Molnet avgör framtiden för SAP

Aktieanalys SAP utvecklar och säljer affärssystem åt företag och myndigheter. Bolagets framtid hänger på om de lyckas migrera den stora kundstocken till molnet.

SAP är global marknadsledare inom mjukvaruprogram till företag så kallade ”enterprise application software” som förkortas EAS.

SAP brukar kallas för Europas största techbolag. SAP är en förkortning för Systeme, Anwendungen und Produkte. Bolaget har sitt huvudkontor i Waldorf en bit söder om Frankfurt am Main. Företaget har 110 000 anställda.

SAP grundades år 1972 av fem ingenjörer på IBM:s kontor i Stuttgart. De hade fått nobben på sin programvaruidé från IBM och beslutat att starta eget. Grundarna är Dietmar Hopp, Hans-Werner Hector, Hasso Plattner, Klaus Tschira och Claus Wellenreuther.


SAP:s fem grundare Dietmar Hopp, Hans-Werner Hector, Hasso Plattner, Klaus Tschira och Claus Wellenreuther.

Hittills i år har SAP-aktien fått sig en rejäl törn på börsen. Aktien är ner drygt 30 procent, vilket är i linje med konkurrenterna.

Trots nedgången är bolaget med knapp marginal det bolag på Frankfurtbörsen med högst marknadsvärde lite före Deutsche Telekom och Volkswagen.

SAP har i dag ett marknadsvärde på 97,5 miljarder euro.

Bakom den skakiga aktieutvecklingen ligger förutom makroutmaningarna att bolaget legat efter när det gäller att migrera kunderna till molntjänster.

SAP har legat efter sina amerikanska konkurrenter när det gäller molninvesteringarna och behöver därför öka sina investeringar, vilket i sin tur kommer att leda till att vinsten minskar i år.

Lägg därtill makroutmaningarna världen står inför 2023 så väntas vinsten även för 2023 vara svag. Runt 2024 väntas vinsttillväxten kunna ta fart igen.

Lyckas SAP migrera kunderna till molnet kommer de återkommande intäkterna att bli än mer förutsägbara.

I dag omsätter molnverksamheten ungefär 11,5 miljarder euro på helårsbasis. Det innebär att molndelen redan idag står för en tredjedel av totalomsättningen.

Fram till 2025 är målet att omsättningen i molnverksamheten ska växa till 25 miljarder euro.

SAP-ledningen med VD Christian Klein i spetsen befinner under hårt tryck att få upp vinsterna igen efter den strategiska vändningen mot mer molntjänster. Under de kommande åren ska marginalerna upp kraftigt igen.

SAP försöker redan nu kompensera genom att höja priserna både till befintliga och nya kunder. För att samtidigt sänka sina egna kostnader har bolaget infört ett anställningsstopp.

I år väntas SAP omsätta 30,3 miljarder euro, vilket är en ökning med 9 procent mot föregående år. 

  2021 2022 2023 2024
Omsättning MEUR 27 842 30 310 32 518 35 130
Rörelsemarginal, % 29,6 26,3 27,8 29,4
Vinst/aktie EUR 4,46 2,6 3,5 4,16
Utdelning EUR 1,95 1,9 1,91 2,07
         
Källa: Marketscreener      


Europa tillsammans med Afrika och Mellanöstern är den största marknaden med runt 45 procent av omsättningen följt av USA med 33 procent av omsättningen.

För 2023 handlas aktien till ett p/e-tal på 24.

Det som talar till SAP:s fördel är bolagets defensiva karaktär. IT-investeringar kan i de flesta fall inte vänta och sparar på sikt pengar åt kunderna.

Redan idag är drygt 70 procent av intäkterna är återkommande. Om bolaget lyckas med sin molnmigrering är aktien intressant på nuvarande nivå.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SAP SE Köp 83,56 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -