USA: Vinsterna har hyvlats ned

Börs Vinstprognoserna för nästa år pekar alltjämt på en uppgång i USA, men förväntningarna har skruvats ned under kvartalets gång. Värderingarna är inte längre något starkt köpargument efter börsens kraftiga återhämtning.

Analytikerna har trimmat ned sina prognoser något för de svenska storbolagen under fjärde kvartalet, men inte med särskilt mycket. Det var slutsatsen när vi belyste frågan i en genomgång nyligen. Länk till artikeln här.

I USA har nedjusteringarna varit större. Enligt Factset har prognoserna för innevarande kvartal skruvats ned i snabbare takt än vanligt och totalt handlar det om en nedgång på nästan 6 procent sedan fjärde kvartalet inleddes.

Mer intressant ur börsperspektiv är kanske att blicka mot helåret 2023 och då är motsvarande nedgång nästan 4 procent. Med undantag för energisektorn bidrar de flesta branscher till att dämpa förväntningarna och mest har prognoserna skruvats ned inom kommunikationstjänster (-9%), råmaterial (-8%) samt konsumentrelaterade sällanköpsvaror (-7%).

Status just nu är att analytikerna räknar med en samlad vinst per aktie för alla bolagen i S&P500-indexet på motsvarande 221 dollar i år och 233 dollar 2023, vilket innebär en vinsttillväxt i år på 6 procent och nästa år på 5 procent. Det är klart lägre än vad Stockholmsbörsens storbolag väntas öka sina vinster med, men så ger också dollarn kraftig motvind för många svenska exportbolag medan den blåser de amerikanska multinationella bolagen i ansiktet.

Värderingen av USA-börsen har i och med höstens börsrally, kombinerat med de sänkta vinstprognoserna, lämnat källaren och börjar se lite utmanande ut igen ställt mot historiska nivåer.

P/e-talet för den kommande 12-månadersperioden ligger på 17,6 att jämföra med 15,2 vid utgången av september. Det är strax över 10-årssnittet på 17,1 men en bit under 5-årssnittet på 18,5.

Trots den högre värderingen finns det lite kräm kvar i indexet om man utgår från de riktkurser som bolagen har i snitt. En uppgång på 10 procent ligger i korten när Factset gör denna så kallade bottom-up-analys där de enskilda bolagens riktkurser tillsammans mynnar ut i en riktkurs för hela S&P500.

Det andra sättet att angripa potentialen i börsen är ”top-down” och att då utgå mer ifrån makroscenarion och göra en uppskattning av den samlade vinstutvecklingen och rimliga värderingsnivåer för att den vägen komma fram till en riktkurs för S&P500.

Det senare är vad alla de globala storbankernas aktiestrategiavdelningar håller på med som bäst vid den här tiden på året. Räkna med att det de närmaste dagarna och veckorna kommer att spruta ut bedömningar kring var S&P500 står när 2023 är över, och hur den snitslade banan dit ser ut.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -