14 köpvärda aktier i november

Köpvärda aktier Med bra rapporter och lugnare räntebanor som bärhjälp piggnade börsen till rejält i oktober. Flera av våra favoritaktier har också firat stora framgångar och inför november tackar vi av några och hälsar andra välkomna.

Oktober är en stor rapportmånad och merparten av storbolagen har nu rapporterat i både Sverige och USA. Det är med mestadels goda resultat, även om andelen positiva överraskningar inte sticker ut i en historisk jämförelse. Att tungviktarbranscherna i Sverige, bank och verkstad, har levt upp till förväntningarna är dock viktigt och det är något som håller de samlade vinstprognoserna under armarna inför årets sista månader.

Besvikelserna hittar man främst i telekomsektorn där både Ericsson och Telia straffades hårt efter svaga rapporter. De riktigt stora rörelserna mätt i börsvärde hittar vi däremot i USA där flera av de stora teknikbolagen åkte på rejäla kurssmällar efter besvikelser kopplat till annonsmarknaden och svaga tillväxtutsikter. Meta, Amazon och Alphabet är några exempel.

Trots dessa bakslag så har de nedtryckta börserna repat mod i oktober och utöver bolagsrapporterna så har även en lite lugnare ränteutveckling hjälpt till. I Stockholm slutade månaden 6,3 procent upp (OMXSPI) medan S&P500 i USA lyfte med 8 procent.

Att oktober är en positiv månad och även starten på en bättre säsong på börsen hör inte till ovanligheterna. Vinterhalvåret är historiskt sett det bästa på börsen och sett över de senaste 25 åren är faktiskt november bäst av alla månader med i snitt 2,8 procents uppgång i Stockholm.

På S&P500 är snittet under samma tidsrymd 1,9 procent i november, hack i häl på april som är den bästa månaden i USA.

Vändningen till ett bättre börshumör i oktober slår också igenom med besked på vår lista över köpvärda aktier. De flesta aktier är upp och vi prickade in några riktiga raketer med Hexatronic i täten. Fiberbolaget kom med en omvänd vinstvarning, följt av en stark rapport och lyfte med över 40 procent.

Atlas Copco, Air Liquide, Carl Zeiss, Securitas, Cloetta och uppköpsaktuella Knowbe4 är andra aktier som med råge slagit index i oktober.

Så gick det för aktierna på oktoberlistan

Att sälja vinnare för tidigt är ett vanligt misstag och om det är det vi gör nu får framtiden utvisa men vi tackar Hexatronic för en otrolig resa och konstaterar att förväntningarna nu är högt ställda. Bolaget har tveklöst bra momentum i sin affär och skalar upp på ett imponerande sätt, samtidigt värderas aktien till omkring p/e 45 på rullande tolv månaders vinst och EBITA-marginalen är på rekordhöga 18 procent att jämföra med runt 11 procent i fjol.

Knowbe4 är en annan vinnare som vi tackar av efter att bolaget har fått ett uppköpsbud på sig. Vi släpper även Alphabet som sannolikt har några tuffare kvartal framför sig och teknikkonsulten Afry som har piggnat till lite men där avvaktande kunder riskerar att leda till en sidledes utveckling under en period.

Lämnar gör också Thermo Fischer samt Carl Zeiss Meditech.

Senaste rapporten från Thermo Fischer var imponerande, men en del av överavkastningen kommer från covidtestning som sannolikt kommer att minska under det kommande året. En allt tuffare makromiljö och högre inflation kommer att påverka bolaget under 2023 och det kommer inte längre att vara lika lätt att slå förväntningarna.

I Carl Zeiss fall är trenden visserligen mycket stark nu och det beror på återhämtningen efter covidpandemin med eftersläpande efterfrågan framför allt från Kina och Sydostasien. Under 2023 kommer denna efterfrågan sannolikt att mattas av.

Efter de senaste veckornas höstrally är vi lite avvaktande på kort sikt och tar inte in så många nya kandidater, men en som kommer in på listan kommer bilhandlaren Copart som specialiserat sig på skrotbilar. En annan är bettingbolaget Kindred som får vind i ryggen av återkomsten till Nederländerna och det kommande VM-slutspelet i fotboll i november.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i november

Kindred

Efter ett motigt år är förutsättningarna den närmaste tiden betydligt mer intressanta för bettingbolaget Kindred. Man är tillbaka på den viktiga nederländska marknaden med en licens och tar snabbt marknadsandelar, samtidigt som kunderna kommer att ha rekordmycket sport att spela på i det vanligtvis starka fjärde kvartalet. Komprimerande spelscheman i de stora fotbollsligorna tillsammans med Fotbolls-VM i november och december kan trycka upp både vinster och aktiekursen.

Munters

Fukt- och kylbolaget Munters nya offensiv inom datacenters bär frukt och orderflödet visar att bolaget har träffat helt rätt den här gången, till skillnad mot de historiska problemen inom området. På nytt en solid rapport och fortsatt välfylld orderbok gör att vi håller fast vid aktien även om den kommit upp lite i värdering.

Läs Placeras analys här

Novo Nordisk

Novo Nordisk är en långsiktig vinnare med sin dominans inom diabetesläkemedel kombinerat med en enorm potential i inbrytningen inom fetmasegmentet.  Den danska läkemedelsjätten har visserligen blandat och gett i de senaste kvartalsrapporterna men här är det den långsiktiga strukturella tillväxten inom diabetes och fetma som man ska ta fasta på och den är intakt.

Securitas

Securitas nyemission är i hamn och fokus kan skifta till storförvärvet Stanley Security, vilket förhoppningsvis blir starten på en resa mot mer digitala intäkter och högre marginaler. Kvartalsrapporten står på tur men bolaget har redan avslöjat en stark utveckling i juli och augusti vilket minskar risken för negativa överraskningar på kort sikt.

Cloetta

Cloettas stora investeringsbeslut fick ett minst sagt tufft mottagande av placerarna. Jag satsar på att börsreaktionen är lite överdriven och att Cloetta dessutom lyckas behålla sin utdelning. Då tycker jag det finns potential för en uppgång i ett stabilt företag som har förutsättningar att klara en konjunkturnedgång hyggligt. Myten är ju att vi köper minst lika mycket godis i kristider. Kostnaderna stiger visserligen men det är inget unikt för Cloetta. Kakao och sockerpriser tycks också vara på väg ner, även om den starka dollarn förstås ställer till det.    

Tokmanni

Finsk lågpriskedja som tog rejält med stryk under inledningen av året men som nu har planat ut. Tror att lågpris är attraktivt i dessa tider och med god direktavkastning så hör de till dem man ska ha i portföljen.

Monster Beverage

Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.

Läs Placeras analys här. 

Universal Music Group

Världens största musikförlag Universal Music Group är noterat på Amsterdambörsen och gynnas av att allt fler streamar musik. Under de kommande åren väntas omsättningen stadigt öka med drygt 10 procent per år samtidigt som vinsten per aktie spås stiga med runt 15 procent årligen. Universal Music Group äger artister som Rolling Stones, Sting, Queen, Metallica, Taylor Swift, BTS, Drake och Justin Bieber. Aktien har kommit ner i värdering och långsiktiga ägare gör sannolikt rätt i att stiga på nu.

Läs Placeras analys här.

Copart

Det amerikanska bolaget Copart är en online-marknadsplats för trasiga fordon. På plattformen finns det över 750 000 köpare i mer än 190 olika länder och antalet fordon som säljs över marknadsplatsen uppgår till ungefär 3 miljoner per år. Coparts starka konkurrensfördelar kommer sannolikt skydda de höga marginalerna under en lång tid framöver. Köp aktien och lägg den i byrålådan.

Läs Placeras analys här.

SCA

SCA är Europas största privata skogsägare. I tredje kvartalet bommade SCA analytikernas förväntningar, där lägre priser på sågade trävaror och en något lägre efterfrågan på förpackningar tyngde, vilket straffade kursen med över 5 procent. Det fortsatt starka kassaflödet finansierar samtidigt investeringarna för framtida vinsttillväxt och bolaget har en hög självförsörjandegrad inom energi och logistik. Aktien bör klara sig vid fortsatt turbulent börs och samtidigt följa med om vi får en starkare avslutning på året.

Atlas Copco

Börsjätten Atlas Copco har precis som övriga börsen kommit ner ordentligt under året. Med bolagets historik, stabilitet och nu även en mer aptitlig värdering känns aktien köpvärd.

Läs Placeras analys här.  

ASML

ASML är marknadsledaren inom den globala halvledarindustrin och tillverkar maskiner för tillverkning av halvledare och så kallade integrerade kretsar. ASML dominerar med en teknik som heter EUV-litografi (Extreme ultraviolet lithography), vilket de är ensamma om.

ASML fortsätter att imponera i en stökig omvärld. För den långsiktige placerare ser framtiden ovanligt ljus ut.

Läs Placeras analys här.

Air Liquide

Franska Air Liquide är den näst största aktören på den globala industrigasmarknaden och den gröna omställningen i EU erbjuder nya intressanta tillväxtmöjlighet. Industrin inom Europa har ambitiösa mål att minska utsläppen med 55 procent 2030 och vara klimatneutrala senast 2050. Det skapar stora möjligheter för Air Liquide att hjälpa sina kunder att nå målen.

Det krävs massiva investeringar för att Europas bolag ska nå målen och dagens höga oljepris är en katalysator för energieffektivisering.

Läs Placeras analys här.

LVMH

Lyxvarukonglomeratet LVMH fortsatt leverera starka rapporter och ledningen ser en fortsatt stor efterfrågan på bolagets produkter. Vi tycker att aktien är attraktiv även efter återhämtningen i höst.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Kindred Group Köp 96,04 -
Munters Group Köp 87,95 -
Novo Nordisk B Köp 825,70 -
Securitas B Köp 90,44 -
Cloetta B Köp 20,30 -
Tokmanni Group Oyj Köp 12,31 -
Monster Beverage Köp 93,72 -
Universal Music Group N.V. Köp 19,71 -
Copart Köp 115,02 -
SCA B Köp 132,40 -
Atlas Copco B Köp 108,54 -
ASML Holding NV Köp 478,99 -
Air Liquide Köp 133,46 -
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton Köp 661,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -