Höga förväntningar på marknadsledaren

Aktier Lönsamma marknadsledare är sällan billiga på börsen och Engcon är inget undantag. Efter en lyckad notering i mitten på året är kursen fortsatt på höga nivåer. Med högt ställda förväntningar krävs nu en framgångsrik geografisk expansion.

Industribolaget Engcon är ett av få bolag som under 2022 vågat sig på en börsintroduktion trots en orolig börs där rubrikerna främst handlat om inflation, räntor och konjunkturoro. Att våga noteras i ett skakigt börsklimat visar en tydligt upplevd kvalitet från både säljare och köpare. Noteringen övertecknades kraftigt och aktien fick bra start med en uppgång om 30 procent första handelsdagen. Efter uppgången uppgick börsvärdet till 11 miljarder vilket är detsamma som idag.

Bland teckningsåtagarna i börsintroduktionen fanns bland annat Svolder och Nordstjernan som köpte befintliga aktier då bolaget inte bedömde något särskilt behov av kapital. Svenska börsen har sedan tidigare ingen avsaknad av marknadsledande industribolag och Engcon adderade ytterligare ett. Bolaget grundades 1990 av ingenjören Stig Engström som tillsammans med Monica Engström fortfarande är bolagets största ägare.

Engcon är en nischad aktör som tillverkar och säljer tiltrotatorer och andra redskap till grävmaskiner. En tiltrotator kan enkelt beskrivas som en handled på grävmaskinen som möjliggör för ett bredare användningsområde samtidigt som den möjliggör för ett mer effektivt och säkrare användning. Enligt Engcon kan en tiltrotator öka en grävmaskins kapacitet med 25 procent. Förutom tiltrotatorer tillverkar och säljer Engcon andra tillbehör till grävmaskiner som exempelvis snabbfästen och styr- och säkerhetssystem. Produktionen sker i Strömsund och Niepriszewo i Polen.

Engcon har definierat sina fokusmarknader till Norden, Europa, Nordamerika och Japan, Sydkorea och Australien. Inom fokusmarknaderna såldes totalt 182 000 grävmaskiner och nästan 15 000 tiltoratorer förra året. Av det totala antalet tiltrotatorer som såldes 2021 var nästan 13 000 till nytillverkade grävmaskiner och 1 750 till eftermarknaden. Utifrån antalet sålda tiltrotatorer 2021 beräknar Engcon att de har en global marknadsandel om cirka 45 procent.

Marknaden för tiltrotatorer inom Engcons fokusmarknader förväntas växa kraftigt kommande åren med en årligt tillväxt på cirka 19 procent. Den största tillväxten förväntas komma från Nordamerika och i Europa utanför Norden.

Det är stor skillnad i penetrationsgrad gällande tiltrotorer mellan Norden och övriga världen. Den globala penetrationsgraden uppgick till endast 2 procent under 2021 vilket är en väsentlig skillnad mot Norden där penetrationsgraden istället är hela 85 procent.

Även utanför Norden inom Europa är penetrationsgraden förvånansvärt lågt. Tyskland som är den största marknaden i Europa för grävmaskiner hade förra året en penetrationsgrad om 6 procent. Den låga penetrationsgraden utanför Norden förklaras av en låg kännedom och en avsaknad på kravställning från köpare och myndigheter.  

Inför noteringen presenterade Engcon finansiella mål. Målet är att tillväxten ska överstiga fokusmarknadens tillväxt som beräknas till cirka 19 procent på årligt basis fram till 2026. Samtidigt ska rörelsemarginalen överstiga 20 procent och avkastningen på sysselsatt kapital överstiga 40 procent.

I det tredje kvartalet var nettoomsättningen strax över 400 miljoner kronor (359) vilket innebar en organisk tillväxt om 11 procent. Sett till årets tre första kvartal var dock den organiska tillväxten 20 procent jämfört med motsvarande period 2021.

Rörelsemarginalen i tredje kvartalet hamnade på starka 25 procent vilket förklaras till stor del av genomförda prishöjningar. Under helåret 2021 var rörelsemarginalen något lägre och hamnade strax under 22 procent. Ledningen har uppenbarligen lyckats väl på marginalsidan senaste åren då rörelsemarginalen under 2019 istället låg strax över 15 procent.

Under 2021 svällde Engcons orderbok ordentligt vilket var en konsekvens av långa ledtider och en annonserad prishöjning om 10 procent innan årsskiftet. Fulla effekten av prishöjningarna förväntas synas i slutet av fjärde kvartalet i år och Engcon har dessutom aviserat en ny prishöjning om 5 procent till årsskiftet 2022/23.

Precis som många andra välskötta svenska industribolag är Engcons balansräkning inget att vara orolig för i dagsläget. Nettoskulden per utgången av tredje kvartalet summerades till 260 miljoner kronor vilket motsvarar 0,6 gånger EBITDA.

I dagsläget är det ett fåtal analytiker som täcker bolaget. Aktien handlas redan på höga multiplar och med en marginell förväntan på vinstökning ser aktien dyr ut även på nästa års prognoser med ett P/e-tal på 34. Värderingsmultiplarna är högre än exempelvis Atlas som ofta beskrivs som börsens ledande verkstadsbolag och har ett P/e-tal på 22 för 2023 års vinster.  

 

2022e

2023e

2024e

Omsättning

1 850

2100

2450

EPS

2,02

2,15

2,58

P/e

36,4

34,2

28,6

Med redan rekordhöga rörelsemarginaler i relation till historiken är det svårt att tro att marginalerna förbättras framåt trots hittills lyckade prishöjningar. Med en eventuellt svagare konjunktur inom byggsektorn blir prishöjningar sannolikt dessutom mer utmanande.

För Engcon handlar stora delar av tillväxten på hur de lyckas öka penetrationsgraden utanför den redan mogna marknaden i Norden. Hur de lyckas är utmanande att överblicka även om lösningar som effektiviserar, ökar hållbarheten och skapar en förbättrad säkerhet ligger rätt i tiden.

dagens värderingsmultiplar känns Engcon aningen dyrt även om det är lätt att lockas av marknadsledare inom branscher med ljusa tillväxtutsikter. Aktien är något vi gärna äger över tid men avvaktar med förhoppningen om bättre köplägen längre fram.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
engcon B Neutral 69,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -