Börsen stiger, Boozt bland vinnarna

Börsen Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel uppåt, i likhet med ledande Europabörser. Förhoppningar om att restriktionslättnader på covidfronten kan vara på väg i Kina gav stöd till tisdagens börser. I Asien lyfte aktiemarknaderna på tisdagsmorgonen efter att det statliga rådet aviserat en presskonferens under dagen.

E-handelsbolaget Boozt tillhörde kursvinnarna i Stockholmsbörsens inledande handel efter positivt prognosbesked.

Vid 9.30-tiden hade det svenska storbolagsindexet stigit 0,5 procent till nivån 2.167. Aktier för 1,7 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa låg det tyska DAX-indexet på plus 0,3 procent och i Paris var CAC40—indexet upp 0,4 procent.

Boozt lyfte nära 12 procent efter e-handelsbolaget besked om att nettoomsättningstillväxten och lönsamheten väntas hamna i den övre delen av prognosintervallet för 2022, efter stabilt resultat för oktober och bättre än väntat utfall i november. Bland e-handelsaktier inom klädsektorn steg Revolutionsrace cirka 4 procent och Nelly var upp 7,7 procent.

Inom OMXS30 tillhörde klädjätten H&M toppskiktet med en uppgång på 2,3 procent efter att ha pressats dagen före på börsen. Bäst inom index gick Boliden, upp 2,6 procent.

Astra Zeneca köper Neogene Therapeutics, ett globalt bioteknikföretag som utvecklar och tillverkar "nästa generations T-cellsreceptorterapier" för en köpeskilling om upp till 320 miljoner dollar. Läkemedelsaktien stärktes 1 procent.

På motsatta sidan inom storbolagsindex backade molnkommunikationsbolaget Sinch 1,2 procent, följd av Swedbank på minus 0,7 procent.

Clas Ohlson klev ned 2,9 procent. Carnegie har sänkt aktien till behåll från köp och även dragit ned riktkursen.

Lucara Diamond avancerade i stället 6,5 procent. Diamantproducenten har i en operationell lämnat en prognos för diamantintäkter i intervallet 200-230 miljoner dollar för 2023. Diamantförsäljningen beräknas hamna mellan 385.000 och 415.000 carat 2023.

Hansa Biopharma steg lite över 2 procent efter att ha presenterat positiva första data från bolagets fas 2-studie med imlifidase för antikroppsmedierad avstötning efter njurtransplantation.

Oljepriserna har handlats uppåt på tisdagen med stöd av hopp om restriktionslättnader i Kina kombinerat med rapporter om Opec-produktionsminskning. IPC, Africa Oil och Enquest stärktes kring 2-3 procent efter att ha pressats dagen före av lägre oljepris.

Alfa Laval och AAK håller kapitalmarknadsdagar på tisdagen. Verkstadsföretaget Alfa Laval meddelade på tisdagsmorgonen att det kommer att göra en investering på 1 miljard kronor i tillverkning och distributionskapacitet inom sina packningsförsedda värmeväxlare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -