Börsen upp, fastigheter i topp

Börsen Stockholmsbörsen hade vänt uppåt vid lunchtid på måndagen efter att ha inlett handeln med små indexförändringar. Bland sektorerna gick fastigheter och råvaror framåt medan hälsovård och telekom i stället rörde sig nedåt.

Omkring klockan 13.15 hade OMXS30 stigit 0,4 procent till 2.138. Aktier för 6,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Samtidigt var tyska DAX och franska CAC 40 ned 0,6 respektive 0,3 procent.

Storbolagsindexet OMXS30 toppades av fastighetsbolaget SBB som noterade en uppgång om 8,7 procent. SBB, som enligt Fitch nu har positiva utsikter för kreditbetyget, meddelade att bolagets intjäningsförmåga proforma 2023 efter försäljningen av aktier i Educo är 2:40 kronor per aktie.

Sinch, Boliden och Kinnevik sållade sig också till vinnarna med uppgångar mellan 2-5 procent.

förlorarsidan fanns bland andra Essity och Telia som båda var ned lite över 1 procent. Bank of America har sänkt sin rekommendation för Telia till underperform från tidigare neutral.

Bonnier News, som bland annat driver dagstidningarna Dagens Nyheter, Expressen och Dagens industri, har lagt ett bud på det digitala magasinbolaget Readly värt 12 kronor kontant per aktie. Priset innebär en premie på 59 procent från fredagens stängningsnotering. Readly lyfte nära 56 procent till 11:75 kronor.

Sivers var en annan vinnare med en kursuppgång på 23 procent. Bolaget meddelade efter börsens stängning i fredags att dess dotterbolag Sivers Wireless tecknat ett utvecklingsavtal värt cirka 170 miljoner kronor.

Forskningsbolaget Rhovac gör ett omvänt förvärv av danska Chosa och byter i samband med detta namn till Chosa Oncology. Den pressade aktien tog ett glädjeskutt och lyfte 65 procent.

Maha Energy har avtalat om en sammanslagning av verksamheterna med olje- och gasbolaget DBO för en köpeskilling på nära 36,8 miljoner nya aktier. Maha Energy var upp 1,5 procent. Övriga oljebolag noterade mindre uppgångar med stöd av ett stigande oljepris.

En annan sektor som handlades på plus var fastighetssektorn. Utöver tidigare nämnda SBB lyfte K-Fast 5,6 procent, Trianon 7,6 procent, Corem 4,7 procent och Catena 4,4 procent.

Nolato, som tillverkar polymera produktsystem, steg 4,0 procent. Bolaget har fått de tillstånd som krävs för att tillverka VHP-produkter (vaporiser heating products) i Kina och bolaget uppger att det avser att snarast återstarta produktionen.

Sobi har fått sänkt rekommendation, till jämvikt från tidigare övervikt, av Morgan Stanley som också drar ned riktkursen till 265 kronor från 280. Sobi sjönk 5,3 procent till 213 kronor.

Pricer köprekommenderas av DI, som dock samtidigt påtalar den höga risken i aktien till följd av de senaste två årens vinstfall och ökad skuldsättning. Pricer steg 7,5 procent till 18:82 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -