En enkel investering på Parisbörsen

Fondkommentar Franska aktier hör till de mest populära när de globala investerarna säger sitt. Placera har en hittat börshandlad fond som ger en bra riskspridning i de största franska bolagen.

BofA:s senaste investerarenkät visade att för första gången i år letade sig investerarna tillbaka till europeiska aktier. Förutom årets första vecka har det varit ett stadigt och ständigt nettoutflöde från europeiska aktier i år.

Investerarna har nu börjat doppa tårna i eurozons-aktier, trots att hela 95 procent av de tillfrågade ser en recession lägga sig över den europeiska ekonomi det kommande året. De två europeiska favoritbörserna som pekas ut är Zürich och Paris.

Parisbörsen erbjuder en annorlunda mix av bolag jämfört med många andra marknader. Det innehåller flera lyxvarubolag, skönhetsvård, energieffektivisering, avancerad flygplanstillverkning och hälsovårdsbolag.

Lyxvarukonglomeratet LVMH, Europas största bolag mätt i börsvärde på 320 miljarder euro, är Parisbörsens kronjuvel.

Men Parisbörsen erbjuder en uppsjö av stora globala bolag som är marknads- och världsledare inom sina områden. Flera av de absolut största franska bolagen har även kvar storägare av kött och blod.

Det är tydligt i LVMH. Ordförande och grundaren av det moderna LVMH, Bernard Arnault, äger närmare halva bolaget. Bernard Arnault placerar sig som världens näst förmögnaste man efter Teslagrundaren Elon Musk.

Bernard Arnault 

Värderingen är betydligt lägre än globalt aktieindex. Parisbörsens p/e-tal landar på 10,4 för de kommande 12 månaderna jämfört med 13,8 för det globala aktieindexet MSCI ACWI. Lägg till en förväntat snabbare vinsttillväxt det kommande året och även direktavkastningen talar för Frankrikes fördel på 3,2 procent mot globalt aktieindex med 2,3 procent.

Vill du inte leta bolag på Parisbörsen själv så finns det några börshandlade fonder att välja på. Jag har valt en med fokus på de stora franska bolagen. Fonden ger en bred riskspridning mellan sektorer.

Den börshandlade fonden Xtrackers CAC 40 UCITS ETF 1D med börskoden DX2G är en passiv fond som investerar efter Parisbörsens CAC 40 Index.

Cotation Assistée en Continu eller CAC 40 Index består av de 40 största och mest likvida aktierna på den franska aktiemarknaden. Indexet ger en balanserad exponering mot de stora sektorerna. Och inget bolag får väga mer än 15 procent.

CAC 40 indexet ligger till grunden för flera finansiella produkter som börshandlade fonder, terminer och optioner.

Indexet omallokeras kvartalsvis av en expertkommitté, Conseil Sientifique des Indices (CSI). Det finns en inbyggd tröghetsregel där existerande bolag i indexet har företräde över nya bolag som ligger i intervallet på 35 till 40 plats. Ändringar träder alltid i kraft den tredje fredagen i mars, juni, september och december. Tanken med förändringen är att de mest relevanta största och mest likvida bolagen ska representera indexet.

Parisbörsens klart största sektorer är sällanköpsvaror och industri. Sällanköpsvaror väger 28 procent och Industrisektorn drygt 21 procent. Hälsovårdssektorn väger knappt 11 procent följt av energisektorn med 9 procent.

Indexet innehåller bolag från alla 11 huvudsektorer och fastighetssektorn väger minst på 0,4 procent.

De tio största innehaven i Xtrackers CAC 40 UCITS ETF 1D utgör precis som det underliggande indexet knappt 60 procent av fondens värde.

Tio största innehaven     
Bolag vikt i % Sektor
LVMH 11,6 Sällanköpsvaror
Total Energies 9,7 Energi
Sanofi 6,9 Hälsovård
L'Oréal 5,9 Sällanköpsvaror
Schneider Electric 5,1 Industri
Air Liquide 4,7 Material
Airbus 4,1 Industri
BNP Paribas 3,7 Finans
EssilorLuxottica 3,5 Hälsovård
Vinci 3,4 Industri
Källa: Xtracker 58,5  

Största bolag är världens största lyxvarukonglomerat LVMH som har 75 olika varumärken som Louis Vuitton, Dior, Fendi Celine, Kenzo, cognachuset Hennessy och champagnehusen Krug och Moët & Chandon.

LVMH är Europas största bolag och har en vikt på 11,6 procent.

Den franska energijätten Total Energies och läkemedelsbolaget Sanofi är nummer två och tre i storlek. De väger 9,7 respektive 6,9 procent. Totalt utgör de tre största bolagen en vikt på 28 procent.

Xtrackers CAC 40 UCITS ETF 1D  
Avkastning % 3 år 15,8
Avkastning % i år -10,5
Risk % 3 år 21,3
Betyg* NA
Index CAC 40 Index
Handelskod: DX2G
ISIN: LU0322250985
Replikering: Fysisk
Avgift%/år 0,2
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: DWS
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar 18 okt 2022  

 

Förvaltningsavgiften för Xtrackers CAC 40 UCITS ETF 1D är 0,2 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av DWS som är en tysk kapitalförvaltare med rötter hos den tyska storbanken Deutsche Bank.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -