Aktien var upp 14 procent. Besked från europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s vetenskapliga kommitté väntas dock för bolaget i närtid, skrev Dagens Industri i ärendet.

Kraftigt uppåt var det också för Enzymatica. Bolagets förkylningsspray Coldzyme blockerar enligt ny forskning omikronvirus från att binda till mänskliga celler. Aktien steg 75 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -