Carl Sundblad om börshösten

Intervju Småbolagen har haft ett tufft år på börsen och Carnegie Small Cap Index är ner drygt 40 procent på året. Placera har träffat småbolagsförvaltaren Carl Sundblad för att höra hans tankar kring året som gått och börshösten.

År 2016 startade Carl Sundblad, tillsammans med sina kollegor fonden Cliens Småbolag. Redan tre år efter start fick fonden priset som bästa småbolagsfond från ratingföretaget Morningstar, vilket de även fick i år. Sedan 2020 är Carl även ansvarig förvaltare för fonden Cliens Micro Cap.

Carl Sundblad

Det har varit ett tufft år på börsen – hur resonerar ni kring året?

”Vi inledde året med tre parallella oroshärdar. Vi hade en situation i Ukraina som vi då inte visste skulle bli ett krig, ny Corona-mutation och en situation med ansträngda logistikkedjor. Jag trodde att vi successivt under året skulle komma till rätta med, åtminstone en stor del av det här, vilket jag fortfarande tror.”

”Det har varit många olika distinkta faser under året. Början av året präglades av krigsutbrottet, då skulle man äga försvarsaktier och dagligvaror. Sen gällde värdebolag under andra kvartalet. Nu är vi inne i en period som passar oss bättre, med kvalitetsbolag som har bra möjligheter att fortsätta under egen kraft i något sämre tider. Bolag med större innehåll av service och som har större delen av verksamheten inom B2B.”

Fanns det något tillfälle där ni kände att nu är läget annorlunda än vad vi trodde initialt?

”Krigsutbrottet måste jag ändå säga. Då blev det ganska tydligt att inflationen, som vi trodde skulle lugna ner sig under sommaren skulle hålla i sig längre. Det gjorde att tidsplanen för en lägre inflation och oron för räntan sköts fram något.”

När du pratar med bolagen – vad säger de?

”Bolagen är fortfarande förvånansvärt positiva. Sen vet vi från tidigare konjunkturförändringar att bolagen har en tendens att se inbromsningen ganska sent. I många fall är orderböckerna på rekordnivåer. Det räcker att en del av det materialiseras för att klara sig ganska bra i denna inbromsning.”

Vilka är de största innehaven idag?

”Kärnan i vår portfölj är kvalitetsbolag som vi tror har ganska bra förutsättningar att hantera de flesta typer av marknadsklimat. Vi har en stor förkärlek till teknik- och industrihandelsbolag som är kapitallätta och anpassningsbara efter olika konjunkturssignaler. Addtech, OEM, Lagercrantz har varit stora i fonden sen vi startade. Även Beijer Ref som fortsatt gynnas av klimatomställning inom kommersiell kyla.”

”Av våra största bolag är det ganska få som har ett stort konsumentinslag eller är stora energiförbrukare. Det har gynnat oss och kommer förmodligen fortsätta göra det kommande period. Både Addtech och Lagercrantz har stora verksamheter inom elektrifiering och automation vilket jag tror kommer vara fortsatt intressant i sämre tider.”

Fondens fem största innehav Vikt i %
AAK 4,15%
Beijer Ref 3,91%
Trelleborg 3,83%
Addnode Group 3,64%
Addtech 3,54%

 

Fastighetsbolagen har fallit kraftigt i år, hur går era tankar kring det?

”De fastighetsbolagen som övervintrar denna frossa i räntemarknaden just nu kommer förmodligen att komma stärkta ur det här. Hyresnivåerna kommer vara klart högre om tre år än vad vi tidigare trott i och med inflationen. Även om inflationen faller tillbaka kan de säkert få med en del av den framöver samtidigt som finansieringsklimatet förhoppningsvis lättar upp. Med brasklappen om att det kanske är något tidigt att köpa just nu. Vi har haft situationer tidigare där finansieringsmarknaden fryser några månader, sen går vi vidare. Idag äger vi både Fastpartner och Balder i fonden.”

Hur resonerar ni kring hösten och börsen under nästa år?

”Kriget är självklart väldigt svårt att ha en prognos på. Corona är vi egentligen klara med och det finns signaler om att komponentbristen ser ut att ordna sig samtidigt som fraktpriserna kommit ner snabbt. Jag tror att vi under nästa år kommer vara mindre bekymrade över inflationen och i förlängningen också de stigande räntorna. Det kommer dock vara några jobbiga vintermånader.”

”Elpriserna kan man subventionerna eller stötta upp från staterna. Som konsument har man också bättre möjlighet att påverka elpriserna, jämfört med exempelvis med räntor. Jag tror inte att den här inflationen är i närheten av samma karaktär som den gamla typen av inflation som vi haft på -70, -80 och bitvis -90 talet. Den här inflationen har väldigt mycket att göra med pandemin och dess åtgärder. Jag tror inte att vi går mot ett klimat där vi uthålligt ligger kvar på dessa nivåer.”

”På ett generellt plan bör man nog fortsätta att ha en försiktig inställning till konsumentrelaterat ett tag till. Folk har inte fått de högre bolåneräntorna än, inte heller de höga elräkningarna. Vi pratar för mycket el och för lite ränta. Räntan har en mer dämpande effekt. Elpriserna kan komma och gå, räntan är där den är tills dess att Riksbanken säger något annat. De kommer de inte göra på ett tag, även om det kan gå fort när det väl sker.”

”I en situation där vi hade tre oroshärdar är det svårt för börsen att fokusera på en tydlig oro. Nu tror jag att vi under andra halvåret kommer att fokusera på en tydlig huvudfiende för börsen, vilket förmodligen blir den vikande tillväxten. Det tycker jag ligger i kurserna.”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -