Lägg cybersäkjätten i byrålådan

Aktieanalys Palo Alto är en stabil pjäs inom cybersäkerhetssektorn. Köp aktien som ett långsiktigt bett på trenden.

Amerikanska Palo Alto grundades 2005 och är idag en av de största spelarna på cybersäkerhetsmarknaden. Bolaget har varit en pionjär inom branschen. När den nuvarande VD:en Nikesh Arora (som har erfarenheter från bland annat SoftBank och Google) tog över rodret, ökades fokuset på molnbaserade säkerhetslösningar. Arora har nu genomfört åtta förvärv som gör Palo Alto mer inriktat mot molnet. 

I fjol omsatte koncernen 4,5 miljarder dollar och marknadsvärdet uppgår idag till nästan 50 miljarder dollar. Över 60 procent av försäljningen kommer från Nordamerika och 20 procent från Europa. Aktien är endast ner 12 procent i år vilket är bra i jämförelse med många andra techbolag som slaktats under 2022. På fem år är Palo Alto-aktien upp nästa 250 procent. 

Merparten av Palo Altos försäljning (75 procent) kommer från prenumerations- och supportintäkter. Inom området ingår Palo Altos mjukvaruplattformar som kallas för Cloud Security och Security Operations. Här säljs cybersäkerhetsmjukvara som ger kunden tillgång till bland annat antivirusprogram, förebyggande av intrång och webbfiltrering. Kunden kan även köpa till support för att få löpande säkerhetsuppdateringar och buggfixar. Dessutom erbjuds konsulttjänster inom exempelvis riskhantering. 

Resterande del av intäkterna härstammar från hårdvara och mjukvarulicenser. Inom området säljs bland annat Palo Altos fysiska brandvägg och relaterad mjukvara. Här ingår Palo Altos plattform som heter Network Security. 

Störst fokus läggs idag på mjukvaran. Vi kan förvänta oss att delen kommer fortsätta äta större del av försäljnings-kakan även om efterfrågan på hårdvaran fortfarande är god. På grund av högre andel mjukvara väntas bruttomarginalen stiga de kommande åren. 

Palo Alto vill att kunderna fastnar i deras ekosystem av cybersäkerhetstjänster. Exempelvis har Cloud Security-plattformen totalt 9 olika tjänster (moduler). 20 procent av kunderna använder idag fler än 4 tjänster vilket gör att det finns goda möjlighet att fortsätta sälja fler tjänster till de befintliga kunderna. Det är intressant att antalet kunder som spenderar över en miljon dollar på Palo Altos plattform har en bra tillväxt. Detta är sannolikt ett tecken på att Palo Altos plattform uppskattas av kunderna.    

Cybersäkerhetsmarknaden är stor och det finns inte mycket som talar för att det är en “vinnare tar allt-marknad”. Branschbedömare tror att den genomsnittliga tillväxten inom cybersäkerhetssektorn kommer ligga på mellan 18 - 25 procent per år. Fler cyberattacker och ett större antal organisationer som flyttar till molnet finns bland drivkrafterna bakom tillväxten. Det fina med cybersäkerhetsmarknaden är att den är under tillväxt samtidigt som den inte är särskilt konjunkturkänslig. 

Den största risken med investeringar i cybersäkerhetssektorn är konkurrensen. Bland Palo Altos konkurrenter finns exempelvis Zscaler, Crowdstrike och Fortinet. En fördel som talar för Palo Alto är att de har ett brett utbud av tjänster och många kunder efterfrågar en helhetslösning. Å andra sidan finns det en del områden där Palo Alto inte är den ledande aktören, exempelvis anses Crowdstrike vara bäst inom cybersäkerhetsområdet endpoint security. 

I den senaste kvartalsrapporten landade bolagets försäljning på 1,55 miljarder dollar vilket motsvarar en tillväxt på över 25 procent procent. Bolaget växer under lönsamhet då man har stabila fria kassaflöden och nu vänder man även till lönsamhet på GAAP-nivå (när aktiebaserad ersättning är inräknat).

Palo Alto  2022e 2023e 2024e
Ev/sales 7 6 5
Ev/ebit  35 28 24
Oms tillväxt,% 25 20 18

 

Baserat på innevarande år handlas aktien till en ev/sales-multipel på 8 vilket är högt i absoluta tal. I jämförelse med exempelvis Zscaler (ev/sales 15) och Crowdstrike (ev/sales 16) ser Palo Alto billigare ut. Crowdstrike och Zscaler växer dock snabbare än Palo Alto. 

Palo Alto är ett intressant alternativ för den som vill ha en bredare exponering mot cybersäkerhetssektorn. Aktien är högt värderad och eftersom att dollarn är stark finns det nu en påtaglig valutarisk i de amerikanska aktierna. Rekommendationen blir att köpa Palo Alto-aktien och lägga den i byrålådan. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Palo Alto Networks Köp 163,17 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -