Börsen idag: Öppning i dur väntas

Morgonrapport USA-börserna stängde positivt igår och Asien inleder tisdagen med att handlas positivt under morgonen. Ledande terminer indikerar en öppning i dur för OMXS30.

De amerikanska börserna inledde veckan starkt och vid stängning var all tre huvudindex plus. Anledningen till börsuppgången beror på att långräntan har fallit, vilket är positivt för aktier. Dollarn har också försvagats den senaste tiden, vilket också bidrog till uppgången. Analytiker kommenterade uppgången och menar att marknaden varit översåld och det vi såg igår var en sättning i marknaden.  S&P 500 steg 2,6 procent och Nasdaq Composite ökade 2,3 procent. Dow Jones industriindex adderade 2,7 procent.

Råvarorna handlades blandat igår. Oljepriset steg efter att medlemmarna i OPEC+ ska träffas i Österrike och diskutera en minskning av oljeproduktionen. Analytiker estimerar att OPEC+ kan sänka oljeproduktionen med hela en miljon fat per dag. Huvudanledning till att OPEC+ vill minska produktionen är den höga inflationen. Medlemmarna i OPEC+ vill justera priset i takt med att inflationen ökar och då behövs en minskad produktion av råvaran. Brentoljan steg med 3,7 dollar till ett pris på 88,9 dollar per fat. WTI-oljan ökade med 4,2 dollar till ett pris på 83,8 dollar per fat.

Basmetallerna handlades åt olika håll igår. Aluminium steg mest med en uppgång på 4,0 procent. Koppar ökade också med 0,2 procent. På förlorarsidan fanns tenn och zink som sjönk 2,5 respektive 2,2 procent. Bly retirerade 1,6 procent medan nickel backade 0,3 procent. Guldpriset ökade med 35,2 dollar till ett pris på 1 697,1 dollar per uns.

Bland de enskilda bolagen på de amerikanska börserna var Tesla gårdagens förlorare. Bolaget tappade 8,6 procent efter att bolaget rapporterat att de levererat cirka 343 000 stycken fordon det tredje kvartalet. Analytikerna hade räknat med att bolaget skulle leverera ännu fler bilar, vilket ledde till att kursen handlades ned. Nätmäklaren Robinhood meddelade att bolaget ska stänga fem av sina kontor i samband med bolagets kostnadsbesparingsplan som de offentliggjorde i augusti. Aktien stängde oförändrat. Verksdagstillverkaren Stanley Black & Decker ska dra ned på sina tjänster och kappa ungefär 1 000 stycken. Anledningen till detta är att bolaget ser en minskad efterfrågan på företagets tjänster. Aktien steg 5,1 procent.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan minskade med 15 punkter till 3,66 procent.

De asiatiska börserna handlas positivt under tisdagsmorgonen. Japan stiger under morgonen efter att konsumentprisindex kommit in i linje med förväntningarna. KPI landade på 2,8 procent i september jämfört med samma måndag året förre. I augusti steg KPI med 2,9 procent. Klockan 07:30 noteras japanska Nikkei 225 upp 2,7 procent. Både Hong Kong och Kinas börser är stängda idag.

På hemmaplan har Skistar släppt rapport under morgonen. Omsättningen hamnade på 224 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 184 miljoner kronor samma kvartal året före. Rörelseresultatet landade på minus 269 miljoner kronor. Under morgonen har det kommit in nya riktkurser för bolag. Pareto Securities sänker riktkursen för ABB till 370 kronor (400) och upprepar köp. Carnegie sänker riktkursen för Holmen till 400 kronor (425) och upprepar behåll.

Det är en lugn dag på makrofronten. Under morgonen lämnade Australien räntebesked. Landet höjde räntan med 25 baspunkter till 2,6 procent vilket var lägre än analytikerkonsensus. Analytikerna hade estimerat en ökning med 50 baspunkter. Klockan 08:00 släpper Trafikanalys statistik över bilförsäljning i Sverige. Klockan 16:00 släpper USA siffror om antalet lediga jobb. Dagen avslutas klockan 22:30 med att API släpper sin veckovisa inventering av oljelagerna i USA.

 

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -