Är elektroteknikjätten en säker hamn?

Aktieanalys BONN. Tyska elektroteknikjätten Siemens står än så länge stark i den annalkande makroekonomiska stormen. Frågan är om det är köpläge redan?

I november släppte Siemens en stark rapport för det fjärde kvartalet i sitt brutna räkenskapsår. Inte bara blev kvartalet det starkaste i Siemens historia bolaget ser dessutom fortsatt stark efterfrågan in i 2023.

År 2021 2022 2023 2024
Omsättning MEUR 62 265 71 977 76 135 79 073
Rörelsemarginal, % 10,4 12,9 12,5 13,4
VPA/ EUR 7,59 4,59 7,89 9,21
Utdelning/ EUR 4,00 4,25 4,44 4,72
Källa: Marketscreener        
         

Omsättningen 2023 väntas växa med knappt 6 procent. Samtliga fyra affärssegment uppvisade tillväxt.

Siemens består av affärsområdena Digital Industries, Smart Infrastructure, Siemens Mobility och Siemens Advanta.

Särskilt starkt går det för segmentet Digital Industries som sysslar med automatisering inom industrin.

Siemens Advanta är Siemens konsultbolag för att hjälpa kunder med deras digitala transformation.

Smart Infrastructure sysslar huvudsakligen med smarta elnät, energieffektivare byggnader, brandsäkerhet och intelligenta automationssystem för värme- och kylanläggningar.

Siemens Mobility är ett eget bolag och skulle kunna sättas på börsen vid lämpligt tillfälle. Siemens mobility sysslar huvudsakligen med att tillverka rälsfordon, signalsystem och utrustning för automatisering.

Siemens är Frankfurtbörsens stora avknoppare. Under de senaste decennierna har bolaget knoppat av inte mindre än sju bolag.

Senaste avknoppningen var energidelen Siemens Energy som knoppades av i september 2020. Tidigare har Siemens knoppat av och satt hälsovårdsdelen Siemens Healthineers på börsen.

Siemens har fortfarande ett mycket stort ägande i både Siemens Energy och i Siemens Healthineers.

Även energi- och elbilshalvledarjätten Infineon kommer ursprungligen från Siemensfamiljen. Infineon sattes på börsen redan år 2000.

Österrikiska halvledarbolaget AMS kommer ursprungligen också från Siemens.

Andra avknoppningar är Siemens Nixdorf, Siemens Networks och Fujitsu Siemens.

Siemens grundades i oktober 1847 i Berlin av uppfinnaren och industrialisten Werner Siemens som senare mot sin vilja adlades av kejsaren till Werner von Siemens.

Werner Siemens 

Bolagets första produktframgång var visartelegrafen. 1848 fick bolaget uppdraget att bygga Europas första fjärrtelegrafledning mellan Berlin och Frankfurt am Main, vilket är en sträcka på 670 kilometer.

Uppdraget blev början på ett genombrott och 1868 fick Siemens megauppdraget att bygga den indoeuropeiska telegraflinjen som gick mellan London och Calcutta i Indien via Berlin, Odessa, Teheran och Karachi.

Framgångarna fortsatte och 1881 byggde Siemens världens första elektriska spårvagn i Berlin.

Werner Siemens som själv kom från mycket fattiga förhållanden funderade tidigt i karriären på hur han kunde göra livet bättre för sina arbetare.

”Om jag inte belönar mina medarbetare, så skulle pengarna kännas som glödande järn i händerna”, skrev han.

Werner Siemens omsorg om sina arbetare medförde att han var den första som införde ett bonussystem och vinstandelssystem för bolagets anställda. Det fanns på plats redan i mitten av 1860-talet.

Några år senare införde han också ett eget pensionssystem (vid den här tiden fanns ingen allmän pension). Han sänkte också arbetsveckan till 54 timmar från 72 timmar som var den vanliga arbetstiden på 1870-talet.

Werner Siemens anses som grundare av den moderna elektrotekniken. Han upptäckte bland annat den dynamoelektriska principen.

För sina insatser adlades han av den tyske kejsaren Friedrich III år 1888 mot sin vilja. Eftersom han vägrade gå på cermonin skickades adelsbrevet med hans nya namn hem till honom.

På estimaten för 2023 handlas Siemensaktien nu till ett p/e-tal på strax över 15. EV/Ebit ligger på 13. Det gör att bolaget ser lågt värderat ut.

Samtidigt har Siemensaktien värderats upp i spåren av den starka börsuppgången under hösten. Trots uppgången värderas bolaget lägre än konkurrenter som ABB och Schneider.

Hittills i år summeras nedgången i Siemensaktien till 15 procent. Direktavkastningen är 3,5 procent.

Aktien bevakas av 21 analytiker. Av dessa sätter 17 köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 151 euro.

Efter uppgången som lyft hela tyska börsen med över 20 procent är det sannolikt inte köpläge på kort sikt. Köpsugna har sannolikt goda möjligheter att hitta ett bättre köpläge under första halvåret 2023.

Tyskland och tyska industrin befinner sig dessutom i en kamp mot klockan att lösa energikrisen sedan energibanden mot Ryssland klippts av. Det tillsammans med det allt dystrare globala makroekonomiska perspektivet gör också att vi väljer att ställa oss neutrala till Siemensaktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Siemens AG Neutral 129,86 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -