Köpvärda fonder i april - så gick det

Utvärdering De tvära kasten på de globala börserna under sommar och september gör att det senaste halvåret varit riktigt svagt. Den svaga avkastningen har påverkat Placeras utvärdering av fondvalen inför april.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför april 2022.

Det senaste halvåret lyser de flesta regioner rött trots den svenska kronans kräftgång. USA-indexfonder har klarat sig bäst med en nedgång på drygt 2 procent mätt i kronor.

US-dollarn har varit oerhört stark under halvåret och uppgången mot den svenska kronan närmar sig 21 procent. Jag har sällan skådat en sådan kollaps i den svenska kronan, och den hör till årets sämsta valutor och drabbats av det låga risktagandet på finansmarknaden.

Den starka dollaruppgången har även hjälpt en globalindexfond, halvårets avkastning landar på knappt 6 procent, mätt i svenska kronor.

De europeiska börserna har backat tvåsiffrigt. Euron har tappat i värde mot dollarn samtidigt som utvecklingen mot kronan varit positiv med drygt 5 procent.

Stockholmsbörsen hör till de sämre presterande börserna det senaste halvåret.

Tuffast har det varit för en svensk indexfond med fokus på småbolag som tappat närmare 30 procent. En bred svensk indexfond har tappat drygt 18 procent i värde sedan slutet på mars. En indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har klarat sig bäst med en nedgång på 13 procent.

En bred tillväxtmarknadsindexfond klarat sig relativt bra och bara backat 3,5 procent. Istanbulbörsen hör till halvårets stora fondvinnare med en uppgång på närmare 60 procent.

 

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
AMF Balansfond -10,3% -8,5%
PLUS Alla bolag Sverige Index -18,5% -17,5%
Storebrand Europa A SEK -9,4% -10,0%
Atlant Opportunity -1,7% NA
Fondita Health Care -14,0% 0,0%
Storebrand Global Multifactor -1,7% -3,8%
Prior Nilsson Realinvest A -34,3% -45,0%
Carnegie Strategifond A -12,0% -9,5%
Fidelity Global Technology Fund -5,3% -14,1%
IKC Avkastningsfond -2,9% -6,6%
Källa: Morningstar den 27 sept 2022    

 

Inför april adderade jag till en ny fond till fondutbudet. Alla fonder har tyvärr minusavkastning det senaste halvåret.

In kom en svensk bred indexfond, PLUS Alla bolag Sverige index. Fonden har backat som index med minus 18,5 procent. Det är lite sämre än fondkategorin Sverigefonder.

Placeras globalfondsval, den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor har tillsammans med lågriskhedgefonden Atlant Opportunity tappat minst i värde. Nedgången stannar på 1,7 procent för båda fonderna. Storebrand Global Multifactor har fortsatt att klå sitt kategorisnitt.

Den globala teknikfonden Fidelity Global Technology fortsätter att imponera med en nedgång på drygt 5 procent. Det är klart bättre än kategorisnittet för teknikfonder som backat över 14 procent.

Placeras lågriskalternativ räntefonden IKC Avkastningsfond har klarat sig relativt bra, trots en nedgång på 2,9 procent. Avkastningen är betydligt bättre än kategorisnittet som backat hela 6,6 procent.

Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, är en av listans blandfondsval. Avkastningen på minus 12 procent är sämre än kategorisnittet. Även listans andra blandfondsval AMF Balansfond har haft en svår period och inte nått upp till kategorisnittet.

Den fond som haft mest motvind är PriorNilsson Realinvest A. Fonden har backat hela 34 procent när halvåret varit ovanligt tungt för fastighetsbolag. Carnegie fastighetsindex har backat över 45 procent det senaste halvåret.

Hälsovårdsfonden Fondita Health har backat med drygt 14 procent och avkastat betydligt sämre än kategorisnittet av liknande fonder.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -