Tillväxtfonden som exkluderar Kina

Fondkommentar Efter att Kinas president Xi Jinping stärkt sitt grepp om makten i Kina har flera läsare mailat mig och efterfrågar produkter som exkluderar kinesiska tillgångar. Placera har hittat en börshandlad fond för den som vill ha en bred tillväxtmarknadsexponering exklusive Kina.

Kina är en gigant på tillväxtmarknaderna och utgör knappt en tredjedel av börsvärdet i det ledande MSCI Emerging Markets Index. Fem av de tio största bolagen i MSCI Emerging Markets index är kinesiska.

Det är svårt att runda kinesiska aktier om du gör en aktieinvestering i ett brett tillväxtmarknadsindex. Men det finns några index som exkluderat Kina från tillväxtmarknadsuniverset. Jag har valt MSCI Emerging Markets ex China Index.

Att exkludera ett land som dominerar en region från ett index eller investeringsunivers är relativt vanligt förekommande. Det finns ett antal Europaindex som exkluderar Storbritannien som är Europas klart största aktiemarknad och världens tredje största.

Före den ryska invasionen av Ukraina fanns det ett antal Östeuropaindex exklusive Ryssland. Indexen exkluderade den ryska marknaden på grund av dess storleken, Moskvabörsen vägde drygt 50 procent av Östeuropaindex.

Dominansen av Tokyobörsen som är världen näst största börs gör att den exkluderas från flera Asienindex. Asien exklusvie Japan är en variatn och även regionindexet Asien-Stillahavsområdet finns med en exkluderad variant, Asien-Stillahavsområdet exklusive Japan.

Placera belyser skillnaderna som uppstår med MSCI Emerging Markets ex China Index jämfört med det bredare MSCI Emerging Markets Index. Antal länder landar på 23 i stället för 24 när Kina exkluderas och det är den lilla skillnaden.

Antal bolag minskar dramatiskt från knappt 1 400 till 666 stycken. Det är även förändringar på sektornivå. De två största sektorerna finans- och teknik utgör halva indexvärdet i MSCI Emerging Markets ex China, vilket är runt 10 procentenheter mer än i MSCI Emerging Markets Index.

Sektorer MSCI Emerging Markets ex China Index

I takt med exkluderingen hittar vi nu fem bolag från Indien på listan över de tio största bolagen mätt i börsvärde. Taiwan Semiconductors är fortfarande det största bolaget på tillväxtmarknaderna.

Länderfördelningen är en annan stor avvikelse mellan indexen. Från Kinans klara dominans hittar vi nu två länder i MSCI Emerging Markets ex China index som väger tyngst. Det är Indien och Taiwan på drygt 22 respektive 20 procents vikt.

Intressant att notera är att MSCI Emerging Markets ex China index har haft en liten högre avkastning under de senaste 22 åren. En fördel som även är noterbar på 10, 5 och 3 års sikt.

Även börsvärdering talar för MSCI Emerging Markets ex China index fördel. La MSCI Emerging Markets ex China index värdera på p/e-tal 10,8. Det är lägre än breda MSCI Emerging Markets Index värdering på p/e-tal 11,5 och globalt aktieindex som är betydligt dyrare på p/e-tal 15,4.

Lägg till att direktavkastningen för MSCI Emerging Markets ex China index är på 4,1 procent jämfört med MSCI Emerging Markets ex China index på 3,6 procent och globalt aktieindex orkar inte över 2,5 procent.

Den börshandlade fonden Lyxor MSCI EM Ex China UCITS ETF A med börskoden EMXC är en passiv fond som investerar efter MSCI Emerging Markets xx China Index.

MSCI Emerging Markets xx China Index består av de 666 största och mest likvida aktierna på de 23 ledande tillväxtmarknaderna exklusive Kina. Indexet ger en stor exponering som motsvarar 85 procent av det totala marknadsvärdet. Och indexet innehåller både stora- och medelstora bolag. Genomsnittsbolaget i indexet har ett börsvärde 5,9 miljarder dollar.

De två största sektor är som sagt finanssektorn på knappt 26 procent, följt av tekniksektorn på 24 procent. Råvarusektorn utgör en vikt på 11 procent är den tredje största sektorn. Indexet innehåller bolag från alla sektorer. Och fastigheter och hälsovårdssektorn är de minsta sektorerna.

Indexet har en balanserad länderfördelning. De tre största länderna Indien, Taiwan och Sydkorea är alla asiatiska och väger tillsammans 58 procent. Brasilien är fjärde störst och väger 8 procent.

Lyxor MSCI EM Ex China UCITS ETF A får en övervikt i värdebolag med hög direktavkastning. Och en klar majoritet av stora bolag.

De tio största bolagen väger knappt 24 procent. Största bolag är världens största tillverkare av halvledare Taiwan Semiconductors på knappt 9 procent. Aktien har nästan halverat sitt börsvärde sedan årsskiftet mätt i US dollar.

Bolag vikt i %
Taiwan Semiconductor 8,7
Samsung Electronics 4,5
Reliance Industries 2,3
Infosys 1,4
ICIC Bank 1,4
Vale 1,3
Housing Development Finance Corp 1,2
AL Rahhi Banking & Inv 1,1
Hon Hai Precision Industries 1,0
Saudi Nation Bank 0,9
Källa: iShares 23,7

 

Näst störst är den sydkoreanska teknikjätten Samsung Electronics som väger 4,5 procent, aktien har haft motvind i år med en nedgång på närmare 27 procent i år. Vi hittar Indiens två största bolag på tredje och fjärdeplatsen. Industrikonglomeratet Reliance Industries är nummer tre i storlek med en vikt på 2,3 procent. Teknikkonsulten Infosys är fjärde största.

Lyxor MSCI Emerging Markets Ex China UCITS ETF A  
Avkastning % 3 år, EUR 15,7
Avkastning % i år, EUR -10,9
Risk % 3 år 23,1
Betyg* NA
Index MSCI Emerging Markets Ex China
Handelskod: EMXC
ISIN: LU2009202107
Avgift%/år 0,75
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: Lyxor
* Morningstar har 5-gradig skal där 5 är
högsta betyg  
Källa: Morningstar den 31 oktober 2022  

 

Förvaltningsavgiften för Lyxor MSCI EM Ex China UCITS ETF A är 0,5 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av Lyxor Asset Management som är en del av den franska kapitalförvaltaren Amundi som räknas som Europas största kapitalförvaltare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -