Börsveckan: Stockwik imponerar inte

Analys Medvinden ifjol har förbytts till motvind för serieförvärvarna när räntorna skjutit i höjden under 2022. Spretiga konglomerat med hög skuldsättning, som lilla Stockwik, ligger extra risigt till.

Serieförvärvaren och konglomeratet Stockwik har vi haft ett säljråd på sedan BV 20-40 för två år sedan och då till en kurs nära 100 kr. Idag står kursen inte högre än 28 kr i takt med att inflation och räntor stigit och värderingsbubblan för serieförvärvare spruckit. Nu stundar en lågkonjunktur så visst ser utsikterna klart sämre ut, men en hel del avspeglas redan i de fallande aktiekurserna.

Vad gäller lilla Stockwik så har också skuldsättningen ökat kraftigt och ser nu ut som ett problem som mycket väl kan komma att kräva en nyemission. Bolaget har en obligation på 450 Mkr som går till förfall i september 2023. Stockwik undersöker nu möjligheten att refinansiera men att få in pengar via en ny obligation i dagens marknad lär bli svårt. Förutom finansnettot på 8,5 Mkr i Q3 som belastar koncernens resultat så är nettoskuldsättningen hela 328 Mkr (ex leasing om 42 Mkr), vilket är hela 5x ebita-resultatet pro forma på rullande tolv månader om 66 Mkr. Bolaget uppfyller covenanterna men frågan är om det finns särskilt stora marginaler i sämre tider på den punkten.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 48 den 28 nov

Läs mer om Börsveckan.

Konjunkturen blir en prövning

Sen stundar då en lågkonjunktur vilket verkligen blir ett test för Stockwik som lyfter fram just robustheten i dess förvärv. Vi är inte lika övertygade om det faktumet, i synnerhet inte i de fall där entreprenören i det förvärvade bolaget inte är kvar efter att Stockwik tagit över ägandet.

Koncernen består idag av omkring 25 bolag inom segmenten Industri, Hälsa, Tjänster samt Fastighetsservice.

I Q3 ökade omsättningen till 180,7 Mkr (133,5) tack vare flertalet förvärv. Någon organisk tillväxt redovisas inte tyvärr vilket gör det hela svåranalyserat. Trots den stora omsättningsökningen var det dock mycket klent på marginalfronten där ebita-resultatet inte ökade mer än 1 Mkr till 12,2 Mkr (11,2).

En intressant observation är att Tjänstesegmentet som består av tre bolag tappar 20 procent där en storkund lämnat och ebita-resultatet vände till förlust om 0,9 Mkr (3,4 Mkr). Stockwik hänvisar till strukturella orsaker, men att storkunder lämnar bolag som dessutom är förvärvade för maximalt 2,5 år sedan är precis sådana minor man är oroad för i förvärvsintensiva och spretiga bolag som Stockwik.

Största affärsområdet är Industri som består till stor del av flertalet däckrelaterade verksamheter där däck-producent och grossisten Galdax verkar utgöra drygt hälften av affärsområdet. Galdax är kanske koncernens mest framgångsrika bolag med en fin historik de senaste fem åren, om än vi inte vet om siffrorna är helt organiska eller inte. I maj förvärvades exempelvis Anders & Peters däckservice samt däckservice i Åmål via just Galdax.

Lågt börsvärde, hög skuldsättning

Efter kursraset är börsvärdet inte högre än 175 Mkr men nettoskulden på 370 Mkr är som sagt ett rejält ok samtidigt som goodwillposten svällt till 336 Mkr och immateriella tillgångar är bokade till 105 Mkr. Det är väldigt mycket luft på tillgångsfronten alltså. Pro forma omsätter Stockwik nu 790 Mkr med 66 Mkr i Ebita. Värderingen är då förvisso inte högre än ev/ebita 8. Ett p/e-tal på den vinsten med normal skattesats och exkluderat immateriella avskrivningar är heller inte högre än 7,5. Det är en låg värdering men i vår bok är detta inte tillräckligt för att lockas av aktien.

För det första är historiken svag, för det andra så går vi in i en lågkonjunktur som lär sätta än mer press på innehaven och för det tredje är balansräkningen mycket svag. Med hög skuldsättning, hög goodwillpost samt en tuff refinansieringssituation är risken för en rejäl nyemission stor.

Vi ser helt enkelt en påtaglig risk att måttet Ebita per aktie, som är det mest relevanta, kommer falla kommande år även om bolaget skulle lyckas undvika nyemission. Därmed är det fortsatt säljläge i Stockwik.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 48 den 28 nov

Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -